Gazete Vatan Logo

Mersin terör saldırısı nasıl oldu, terör saldırını kim yaptı?

Mersin terör saldırısını kim yaptı, Mersin terör saldırısı nasıl oldu? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mersin'deki polisevine yönelik saldırı ve İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki bombalı terör saldırısıyla ilgili, "Mersin saldırısı da Münbiç'ten oldu, İstiklal Caddesi saldırısı da Münbiç'ten oldu" dedi. Söz konusu açıklamanın ardından Mersin terör saldırısı için yapılan aramalar arttı.

Mersin terör saldırısı nasıl oldu, terör saldırını kim yaptı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. Burada Türkiye'nin üzerine oynanan oyunun büyüklüğünü gösterdiğini söyleyen Bakan Soylu, "İstiklal Caddesi saldırısı PKK'nın daha önce defalarca gördüğümüz sivil katliamlarından birisidir. Faili hemen bulduk, şimdi arkasındaki tüm yapıyı deşifre ediyoruz" dedi.

26 Eylül 2022 tarihinde TSİ 22.40-23.00 sularında Mersin'in Mezitli ilçesine bağlı Tece mahallesinde yer alan bir polisevine PKK militanları tarafından ateş açıldı ve bombalı saldırı yapıldı. Saldırı, tümü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak üzere, 1 polis memurunun ölmesi, 1 polis memuru ile 3 sivil bireyin yaralanması ile sonuçlandı. İki saldırgan saldırı sonrası intihar yeleklerini patlatarak olay yerinde intihar etti. Saldırıyı, 29 Eylül 2022 günü PKK üstlendi.

Saldırı

26 Eylül 2022 günü, TSİ 22.40-23.00 sularında (UTC 19.40-20.00) iki kadın militan, Mersin'in Mezitli ilçesine bağlı Tece mahallesindeki polisevinin girişinde yer alan bir polis kontrol noktasına uzun namlulu ateşli silahlar ve patlayıcı madde içeren düzenekler ile bir saldırı gerçekleştirdi. İki polis memuru saldırıya karşılık verdi. Yaşanan çatışma sonucunda, ilk belirlemelere göre, biri ağır iki polis memuru yaralandı. Karnından ve dizinden yaralanan polis memuru Abdulkadir Öztürk kaldırıldığı hastanede tedavi altına alınırken; ağır yaralanan polis memuru Sedat Gezer kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yanı sıra, saldırı esnasında, (balkonda bulunurken) kurşun isabet eden bir sivil vatandaş ile yüksekten atlayan iki kişi yaralandı. Saldırganlar, saldırı sonrası intihar yeleklerini patlatarak olay yerinde intihar etti.

Haberin Devamı

Saldırının olduğu bölgede bulunan ikinci bir bomba düzeneği kontrollü bir şekilde imha edildi.

Sonrası

Soruşturmalar

Saldırının hemen akabinde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, saldırıya yönelik soruşturma açıldığını açıkladı. Aynı saatlerde, bir şüpheli gözaltına alındı.

27 Eylül 2022 günü, İçişleri Bakanlığı, saldırıyı düzenleyenler arasında Zozan Tolan kod adlı Dilşah Ercan adlı bir kadının bulunduğunu açıkladı. Dilşah Ercan, PKK'ya yakınlığı ile bilinen Azadiya Welat gazetesi muhabirliği yaptığı ve gazete dağıtımı yaptığı, PKK'ya ilişkin propaganda, yürüyüş, gösterilere katıldığı iddiası ile 2010 yılında gözaltına alınarak tutuklandı. 95 Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Haziran 2011 tarihinde, örgüt üyesi olmak ve örgüt adına suç işlemek suçundan yargıladığı Ercan’a 8 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Ercan, Adana Cezaevinde tutuklu bulunurken, Çözüm Süreci kapsamında Mart 2013'te çıkarılan 4. Yargı Paketi ile Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklikler uyarınca 11 Mayıs 2013'te tahliye edildi. Ercan, İçişleri Bakanlığı'na göre, cezaevinden tahliye olduktan sonra 2013 yılında Mersin'den PKK’nin kırsal yapılanmasına katılarak Kandil’de eğitim aldı, örgütün özel güç yapılanması içerisinde faaliyet gösterdi. Ercan'ın aynı zamanda, Cumhuriyet Halk Partisi Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu Üyeleri Özgür Özel, Veli Ağbaba ve Nurettin Demir tarafından 2012 yılında hazırlanan Tutuklu Gazeteciler Raporu'nda gazetecilik etkinliğinden ötürü cezaevinde tutulduğu iddia edilen gazetecilerin listesinde yer aldığı haberleştirildi.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü, 27 Eylül'de, 22 sosyal medya kullanıcısı hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlaması ile adli işlem başlatıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

28 Eylül 2022 günü, Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince 22 şüpheli gözaltına alındı. Aynı gün, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, saldırının Suriye'de organize edildiği bilgisine sahip olduklarını iddia eden bir açıklamada bulundu. 29 Eylül'de, polis kaynaklarına dayandırılan haberlerde, saldırganlardan birinin üzerinde Dilşah Ercan'a ait bir kimlik bulunmasına rağmen parmak izi incelemesi sonucu saldırganların parmak izleri ile Ercan’ın parmak izlerinin örtüşmediği iddia edildi. Aynı gün, PKK'nın silahlı kanadı HPG saldırıyı üstlendi ve saldırganların kimliklerini Şırnak doğumlu Sara Tolhildan kod adlı Dilara Ürper ve Kamışlı, Suriye doğumlu Rûken Zelal kod adlı Emel Feremez Hisên olarak açıkladı.

Haberin Devamı