Gazete Vatan Logo

O akademisyen tutuklandı

Akademisyen Meral Camcı sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

O akademisyen tutuklandı

"Barış için Akademisyenler İnisiyatifi" tarafından hazırlanan "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attığı gerekçesiyle hakkında yakalama kararı bulunan Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, savcılık sorgusunun ardından, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Hakkında yakalama kararı bulunan Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, bugün Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri eşliğinde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Hasan Yılmaz tarafından yaklaşık 1,5 saat sorgulanan Camcı, "Terör örgütü propangandası yapmak" suçundan tutuklanması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Akademisyen Meral Camcı cezaevine konuldu
"BARIŞ İçin Akademisyenler İnisiyatifi" tarafından hazırlanan "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attığı ve bildiriye destek açıklaması yaptığı gerekçesiyle "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanan Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na konuldu.
Hakkındaki tutuklama kararının ardından sağlık kontrolünden geçirilen Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, polis ekibi eşliğinde saat 21.30 sıralarında cezaevine giriş yaptı.

Haberin Devamı

YURTDIŞINDA OLDUĞU İÇİN İFADESİ ALINAMAMIŞTI

Hakkında yakalama kararı bulunan ve yurtdışında olduğu için ifadesine başvurulamayan Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, dün öğle saatlerinde Paris'ten İstanbul'a gelmişti. Bildiriye imza atan akademisyenlerden Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya, Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ise 15 Mart'ta tutuklanmıştı.

Tamamlanan soruşturma kapsamında, 3 akademisyen hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Süreç
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyeleri hakkında başlatılan soruşturma dosyalarını bünyesinde toplayarak, bildiriyi imzalayan 733 akademisyenin ifadesini almaya başlamıştı. Savcılığın ayrıca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) 733 akademisyenle ilgili yazı yazarak, haklarında idari işlem yapılmasını da talep edeceği öğrenilmişti.
Soruşturma kapsamında akademisyenlere, ''PKK terör örgütü müdür, değil midir? Türkiye Cumhuriyeti Devleti katliam mı yapıyor? Bildiriyi imzalamak için baskı veya tehdit aldınız mı? Bildirinin halen arkasında mısınız? Bildiride geçen 'Bu suça ortak olmayacağız' derken güvenlik güçleri mi kastedilmektedir?'' şeklinde soruların yöneltildiği ifade edilmişti.
Ayrıca, 3 akademisyen ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan tutuklanmış ve haklarında 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı.
Aynı soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı çıkarılan ve bildirinin ardından Yeni Yüzyıl Üniversitesindeki işine son verilen Meral Camcı'nın ise yurt dışında olduğu belirlenmişti. Camcı, dün yurda dönmüştü.
Bu arada, 733 akademisyen haricinde bildiride imzası olan 395 kişi hakkındaki işlemin ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütüldüğü belirtilmişti.

Haberin Devamı