Gazete Vatan Logo

Rum yönetimine kıta sahanlığı uyarısı!

Kıbrıs adası çevresinde sondaj çalışmaları yaparak gerilim yaratan Güney Kıbrıs Rum yönetimine tepki gösteren Türkiye Dışişleri Bakanlığı, kıta sahanlığının korunacağını bildirdi

Rum yönetimine kıta sahanlığı uyarısı!

Türkiye, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerine tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kıbrıs Adası’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türklerinin doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını hiçe sayan Rum yönetiminin, Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen Doğu Akdeniz’de tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Açıklamada, bu çerçevede son olarak, Rum yönetiminin sözde münhasır ekonomik bölgesindeki 3 numaralı parselde çalışmalara başlanmasının amaçlandığının görüldüğü belirtilerek Kıbrıs Türk halkının bu konudaki haklı endişelerini paylaşan Türkiye’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamayı da desteklediğinin altı çizildi.

Türkiye’nin daha önce de defalarca vurguladığı üzere Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceği gibi, Türk tarafına verdiği destek çerçevesinde KKTC ile gerekli adımları atmaya da kararlı olduğu vurgulanan açıklamada, bunun sonucunda ortaya çıkabilecek durumun tek sorumlusunun ısrarla tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine devam eden Kıbrıs Rum tarafı olacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

‘Üçüncü ülkeler desteklemesin’

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şöyle denildi: Doğu Akdeniz bölgesinin güvenlik ve istikrarını sorumsuzca riske atmaktan çekinmeyen Rum tarafının bu tutumu, esasen Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak son yarım asırdır sürdürülen müzakerelerden sonuç alınamamasının da temel sebebini oluşturmaktadır. Bu vesileyle, üçüncü ülkelerde yerleşik şirketlerin, Rum yönetimi ile hidrokarbon alanında iş birliği yapmak suretiyle Rum tarafının yapıcılıktan uzak ve Kıbrıs meselesinin çözümü önünde ciddi bir engel teşkil eden söz konusu tavrını desteklememelerini beklediğimizi de önemle vurgulamak isteriz.