Gazete Vatan Logo

Parsel sorgulama işlemi ne anlama gelir ve neden yapılır?

İnternet alt yapısının kullanılmaya başlandığı kamu hizmetlerinden bir tanesi de parsel sorgulama işlemidir. Mühendislik, emlak ve inşaat sektörleri ile ilgilenen insanları yakından ilgilendiren online parsel sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığı ve ne tür verilerin kullanıldığı gibi bilgileri bu haberimiz aracılığı ile sizlere detaylı bir şekilde aktaracağız.

Parsel sorgulama işlemi ne anlama gelir ve neden yapılır?

Herhangi bir amaçla, bir taşınmaz mülkün verilerini çeşitli yollar vasıtasıyla sorgulama çalışmalarına parsel sorgulama denir. Parsel sorgulama işlemi finansal bir yatırım ya da inşaat işleri için yapılmış olabilir. Ve ya bir taşınmaz mülkün kime veya hangi kurum ve kuruluşa ait olduğunu öğrenmek adına yapılabilir. Bir taşınmaz mülk, askeri amaçla kullanılıyor olabilir. Bir derneğe, bir siyasi partiye veya devletin herhangi bir kurumuna ait olabilir. Ve ya bir arazi parçasının birden çok sahibi var olabilir. İşte bu gibi durumların anlaşılması, mühendislik, emlak veya inşaat amaçlı kullanmak ya da ev sahibi olmak amacıyla, bir arazinin veya bir taşınmaz mülkün verileri öncelikle sorgulanmalıdır. Bu tarz yatırımların çabuk ilerleyebilmesi adına, parsel sorgulama yapılacak ilk işlemdir ve belki de en önemlisidir diyebiliriz.

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Devlet kurumları, devlet ile vatandaşlar arasındaki bürokratik işlemlerde e-devlet, öğretmen, öğrenci ve veli arası ilişkilerde ise e-okul gibi web tabanlı teknolojik yazılımları kullanarak bugün birçok işleme hız kazandırmış durumdadır. Bu internet hizmetlerini artık Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü de kullanmaktadır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait olan online sorgulama sayfası sayesinde, arsaların bütün parsel ve pafta bilgilerine, internet erişimine sahip olduğunuz her yerden 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz. Üstelik parsel ve pafta bilgilerini sorgularken, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü parsel sorgulama sayfasına herhangi bir şifre ve kullanıcı adı oluşturarak girmeniz gerekmez.

Coğrafi ve idari sorgu seçeneklerine sahip parsel sorgulama sayfası, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan bütün arazilerin tüm kayıtlarına ve tüm çevresel bilgilerine sahip olduğu için, vatandaşlar tarafından sıklıkla ziyaret edilmekte. Üstelik TKGM online parsel ve pafta sorgulama sayfası, emlak, mühendislik, tarım, inşaat, yapı ve gayrimenkul gibi binlerce hatta milyonlarca insanın çalıştığı sektörlere son derece hızlı bilgi sunarak bu sektörlere büyük kolaylık sağlamakta.

Coğrafi sorguda, bilgileri elde edilmek istenen paftanın enlem ve boylam bilgileri, idari sorguda ise il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girmeniz, sorgulama yapmanız için yeterli oluyor. Parsel sorgulamada bilinmesi gereken bir başka bilgi de, vatandaşların parsel sorgulamada Google sokak, Google Hibrit, Yandex Hibrit, Bing Hibrit ve Open Street Map gibi başka alternatifleri de kullanabiliyor oluşu.

Parsel Sorgulama İşlemi Nereden ve Nasıl Yapılıyor?

Parsel sorgulama işlemini online olarak yapabilmek için, öncelikle https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ sayfasını ziyaret etmeniz gerekiyor. Bu sayfayı görüntülediğiniz anda, söz konusu site sizden konum bilgilerinize erişim izni vermenizi isteyecek, bu isteği kabul ediyorum seçeneğine tıklayarak kabul etmeniz gerekiyor.

Siteye girip bahsedilen izni verdikten sonra, sizden, herhangi bir amaçla bilgilerini almak istediğiniz parselin coğrafi veya idari bilgilerini girmeniz isteniyor.

İdari bilgileri girmek yoluna giderseniz, bilgilerini sorgulamak istediğiniz parselin öncelikle bulunduğu il ve ilçeyi bulup seçmeniz gerekmektedir. Daha sonra parselin bulunduğu mahalleyi de seçip, ada hücresi ve mevcut ise ada numarasını da girmeniz gerekmektedir. Parsel seçimi kısmını da tamamladıktan sonra yapmanız gereken tek şey sorgula seçeneğine tıklamak.

Eğer coğrafi sorgulama yapmak istiyorsanız, bilgilerini sorgulamak istediğiniz parselin coğrafi konumlarına erişmeniz gerekmektedir. Hata payı olmasına rağmen, android veya IOS temelli akıllı telefonlarda GPS ve coğrafi konum bulma hizmeti veren birçok program bulunmaktadır. Bir şekilde temin edilen enlem ve boylam bilgilerini coğrafi bilgiler kısmına girerseniz, parsel sorgulama işlemini sorgula seçeneğine tıklayarak tamamlamış olursunuz.

Haberin Devamı