Gazete Vatan Logo

O teröristler bakın kim çıktı?

Şanlıurfa'da tam elindeki bombayı patlatıyordu ki ölü olarak ele geçirildi

ŞANLIURFA Valisi Celalettin Güvenç, geçen pazar günü Viranşehir’de yol kontrolünde güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada biri ölü, diğeri yaralı ele geçirilen 2 PKK’lı teröristin, 9 Ağustos’ta 2 askerin şehit olduğu, 9 askerin yaralandığı İzmir Foça’da askeri araca yönelik bombalı saldırıyı düzenleyen teröristler olduğunu açıkladı. Yaralı terörist Yunus Çiçek’in adını ’Ahmet’ olarak bildiğini söylediği ‘Ahmet Bal’ kod adlı ölen teröristin gerçek kimliğinin saptanmasına çalışılıyor.

PKK terör örgütü mensuplarının Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki ilçelerinden patlayıcı ile geçiş yapacakları bilgisi üzerine, geçen pazar günü, Viranşehir- Ceylanpınar karayolunda polis ve jandarma tarafından kontrol noktası oluşturuldu. Saat 19.00 sıralarında kontrol noktasına gelen F.Y. yönetimindeki 63 HY 776 plakalı hafif ticari araçtan inen 2 terörist, güvenlik güçlerine ateş açtı. Teröristlerin açtığı ilk ateşte 2 polis memuru, 1 uzman çavuş ile 1 sivil vatandaş yaralandı. Güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle çıkan çatışmada, teröristlerden Batmanlı olduğu saptanan 21 yaşındaki Yunus Çiçek yaralı ele geçirildi. Çatışma sırasında, kimliği saptanamayan ve örgütte ’Ahmet Bal’ kod adını kullandığı belirlenen terörist ise polisler tarafından vuruldu ve atmak istediği el bombasının üzerine düşerek parçalanarak yaşamını yitirdi. Çatışma sonrası teröristlerin üzerinde 2 tabanca, 1 el bombası, 3 bin 800 Dolar, 1055 Türk Lirası ile 2 sahte nüfus cüzdanı ele geçirildi.

YARALI TERÖRİST KONUŞTU, OLAY ÇÖZÜLDÜ

Çatışmada yaralı ele geçirilen ve halen Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisi süren teröristlerden Yunus Çiçek, verdiği ifadede Manisa’da keşif yaptıklarını, Adana’da bir süre kaldıktan sonra Suriye’ye gitmek isterken çatışma çıktığını söyledi. Yaralı teröristin bu ifadesinin ardından araştırma başlatan güvenlik güçleri, 2 teröristin, İzmir Foça saldırısına katılanlar olduğunu belirledi.

Güvenlik güçlerinin parmak izi tespitinin ardından yaralı terörist Yunus Çiçek, 2 askerin şehit olduğu, 9 askerin yaralandığı 9 Ağustos’taki Foça saldırısını ölen terörist ile birlikte gerçekleştirdiklerini itiraf etti.

VALİ: TERÖRİSTLER FOÇA BOMBACISI

Olayla ilgili çok yönlü soruşturma başlatan güvenlik güçleri, 1’i yaralı ele geçirilen 2 teröristin İzmir’in Foça İlçesi’nde meydana gelen bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişiler olduğunu saptadı. Gelişmeler üzerine Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, beraberinde İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ve İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun ile birlikte Polisevi’nde basın toplantısı düzenledi.

Çatışmada öldürülen ve yaralı ele geçirilen teröristlerin fotoğraflarını gazetecilere gösteren Vali Celalettin Güvenç, "Şahıslara yönelik yapılan istihbari ve teknik çalışmalar neticesinde söz konusu örgüt mensuplarının 9 Ağustos 2012 tarihinde 1 uzman çavuş ve er olmak üzere 2 askerimizin şehit olduğu, 9 askeri personelin de yaralandığı İzmir ili Foça ilçesinde askeri servis aracına yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırı eyleminin failleri oldukları değerlendirildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışma sonrası, Foça eyleminde kullanılan bombalı düzenekten alınan parmak izleri ile 2 örgüt mensubunun parmak izlerinin mukayesesi sonucunda bire bir eşleştiği tespit edilmiştir" dedi.

