Gazete Vatan Logo

‘Orijinal ile eş değer aynı’

TEİS Başkanı Saydan, eş değer ilaç tartışmasına nokta koydu: İlaç, gücünü ticari isminden değil, içindeki etken maddesinden alır. Eş değer doğru ilaçtır.

‘Orijinal ile  eş değer aynı’

Mersin’de ‘eş değer’ ilaç tartışması yüzünden eczane çalışanlarına saldırı düzenlenmesinin ardından Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan harekete geçti. Saydan, yaşanan olayın bilgisizlikten kaynaklandığını söyledi. Mersin Tarsus’taki olayın ardından, reçetelerin etken madde ile yazılması konusu tekrar tartışmaya açıldı. Açıklama yapan Saydan, reçetelere firma adı ile değil etken madde adı ile ilaç yazılması gerektiğini vurguladı.

Bakanlık bilgilendirmeli

Eş değer ilaçların, orijinal ilaçlarla aynı etken maddeyi, aynı miktarda içeren, aynı farmasötik özelliklere sahip, hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı biyo eş değerlik çalışmalarla kanıtlandığını belirten Saydan, şöyle devam etti: Orijinal ilaç ile eş değer ilacın insan vücudundaki etkisi, yani biyoyararlanımı aynıdır. Eş değer ilaçların aynı etkiyi sağlamadığı yönündeki söylemlerin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Raporlarda ilaçlar etken maddesi ile yazılmakta olup şimdiye kadar hiçbir sorun yaşanmamıştır. Reçetelerde de ilaç ismi değil etken maddenin yazılması bu konuda yaşanan sorunları ortadan kaldıracak ve devletin ve hastaların ciddi anlamda tasarruf etmesi sağlanacaktır. Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın eş değer ilaçlar konusunda vatandaşları bilgilendiren çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Eş değer ilaç doğru ilaçtır, yanlış ilaç değildir. İlaç, gücünü ticari isminden değil, içindeki etken maddesinden alır.

Haberin Devamı