Gazete Vatan Logo

‘Rehavete kapılmayacağız’

Genel yayın yönetmenleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu işin bittiğine şu anda tabii inanmıyorum. Atacağımız daha adımlar var, rehavete kapılmayacağız” derken, o geceyi de anlattı: Akıncı’yı vurduk, çöktüler.

‘Rehavete kapılmayacağız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün İstanbul’da gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ile Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Erdoğan, “Bu işin bittiğine inanmıyorum, rehavete kapılmayacağız” dedi. Medyaya 15 Temmuz ve sonrasında gösterdiği ‘duruş’ nedeniyle teşekkür etti. 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananlarla ilgili ayrıntılar paylaştı. İşte anlattıkları:

Teşekkür boynumun borcu

Tarihimizin en kritik olaylarından birini yaşadık, 15 Temmuz darbe girişimi. Öncelikle bu darbe girişimi sırasında ve sonrasında medyamızın gerek demokrasiden, özgürlüklerden, milli iradeden, milletden yana ortaya koyduğu tavır sebebiyle sizlere şahsım ve milletim adına çok teşekkür ediyorum. Benim medya konusundaki düşüncelerim, özellikle de eleştirel yaklaşımım hepinizin malumudur. Fakat bu defa medyamız gazeteleriyle, televizyonlarıyla, internet haber siteleriyle gerçekten sağlam ve kararlı bir duruş sergiledi. Dolayısıyla bu olumlu tavrı takdir etmek, bunu hem bizzat sizlere hem de kamuoyuna ifade etmek boynumun borcudur diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

Her ne kadar yaşanan acı ve açık olaylara rağmen “ama”lı “fakat”lı konuşan yazan birtakım medya mensupları var idiyse de bunlar bu dönemde azınlıkta kalmıştır. Medya mensuplarımızın kahir ekseriyeti demokratik rüştlerini bu dönemde ispat etmişlerdir. Siyasette gözlediğimiz milli ve demokratik ortak zeminde bir araya gelebilme başarısını medyamız da tekrarlamıştır.

Hedeflerine ulaşamadılar

15 Temmuz gecesi bu ülkeye ve bu millete diz çöktürmek üzere harekete geçenler 16 Temmuz sabahı hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığı kat be kat artmış, güçlü bir Türkiye ile karşılaşmıştır. Bu sözüm sadece Fethullahçı Terör Örgütü mensuplarına değildir. Aynı zamanda onların arkasındaki güçleredir, her zaman söylediğim gibi üst akladır. 15 Temmuz gecesi medyayla ilk teması 00.25 civarında CNN Türk Televizyonu ile kurduk. Bulunduğum yerde önce bir basın açıklaması yapayım istedim fakat basın açıklamasını yaptığımda anında televizyonlara giremeyince dedik ki cep telefonlarımızla girelim ve ilk bağlantıyı CNN Türk ile kurduk. Mesajlarımızı verdik. Ardından ATV-Ahaber ortak yayınına girdik. Ardından NTV ve TGRT’ye bağlanarak darbe girişimi karşısındaki duruşumuzu ve millete çağrımızı tekrarladık. Fazla vaktimiz olmadığı için çocuklar bir taraftan hazırlıkları yapıyorlardı. Bir an önce oradan ayrılarak hemen nereye gideceksek oraya hareket edelim istedik. Televizyon bağlantılarını kurduktan sonra helikoptere hareket ettik, çocuklarımızla, yakınlarımızla birlikte yola çıktık.

Haberin Devamı

‘Pilotuma havada söyledim’

