Gazete Vatan Logo

Rapor açıklandı CHP şerh koydu!

Nimet Baş merakla beklenen raporu sundu

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı AK Partili Nimet Baş, bugün saat 12.00'da TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e hazırladıkları raporu sundu. Baş, 1404 sayfalık rapora duygusal bir sunuş yazısı yazdı.

Baş, bizzat kaleme aldığı 41 sayfalık sunuşta Mevlana'dan ve Oğuz Atay'dan alıntılar yaptı.

Mevlana'nın "Her dil, gönlün perdesidir. Perde kımıldadı mı, sırlara ulaşılır" sözüyle başlayan ve Oğuz Atay'ın "Tehlikeli Oyunlar" romanının akıllardan çıkmayan "Siz bilmezsiniz albayım; insanlık tek başına kollarımda can verdi. Yanında kimseler yoktu” cümlesiyle devam eden sunuşta şu görüşler dile getirildi:

"Güçlü bir demokrasiyle emniyet içinde yürüyebilmek için geçmişimizle yüzleşmeliyiz. Sahici bir yüzleşme için bütün bu alanlardaki odaların da havalandırılması zorunludur... Komisyon olarak yaptığımız iş, gerçekle yüzleşmek için Pandora’nın kutusunu aralamak olmuştur. Bu yüzleşmeye sadece toplumun değil darbe dönemlerinde suç işleyenlerin, darbelere yardım ve yataklık yapanların da ihtiyacı var. Mamak kafesinde işkence gören komisyon üyelerimizin 30 yıl sonra 12 Eylül’deki işkencecisiyle bir huzur evinde yüzleşmesi evvelce yaşanmamış bir ilkti . Araştırmamızın çıkardığı sonuçlardan biri de darbecilerin işkenceleri fişlemediğidir. İşkencenin fişi olmazmış... Deniz Gezmiş’in, Metin Yüksel’in, Sedat Yenigün’ün ve hep 17 yaşında kalacak olan Erdal Eren’in sehpaya çekilmesi kadar hazin olan askeri cemselerde Genelkurmay'a brifing almaya koşan hukukçularımızın bakışlarıdır."

Baş, sunuş yazısında CHP Milletvekili eski Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi'yi isim vererek de, Sabih Kanadoğlu, Nuh Mete Yüksel gibi hukukçuları ağır bir dille eleştirdi. Ekşi'nin “Bugün darbe olsa medya yine brifing almaya koşar” ifadesini "ürpererek" dinlediklerini belirten Baş, "Darbeciler her zaman görünen cuntalar değildir. Taşeronlar, fırsatçılar da en az darbeciler kadar bu talihsiz dönemlerde rol almışlardır" ifadesini kullandı.

CHP: İÇERİĞE KATILMIYORUZ

Komisyon'un CHP'li üyeleri "Raporun içeriğine katılmıyoruz. Sonuç ve öneriler oy birliğiyle çıktı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

ÇİÇEK: TARİHİ BİR AN

Meclis Başkanı Cemil Çiçek de yaptığı konuşmada tarihi bir ana tanıklık ettiklerini vurguladı. Çiçek, raporun özverili, fedakarca, yoğun bir çalışmayla hazırlandığını belirterek, siyasi parti temsilcilerine ve milletvekillerine teşekkür etti.

Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu rapor geleceğimiz açısından önemli, geçmişteki yaşananlarla önemlidir. Bu rapor referans olacaktır. Araştırmacılar bu rapordan istifade edecektir. Rapor 4 ay gibi kısa bir sürede hazırlandı. Bu da çalışmanın ne kadar fedakarca yapıldığını gösteriyor. Bir kapı aralanmıştır. Bundan sonra bu dönemleri araştırmak isteyenler varsa bu rapor onlara yol gösterecektir. Bir manada yol haritasıdır. Bundan sonra da yapılacak çok çalışma vardır. Darbeler hiçbir şeyin çaresi değildir, çare demokrasidir. Yaşadıklarımızdan bunu bir kez daha anlıyoruz. Demokrasi dışı arayışlarla sorunun çözülemeyeceğini bir kez daha görüyoruz. Darbelerini birinci mağduru Meclis’tir. Toplumun istediği 4 partinin uzlaşmasıdır. Komisyon yeni anayasa çalışmalarına da örnek oldu. Çabalarınızdan, gayretlerinizden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum."

Haberin Devamı