Gazete Vatan Logo

‘O zeytin boğazınıza durmayacak mı?’

Danıştay’ın kararı, 6 bin ağaç kesildikten sonra geldi

Soma’da köylüler günlerdir termik santral yapılacak bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmemesi için nöbet tutuyordu. Konu yargıda olmasına rağmen sabaha karşı dozerler alana girdi, 6 bin zeytin ağacı kesildi. Ve dün akşam Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı geldi.

Maden faciasıyla yıkılan Soma, bu kez de zeytin kıyımıyla gündeme geldi. Enerji ve inşaat alanında faaliyet gösteren Kolin Grubu’nun Manisa’nın Soma ilçesindeki Yırca köyünde, zeytin ağaçlarıyla dolu bir alana termik santral yapmak için harekete geçti. Mayıs ayında Bakanlar Kurulu arazi için kamulaştırma gerçekleştirdi.

2 otobüs özel güvenlik

Köylüler santralin zeytinliğe yapılmasına karşı çıktı, kamulaştırmanın iptali için Danıştay’a dava açtı. Ardından da ağaçlar kesilmesin diye zeytinliğin başında nöbet tutmaya başladılar. Danıştay’ın kararını önümüzdeki hafta başı vermesi bekleniyordu. Ancak kararı beklemeyen Kolin Grup, önceki akşam saat 20.00 sıralarında, santralin yapılacağı bölgeye ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ile birlikte iş makinelerini gönderdi.

Haberin Devamı

Bir kişi yaralandı

16 gündür nöbet tutan yakınlarına yemek getiren aralarında kadınların da bulunduğu mahalle sakinleri, tepki gösterip engel olmak istedi. Tel örgülerle çevrili alana girişine izin verilmeyen mahalleliler ile şirketin özel güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı. Tartışma arbedeye dönüştü. Yaşanan arbedede, mahalle sakinlerinden Mehmet Öksüz, Kamile Çiftçi, Kerem Özkılınç ile Yırca’da zeytinliği bulunan avukat Hasan Namak, özel güvenlik görevlileri tarafından kelepçelendi.

Karga tulumba bir kamyonete bindirilen 4 kişi, iddiaya göre, inşaat sahasına yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki Kül Barajı olarak kullanılan mevkideki bir barakaya kapatıldı. Özel güvenlik görevlilerinin arbede sırasında kullandığı ileri sürülen gaz fişeğinin kapsülünün isabet etmesi sonucu mahallelilerden Emin Özkılınç, başından yaralandı. Özkılınç, Beşyol Devlet Hastanesi’nde ayakta tedavi edildi. Arbede sırasında bekçi kulübesi ile alanda bulunan bir aracın camları da kırıldı. Mahalle sakinlerinin alana girmelerine izin verilmezken, olay yerine jandarma ekipleri sevk edildi.

Haberin Devamı

Ağaçlar kökten söküldü

3 saat sonra da dozerlerle termik santralin yapılacağı alana girilip, aralarında hasat edilmemiş asırlık olanların da bulunduğu zeytin ağaçları kökünden söküldü. Takviye olarak jiletli tellerle çevrilen alanda termik santrali inşa edecek şirketin özel güvenlik görevlileri etten duvar örerek nöbet tutan mahalle sakinlerinin alana girişini engelledi. Yırca Muhtarı Mustafa Akın, canlı yayında olayı anlatırken duygulanıp gözyaşlarına boğuldu. Muhtar, “Bu tür yatırımları yapanlar, mutlaka sofralarında zeytin yiyorlardır. Zeytinyağı da kullanıyorlardır. O zeytin, o zeytinyağı dile gelir de ‘Beni niye kestin, beni niye kestin?’ derse nasıl boğazınızdan geçecek? O yağı nasıl yiyeceksiniz? O zeytin boğazınıza durmayacak mı?” diye isyan etti.