ÖZEL YETİŞTİRİLMİŞ TERÖRİSTLER

Vali Güvenç, Viranşehir’de yaşanan çatışmanın üzerinden 24 saat geçmeden polis ve jandarmanın teröristlerin Foça’daki bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişiler olduğunun saptandığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Yaptığımız tespitlere göre bu teröristler özel olarak yetiştirilmiş. 3 Ağustos’ta Suriye’den gelen bu teröristler Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nden yurdumuza giriş yapmış ve karayoluyla İzmir’e geçip, keşif yaptıktan sonra Foça’daki saldırıyı gerçekleştirmişlerdir. Bununla ilgili parmak izleri kesinlikle uymaktadır. Foça olayını yapanlar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca itiraf vardır. Yaralı terörist eylemi yaptıklarını itiraf etmiştir. Güvenlik güçlerimizin dikkati ve çabası sayesinde, hem özel yetiştirilmiş 2 terörist yakalanırken, Foça’da yüreklerimizi dağlayan eylemi de aydınlatmış oldular."

FOÇA TALİMATI ’BOTAN FAYSAL’DAN

Vali Celalettin Güvenç, 2 teröristin 3 Ağustos’ta Suriye’den Şanlıurfa’ya geldiklerini ve ’Botan Faysal’ kod adlı örgüt yöneticisinin talimatıyla İzmir’e gönderildiklerini söyledi. Ölen ve kimliği saptanamayan Suriye uyruklu olma ihtimali bulunan ’Ahmet Bal’ kod adlı terörist ile yaralı terörist Yunus Çiçek’in, PKK tarafından bomba uzmanı olarak yetiştirildiğinin saptandığını belirten Vali Güvenç, teröristlerin Foça saldırısının ardından Manisa ve Adana’da kaldıklarını belirterek, "Bunlar eylemi bitirdikten sonra Ceylanpınar üzerinden sınırı geçip Suriye’ye gitmeyi planlıyorlardı" dedi.

YARALI TERÖRİST 6 YILDIR ÖLMEK VE ÖLDÜRMEK ÜZERİNE EĞİTİLMİŞ

Vali Güvenç, öldürülen teröristin gerçek kimliğinin saptanmasına yönelik çalışmalar sürdüğünü söylerken, yaralı teröristin 15 yaşında terör örgütüne götürüldüğünü belirterek şöyle konuştu:

"Yaralı terörist Yunus, Diyarbakır nüfusuna kayıtlı Batmanlı ve 21 yaşında. İtirafları var. Kamuoyuyla paylaşmak istiyorum; Yunus 15 yaşında dağa götürülmüş bir çocuk. 6 yıldır ölmek ve öldürmek üzerine yetiştirilen, eğitilen bir insan. 6 yılda dünyada ve Türkiye’de neler olduğunun farkında değil. Türkiye’de kaç tane referandum yapıldı, sivilleşme adına hangi adımlar atıldı, ekonomiye neler katıldı, Türk ekonomisi 6 yılda ne kadar büyüdü, yeni anayasa için ne kadar çalışıldı bunların hiçbirinden haberi olmadan, 6 yıldır anne ve babasını görmeden dağda özel ölme ve öldürme üzerine eğitilmiş birisi. Böyle bir durumla karşı karşıyayız."

Vali Güvenç, 2 teröristin Foça dışında eyleme katılıp katılmadığına yönelik çalışmaların sürdüğünü, Gaziantep’te 10 sivilin ölümüne yol açan bombalı saldırıyla ilgilerinin bulunmadığını kaydetti. Vali Güvenç, kentte PKK’lılar tarafından eylem yapılma ihtimaline karşı güvenlik güçlerinin teyakkuz halinde olduğunu da kaydetti.

FOÇA SALDIRISINA 5 GÖZALTI

Vali Celalettin Güvenç, yaralı teröristin itiraflarının ardından Foça saldırısına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında sabah saatlerinde İzmir ve Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 5 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendiğini de söyledi. Güvenç, operasyonlarda Foça saldırısında teröristlere keşif sırasında yardım ve saldırı sonrası gizlenmelerine yardımcı olduğu ileri sürülen İzmir’de 3, Ceylanpınar’da ise 2 kişinin gözaltına alındığını sözlerine ekledi.