Dört ayrı noktada uçaklar bizi bekliyordu ve helikopterimizle Dalaman’ı tercih ettik, 15 dakika mesafedeydi, Dalaman’a geçtik. Dalaman’a ulaştıktan sonra ilk etapta pilotumuz nereye gideceğimizi bilmiyordu. Ben “Ya İstanbul ya Ankara” dedim. “Ama sen iki vilayetimizi ortalama al, ona göre yola çık” dedik. Biga üzerine geldiğimizde kendisine İstanbul’a geçeceğimizi söyledik. Kurduğu irtibatlar sonunda dedi ki; pist karanlık. Öyle deyince, “Karanlık piste inemez misin” dedim. Bana “İnerim ama riske etmek istemiyorum” dedi. Böyle deyince “Sen ne kadar havada kalabilirsin” diye sordum. “3-4 saatlik yakıtım var” dedi. Pistin üzerinde birkaç tur attık. Bunun gerekçesi de oraya bir araç çekmiş olabilirler, tank çekmiş olabilirler. Fakat bizim uçağımız kısa mesafede durabilen, kısa mesafede havalanabilen kabiliyetlere sahip bir uçak. Bu arada hemen İstanbul Emniyet Müdürümüzle irtibat kurduk. Yapacağımız operasyonla 10-15 dakika içerisinde kuleyi temizleyeceğiz dedi. Sağolsun hakikaten yaptıkları operasyon neticesinde 10-15 dakikada kuleyi tekrar ele geçirdiler. Ardından pist aydınlatıldı. Biz de bu vesileyle İstanbul’a inme imkanı bulduk.

Haberin Devamı

‘Sanıyorum bombaları yoktu’

İstanbul’a indiğimizde gerek apron gerek terminal on binlerce İstanbullu ile dolmuştu. Konukevi’ne geçtik. Üzerimizde bu arada F-16’lar uçuyordu. Öyle zannediyorum ki onlar da bomba yüklü olsaydı oraya bomba bırakırlardı. Herhalde bomba yüklü değillerdi. Onun henüz neticesini almadım. Ses hızının üzerine çıktığı anda patlama sesi yapıyor. O sesle halkı ürkütmeye çalıştılar. Üzerimizden iki kez bu şekilde uçtular. Bizler bu sırada Konukevi’ne girdik ama o patlama camları falan patlatıyordu. Ürkütücü... Orada kriz masasını oluşturduk ama bu arada Genelkurmay Başkanı rehin olduğu için tabii vekaleten de olsa birini atamamız gerekiyordu. Ben en idealinin kriz masasında olması hasebiyle 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar Paşa ile bu işi sürdürelim dedim. Bu arada Binali Yıldırım Bey ile irtibatımızı kurduk.

Haberin Devamı

‘Akıncı’yı vurduk çöktüler’

Oradan Eskişehir’i yönetmeye başladık. Çünkü Eskişehir Sayın Başbakan’dan aldığı talimatlara bir süre uymadı. İsmini vermeyeceğim ikinci bir isme orada talimatı vermek suretiyle Akıncı Üssü’ne yönelindi çünkü başka çare yok. Oradan uçuşları bir defa önlemeliydik... Oraya 12 bomba atıldı. O bombaların atılışıyla Akıncı Üssü tamamen atıl hale gelmiş oldu. Helikopterler de kalkamaz hale geldi. “Bir bomba da ben yerim” endişesine kapıldılar ve uçuşlar oradan yapılamadı. Bu tabii ciddi bir rahatlama getirdi. Çünkü ağırlıklı olarak Eskişehir ve Akıncılar üzerindeydi. Fakat artık darbeciler bu noktada çökmüştü zaten. Bir taraftan Genelkurmay Başkanı’nın bırakılması, diğer taraftan diğer komutanların bırakılma süreci ve komutanların bir kısmıyla bırakılınca görüşmelerimiz oldu. Tüm bunlarla birlikte 12 saat içerisinde hamdolsun bu darbe safdışı edildi, püskürtüldü ve süreç kontrolümüz altında gelişmeye başlamış oldu.

‘Atacağımız adımlar var’

Bu işin bittiğine şu anda tabii inanmıyorum. Atacağımız daha adımlar var, rehavete kapılmayacağız. Şehitlerimize özellikle Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza, gazilerimize şifalar diliyorum. Milletimizin bu darbeye karşı ortaya koyduğu tavır, inanıyorum ki darbeler tarihinde farklı bir yere oturacaktır. Bu millet ecdadından almış olduğu mirası aynen yeni nesille, genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle ortaya koymuştur. Burada özellikle kadınlarımızı anmadan edemeyeceğim. Onların şehadete koşması çok çok farklıydı. Bütün bu olaylar bizim geleceğe yönelik umudumuzu artırırken, inşallah darbeler tarihini alt üst edecek, sadece bu milletin değil, dünyadaki halkların inanıyorum ki örnek alacağı bir tavır ortaya koymuştur.