Karar geç kaldı

Ve dün akşam Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak 6 bin ağaç kesildikten sonra, biraz geç kalınmıştı... Köylülerin avukatı Deniz Bayram saat 17.45’de bölgeyle ilgili termik santrale yaptıkları itirazı değerlendiren Danıştay 6’ncı Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini UYAP üzerinden gördüğünü duyurdu. Günlerce nöbet tuttukları bölgede 6 bin zeytin ağacının kesilmesine engel olamayan köylüler, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını buruk sevinçle karşıladı.

Haberin Devamı

Hasat şenliği yasa döndü
Ağaçların kesilmesi, bölge halkının bugün yapacaklarını duyurdukları zeytin hasadı şenliğini de yasa çevirdi. Köylüler ve çevreciler hasat şenliğinin, bugün yaşanan olayların ardından ’zeytin yasına’ döneceğini açıkladı.
Bir zeytin ağacı 20 yılda yetişiyor
Zeytin ağacı, uygun koşullarda yetiştirilirse, ekimini izleyen 5-6 yıl içinde, meyve verecek duruma geliyor. Ancak verimli hale gelmesi, 20 yılı buluyor ve giderek de verimi artıyor. 35-150 yıl arası, ağacın olgunluk ve tam verim dönemi oluyor. Zeytin ağacı yüz yıldan fazla yaşayabiliyor. 3000 yaşında zeytin ağaçları bulunduğu, bazı araştırmacılar tarafından ifade ediliyor. Ancak yaşlandıkça verimi de azalıyor.
‘Devlet bu sabah neredeydi?’
Mahalleliler ve çevreciler, santral yapılması düşünülen bölgeye giden yolu dün sabah trafiğe kapattı. Jandarma yolu açmaları için köylüleri uyardı. Ancak köylüler, jandarmayı dinlemedi. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da köylüleri ikna etmek için olay yerine geldi. Köylüler Kaymakam Atçı’ya, “Bu devlet bu sabah neredeydi? Burada devlet yoktu. Santrali yapacak şirket, jandarmalara rağmen ağaçları kesti” diye sitem etti.
‘Köylüleri kelepçeleyip barakaya kapattılar’
Kolin Grup’un özel güvenlik görevlilerinin köylüleri kelepçeleyip, barakaya kapttığı iddia edildi.
CHP’Lİ ÖZEL: Şimdi bu ağaçları Vali mi geri verecek?
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, zeytin ağaçlarının kesilmesine ve köylülere yapılan müdahaleye tepki gösterdi: “Yırcalılara, zeytinliklere, hukuku ayaklar altına alarak yapılan vicdanlarımızı sızlatan bu müdahaleye, bu zihniyete yazıklar olsun? Haksız, hukuksuz bir şekilde Yırcalıların gözü gibi baktığı, 17 Eylül’den bu yana da korumak için savaşını verdiği toplam 6 bin zeytin ağacı katledildi. Mahkeme arifesinde, Yırca’da kesilecek hiçbir ağaç kalmadı. Şimdi, Danıştay, ‘Kamulaştırma dursun’ derse bu kesilen ağaçları vali mi kaymakam mı geri verecek?” dedi. Özel’in bu sözlerinin üzerinden saatler geçmeden Danıştay’dan karar geldi.
’1 kilometre kaydırılsaydı 1 tane ağaç kesilmezdi’
Yırca Muhtarı Mustafa Akın, canlı yayına bağlandı ve “Enerjiye karşı değiliz. Bu santralın yeri, sadece 1 kilometre kuzeye kaydırılsaydı 1 tane zeytin ağacı buradan kesilmeyecekti. Tabii sanayi yatırımı yapılacak. Yapılan santral, bize bir iş sahası yaratmayacak” dedi. Muhtar, “Buraya termik santral olursa, otoban da geçerse artık köylünün yapacak bir şeyi kalmıyor burada. Çarşamba günleri Soma’nın pazarıdır. Gider mendil açar dilencilik yaparlar. En son seçeneği madene gitmektir. Yarı aç tok yaşar. atalarımızın bize bıraktığı toprakları, köyü terk etmeyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı