Gazete Vatan Logo

Okul müdürünün ‘züppe’ zaferi!

Bir lisede müdürlük yapan Maksut Balmuk, “Yeni ortaöğretime geçiş sistemini bir grup züppe hazırlamış” diye tweet attığı için görevden alındı. Ancak TDK, ‘züppe’nin hakaret olmadığını söyleyince mahkeme yürütmeyi durdurdu

Geçtiğimiz yıl Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi’ni (TEOG) twitter’da “Yeni ortaöğretime geçiş sistemini bir grup züppe hazırlayıp bakana mı sundu? Bence yeni sistemi bir grup züppe hazırlamıştır” tweetleriyle eleştiren Sarıyer’deki Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Maksut Balmuk görevden alındı. Milli Eğitim Bakanlığı, Balmuk’un 28 Ağustos 2013’te attığı tweetlerle MEB yetkililerine hakaret ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattı.

TDK’ya göre hakaret değil

Maksut Balmuk, MEB tarafından açılan soruşturmada hakaret kastının olmadığını züppe sözcüğünün Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre de hakaret sayılmadığını belirtti. Balmuk ‘züppe’ sözcüğünün hakaret sayılıp sayılmayacağını TDK’ya da bir dilekçe ile sordu. Kurum Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin imzasıyla gönderilen cevap yazısında, “Güncel Türkçe Sözlük’te hakaret anlamındaki sözlerin başında ‘hakaret yollu’ anlamındaki ‘hkr.’ kısaltması bulunur. ‘Züppe’ sözü hakaret anlamı içermediğinden maddede ‘hkr’ kısaltması yer almamaktadır” denildi.

‘Eğitimci sistemi eleştirebilir’

Buna rağmen Balmuk bakanlık yetkililerine hakaret ettiği gerekçesiyle disiplin yönünden 1 yıl kademe durdurma cezasıyla birlikte, görevden alınarak bir eğitim merkezine matematik öğretmeni olarak atandı. Bu gelişmeler üzerine Balmuk yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi de Balmuk’un eğitimci olarak orta öğretimle ilgili bir düzenlemeyi eleştirmesinin ve tepki göstererek fikrini beyan etmesinin doğal karşılanması gerektiğini söyleyerek 28 Mayıs 2014’te yürütmeyi durdurma kararı verdi.

‘Züppenin göreviyle ilgisi yok’

Mahkeme ayrıca, Balmuk’un ‘züppe’ sözüyle kişileri hedef alan bir üslup kullanmasına rağmen kendisine yöneltilen suçlamanın müdürlük görevi ve okulda sürdürülen eğitim öğretim hizmetiyle doğrudan ve bire bir ilişkisi bulunan bir fiil olmadığını belirtti. Kararda Balmuk’un görevden alınması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği ve yapılan işlemin hukuka aykırı olduğu da söylendi.

‘Gezi’ye katıldım diye...’

Maksut Balmuk hakkında daha önce müdürü olduğu okulun öğrenci ve öğretmenleriyle birlikte Gezi Parkı eylemlerine ve Sarıyer Cumhuriyet Meydanı’ndaki Duran Adam eylemine katılıp, destek verdiği için soruşturma açılmıştı. Ancak soruşturma sonucunda müfettişler cezai yaptırıma gerek görmedi. VATAN’ın konuştuğu Maksut Balmuk, “Hiç kimseyi hedef almadan ve hakaret maksadı olmadan Twitter’daki paylaşımımdan nasıl öyle bir anlam çıkarıldıysa MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’e ‘züppe’ dediğim sonucuna varılarak cezalandırıldım. Aslında eylem sürecinin, çapulculuğun intikamı alınmaya çalışıldı” dedi.

TDK’ya göre züppe

1. (sıfat) Giyinişte, söz söyleyişte, dilde, düşünüşte toplumun gülünç ve aykırı saydığı yapmacıklıklara ve aşırılıklara kaçan.

2. Seçkin görünmek için, bazı çevrelerdeki düşünceleri benimseyen, hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya özenen, snop.

Haberin Devamı