Gazete Vatan Logo

O sanıklara karar açıklanana kadar ev hapsi!

O sanıklara karar açıklanana kadar ev hapsi!

Tutukluluk süresinin 5 yılla sınırlanmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girdiği gün tahliye edilen Malatya Zirve Yayınevi katliamının 5 zanlısı hakkında savcılığın itirazı üzerine "konutu terk etmemek üzere elektronik kelepçe takılarak" adli kontrol kararı verildi. Böylece 3 kişiyi öldürdükleri için yargılanan sanıklar mahkemece karar açıklanana kadar ev hapsinde kalacak.



Malatya'da 7 yıl önce Zirve Yayınevi'ni basan ve 3 kişiyi boğazlarını keserek öldürülmesi olayından yargılanan Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım, uzun tutukluluk nedeniyle tahliye edilmişti. Edinilen bilgiye göre Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Zirve sanıklarını tahliye ederken "yurt dışına çıkış yasağı ve belirlenen yere başvurarak imza verme yükümlülüğü" getirmekle yetindi, yasada olanak olmasına rağmen 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen zanlılara "elektronik kelepçe" uygulanmasına karar vermedi.



Ancak bu karara karşı Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, itiraz yoluna gitti. Başsavcılığın, sanıkların kaçma ihtimali olduğunu belirterek imza verme yükümlülüğünün bu olasılığı önlemekte yetersiz kalacağı gerekçesiyle yaptığı itiraz mahkemece kabul edildi. Mahkeme sanıkların "konutlarını terk etmemeleri için elektronik kelepçe takılması suretiyle" adli kontrol altına alınmasına karar verdi. Karara göre ev hapsine alınan sanıkların, evlerini terk etmeye teşebbüs etmeleri halinde mahkeme tutuklama kararı verecek.

4'Ü İÇİN UYGULANDI
Adalet Bakanlığı da yaptığı açıklamada sanıklardan 4'üne elektronik kelepçe uygulandığını, GSM hattı çekmeyen bölgede yaşayan diğer sanık için ise sabit telefon hattı üzerinden elektronik kelepçenin uygulanması için teknik çalışmanın sürdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı