Gazete Vatan Logo

O hakimin koruma sayısı bire indi

O hakimin koruma sayısı bire indi

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiaları üzerine başlatılan, kamuoyunda, “Kozmik Oda” olarak bilinen soruşturma sırasında Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda 25 gün arama yapan ve daha sonra Yargıtay üyeliğine atanan Hakim Kadir Kayan’ın yakın koruma sayısının dörtten bire indirilmesi, tahsis edilen koruma aracının geri alınması işlemleri Danıştay tarafından hukuka uygun bulundu.

Mahkeme: Tehdit var

Kayan’a uygulanan “dört personel ile özel koruma kararı”, İçişleri Bakanlığı Merkez Koruma Komisyonu kararıyla 2014’te, “bir yakın koruma kararına” dönüştürüldü. Bu kararlara dayanılarak da Kayan’a tahsis edilen koruma aracı geri alındı. Kayan, bu işlemlerin iptali istemiyle dava açtı. Ankara 14. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi. İdare mahkemesinin kararında, geçmişte aldığı birçok tehdit yanında en son Ocak 2012’de tehdit alan davacı açısından, Koruma Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca özel koruma tedbiri ile korunma şartlarının devam ettiği belirtildi. Kararda, davalı idarelerce davacı hakkında güncel tehdit bulunmadığı ileri sürülmesine karşın mevcut belge ve bilgilerden tehdidin varlığının sabit olduğu ve tehdidin güncel olmadığına ilişkin yeterli kanaat oluşturacak delil sunulmadığı ifade edildi. Davalı İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği ve Adalet Bakanlığı, İdare Mahkemesi kararını temyiz etti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya, Danıştay 10. Daire’ye geldi. Daire, Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin kararını oy birliğiyle bozdu.

Haberin Devamı

25 gün arandı

“Kozmik Oda” soruşturma kapsamında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olan Kadir Kayan, Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında 2009’da 25 gün arama yapmıştı. Kayan, 2011’de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) Yargıtay üyeliğine seçilmişti.