Çanakkale’deki aynı ruh vardı

Uçaklarla, tanklarla, toplarla, helikopterlerle, bu işe inanmış, demokrasiye inanmış, ülkesinin istiklaline inanmış olanları sindiremezsiniz. Çanakkale’deki ruh neyse hamdolsun buradaki ruh da yeniden ayaklanmış, kendini bu şekilde ortaya koymuştur. Bundan dolayı bizim birliğimizi beraberliğimizi güçlendirmemiz lazım.Yarın için (Bugün yapılacak Demokrasi Mitingi) Cumhurbaşkanlığı olarak bir açık davet sergiledik. Aslında herhangi bir protokol davetiyesi kimseye göndermiş değiliz. Sadece devletin bütün kademelerini, en üstten en alta kadar burada halkıyla bütünleşmeye, halkıyla beraber olmaya davet ettik. Onun için başta TBMM Başkanımız olmak üzere, Başbakanımız Sayın Yıldırım’a, anamuhalefet partisi Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na, MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’ye Cumhurbaşkanlığı olarak yazılı daveti yaptık. İnşallah yarın 17.00 itibariyle Yenikapı’da bir araya geleceğiz. Ama bu buluşmanın bir özelliği de şu olacak; aynı anda İstanbul dışında 80 vilayette en büyük meydanlarda, halk toplanmak suretiyle dev ekranlarda bu miting izletilecek. Bu mitingimizin birliğimizi, beraberliğimizi çok daha pekiştireceğine inanıyorum.

‘Bayrağımızdan başka bayrakla gelmeyin’

Bir çağrımız da şu istikamette oldu: Kimse bayrağımızın dışında bir bayrakla alana gelmesin. Sadece Türk Bayrağı burada olacak. Orada inşallah tek millet olarak, tek bayrak olarak, tek vatan olarak, tek devlet olarak, tek yürek olarak, bir arada olacağız. Herhangi bir spekülasyona fırsat vermeden, herhangi bir olumsuzluğa inşallah fırsat vermeden bu buluşmamımızı noktalayacağımıza inanıyorum.

Pensilvanya’ya dev ekran kurulacak

Yenikapı’da gerçekleşecek ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ 80 ilin yanı sıra, Fethullah Gülen’in yaşadığı Pensilvanya’da da dev ekrandan yayınlanacak. Yenikapı’daki miting için “Bu milletin bir buluşmasıdır. Milletçe bir arada olacağız” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şöyle konuştu: “Aynı anda diğer 80 vilayette de dev ekranlardan İstanbul’daki bu buluşmayı izleyecekler. 81 vilayet aynı anda hep birlikte ayakta olacağız. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyeceğiz. Devlet içinde devlet yok. Neymiş o paralel o yapı… Bir yerde daha dev ekran kurulacak. Nerede biliyor musunuz? Pensilvanya’da. Oradan da mesaj gerekli yere verilmiş olacak.”

Erdoğan, Anadolu Ajansı’nın yayınladığı ‘Dakika Dakika FETÖ’nün Darbe Girişimi’ kitabını inceledi.

Ses 1,5 kilometre uzaklığa ulaşacak

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, mitin alanı 3,5 milyon katılımcıya hizmet verecek kapasitede hazırlandı. Mitinge, Anadolu ve Avrupa yakasından otobüslerle ücretsiz şekilde ulaşılabilecek. Farklı noktalardan ring seferleri yapılacak. Ayrıca engelli vatandaşlar için 50 adet otobüs tahsis edildi. Yaşlı ve çocuklar için ise Kazlıçeşme-Yenikapı arasında 20 adet otobüs ring seferi yapacak. Miting alanına 60 metre genişliğinde, 16 metre yüksekliğinde sahne kuruldu. 1,5 kilometre uzaklığa sesi iletecek ses sistemi kurulan miting alanında ayrıca 20 adet ses sistemi kulesi kuruldu. 1 milyon watt gücündeki ses sistemi şimdiye kadar Türkiye’de kurulmuş en güçlü ses sistemi olma özelliğini taşıyor.