FOÇA BOMBACILARINA SERİ OPERASYON

İzmir’in Foça İlçesi’nde 2 askerin şehit olduğu bombalı saldırıyı gerçekleştiren ve Şanlıurfa’da biri ölü, diğeri yaralı olarak ele geçirilen PKK’lı 2 teröriste yardım ve yataklık ettiği belirlenen 4’ü akraba toplam 5 kişi yakalandı. Şüphelilerden Şanlıurfa’da yakalanan 2’sinin İzmir’e getirelceği öğrenildi. Operasyonla ilgili açıklama yapan İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, "Patlamayla ilgili karanlıkta nokta kalmadı. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı" dedi.

Foça İlçesi’nde geçen 9 Ağustos’ta saat 08.07’de Değirmenlik Caddesi’nde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Foça Deniz Üs Komutanlığı Amfibi Görev Grup Komutanlığı’na ait servis otobüsünün geçişi sırasında iki ayrı patlama meydana gelmiş ve olayın ardından Ulaştırma Er Özkan Ateşli olay yerinde, Ulaştırma Uzman Çavuş Hakan Furkan Özmen de ağır yaralı olarak kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde şehit olmuştu. Patlamada 12 kamu görevlisi de vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Olayın ardından terör örgütüne yakınlığıyla bilinen bir internet haber sitesinde, patlamayı PKK’ya bağlı TAK adlı grubun üstlendiği açıklanmıştı.

BEŞ AYRI PARMAK İZİ TESPİT EDİLDİ

Patlamanın hemen ardından olay yerindeki incelemelerde polis ekipleri, patlayıcı yapımında kullanılan naylon poşet, pet su şişesi ve diğer yaşam malzemeleri olmak üzere toplam 5 materyalde bombacılara ait parmak izi tespit edildi. Bu parmak izleri, Emniyet Genel Müdürlğü aracılığıyla tüm emniyet müdürlüklerine, bombacıların kimliklerinin belirlenmesi için gönderildi.

ŞANLIURFA’DAKİ ÇATIŞMA BOMBACILARI ELE VERDİ

Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’nde 2 Eylül’de polis ekipleriyle yaşanan silahlı çatışma sonrasında, ’Ahmet Bal’ kod adlı teröristin ölü, Yunus Çiçek’in de yaralı olarak ele geçirilmesi Foça’daki bombalı saldırı olayının çözülmesini sağladı. İzmir polisin bağlantıya geçtiği Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı parmak izi karşılaştırmasında, teröristler ’Ahmet Bal’ ile Yunus Çiçek’in Foça’daki eylemi gerçekleştiren bombacılar olduğu tespit edildi.

SERİ OPERASYONLAR BAŞLADI

İki bombacının yakalanmasının ardından, İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, operasyonlarına başladı. İzmir’in Bayındır İlçesi’nde teröristlere yardım ve yataklık yaptığı tespit edilen Ş.R. ve kardeşi Ş.R. Bayındır’ın Yanıkkavak Evleri Mevkii’nde, akrabaları F.K. ise ilçe merkezinde yakalandı.

Ayrıca, Ş.R. ile Ş.R.’nin kardeşi K.R. ve suç ortakları H.D. de Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde bugün saat 03.00 sıralarında düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda yakalandı.

BEŞ GÜN BOYUNCA KEŞİF YAPMIŞLAR

Gözaltına alınan zanlıların polise verdiği bilgiler bombalı saldırının tüm detaylarını da ortaya çıkarttı. Sanıkların verdiği bilgiye göre, bombacılar ’Ahmet Bal’ ve Yunus Çiçek’in, ’Bahoz’ kod adlı Fehman Hüseyin’den aldıkları talimat doğrultusunda, Irak’ın kuzeyinden Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’ne geçerek, burada şüphelilerden K.R. ile 3 Ağustos’ta bağlantıya geçtikleri tespit edildi. İki bombacının daha sonra da 4 Ağustos’ta H.D. ile buluşup yolcu otobüsle Manisa’nın Turgutlu İlçesi’ne geldikleri, buradan otomobille Bayındır İlçesi’ne geçtikleri saptandı. İki bombacının patlayıcıları burada buluştukları Ş.R. ve kardeşi Ş.R.’den aldıktan sonra aynı gece bir otomobil ve bir kamyonetle polis kontrolünden kurtulmak için birbirlerine eskortluk yaparak İzmir’in Foça İlçesi’ne gittikleri, iki bombacıyı burada bırakan Ş.R. kardeşlerin daha sonra Manisa’ya döndükleri tespit edildi. İki bombacının, bombalı saldırıdan beş gün önce ilk olarak Manisa merkeze gittikleri, buradaki polis ve askere ait tesislerde keşif yaptıktan sonra tekrar İzmir’in Foça İlçesi’ne geçtikleri ve aynı şekilde burada da keşifte bulundukları belirlendi.

Beş gün boyunca Foça’daki dağlık bölgede hem gizlenip hem de keşif yapan şüphelilerin, bombalı saldırının hemen ardından da yine otomobille Manisa’ya gittikleri buradaki dağlık bölgede 20 gün boyunca saklandıkları. Daha sonra buradan yolcu otobüsüyle önce Adana’ya sonra da bir başka yolcu otobüsüyle Urfa’ya gittikleri saptandı. Bombacıların, Suriye üzerinden de Irak’ın kuzeyine kaçmayı planladıkları, ancak çatışmanın yaşanmasıyla da yakalandıkları bildirildi. Gözaltına alınan 2’si kardeş 3 kişinin sorgularının devam ettiği, Şanlıurfa’da gözaltına alınan K.R. ile H.D.’nin de sorgulanmak üzere İzmir’e getirileceği belirtildi.

KİMLİĞİ SAHTE

Şanlıurfa’da çatıştığı polise atmaya çalıştığı el bombasının patlamasıyla ölen ve üzerinden kod adı olarak kullandığı ’Ahmet Bal’ adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı çıkan teröristin gerçek kimliğinin de parmak izi araştırmasının ardından netlik kazanacağı ifade edildi.

BİLKAY: ŞEHİTLERİN KANI YERDE KALMADI

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde açıklama yapan izmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, "Foça’daki bombalı saldırı olayı bizim açımızdan aydınlatılmıştır ve karanlıkta bir nokta kalmamıştır. Şehitlerimizin kanı da yerde kalmadı" diye konuştu. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

"SALDIRIYI BİZİM EKİP Mİ YAPTI?"

Foça’da düzenlenen saldırı sonrası Fehman Hüseyin’in Türkiye’deki teröristlerle telsiz üzerinden bağlantı kurup, "Saldırıyı bizim gönderdiğimiz ekip mi yaptı?" diye sorduğu ve saldırıyı kendi ekibinden töreristlerin gerçekleştirdiğini öğrendiği konuşmanın istihbarat birimleri tarafından deşifre edildiği ortaya çıktı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

ÖLEN TERÖRİSTİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’nde, güvenlik güçleri ile girilen çatışmada öldürülen ve İzmir Foça’da askeri araca düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştirdiği saptanan üzerinde ’Ahmet Bal’ adına düzenlenmiş sahte ehliyet bulunan teröristin adının Burhan Bozkurt olduğu ortaya çıktı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, ölü ele geçirilen ’Ahmet Bal’ kod adlı teröristin Malatya ili Darende ilçesi nüfusuna kayıtlı 1983 doğumlu Burhan Bozkurt olduğunun belirlendiği ifade edildi. 29 yaşındaki teröristin cesedi, otopsi için Malatya Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

PATLAYICIYI ÖLEN BOMBACI YAPMIŞ

Öte yandan, 2 askerin şehit olduğu, 9 askerin yaralandığı Foça’daki bombalı saldırıyı gerçekleştiren ’Ahmet Bal’ adlı öldürülen terörist Burhan Bozkurt ve yaralı yakalanan Yunus Çiçek’e yardım ettikleri gerekçesiyle Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde gözaltına alınan K.R. ve H.D., sorgulanmak İzmir’e üzere getirildi. İki şüpheli, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İzmir’de gözaltına alınan 3 şüphelinin de bulunduğu Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Bu arada Foça’daki patmanın ardından araştırmada polisin, teröristlerin kullandıkları malzemelerin yanı sıra patlayıcının güç kaynağı olan ve infilak sırasında zarar görmeyen pil üzerinde de yine parmak izi elde etti. Patlayıcı üzerindeki son kontrolleri yapan ve patlamaya hazır hale getiren bu teröristin ise çatışmada ölü olarak ele geçirilen ’Ahmet Bal’ kod adlı Burhan Bozkurt olduğu saptandı.

Haberin Devamı