Gazete Vatan Logo

‘Melekler korur’ diye site yaptı, belediye yıktı

Ümraniye’de su koruma havzasına yapılan siteyi Büyükşehir Belediyesi yıkmaya geldi. Müteahhit ve adamları savunmaya geçince arbede çıktı.

İstanbul’da yeni konut projeleriyle öne çıkan ilçelerden Ümraniye’de inşaatı süren Gökkuşağı Evleri, ruhsat izni olmadığı ve İSKİ Yönetmeliği’nin Uzak Koruma 1. Kısım ve Orta Koruma Kuşağı Genel Havza Sınırı’nda kaldığı gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıkım ekipleri tarafından kısmen yıkıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 200 zabıta, “Panzer” ve “Akrep” olarak bilinen araçlar desteğindeki 500 jandarma ile sabah saat 05.00 sıralarında Yenidoğan Beldesi Bahçelievler Caddesi’nde bulunan inşaat halindeki kompleksin önüne geldi. Çolakoğlu İnşaat tarafından yaptırılan 17’şer katlı iki bloktan oluşan komplekse yönelen zabıta görevlileri, içerideki inşaat işçilerince engellenmek istendi. Kompleks, işçilerin jandarma tarafından uzaklaştırılmasının ardından zabıta ekiplerince iş makineleriyle kullanılamaz hale getirildi.


Olaylar çıktı

Yıkım sırasında jandarma ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Bu sırada yıkımı engellemek isteyen bazı kişiler, zabıta ekiplerine taş attı. Zabıta ekipleri, kendilerine hakaret eden ve taş atan vatandaşlara kürek ve coplarla saldırdılar. Zabıta ekiplerinin saldırısını jandarma ekipleri araya girerek engellemek istedi. Zabıta ekiplerinin tutumu, çevredeki vatandaşlar tarafından da tepki ile karşılandı. Bazı vatandaşlar, “Tek kişiye 50 tane zabıta olarak saldırıyorsunuz, ayıp değil mi!” diyerek, tepkilerini dile getirdiler. Yaklaşık 3 saat süren olaylı yıkımın ardından, inşaatın ilk üç katı yıkıldı. Bu sırada bazı vatandaşlar, Yenidoğan Belde Belediyesi Başkanlık binasına giderek camları taşladılar ve belediyeye ait 34 Y 2049 resmi plakalı Peugeot marka makam aracının camlarını kırdılar. Olayın ardından başkanlık binasına jandarma ekipleri sevk edildi.

Büyükşehir’e rağmen...

2004 yılında kabul edilen 5216 sayılı yerel yönetimler yasası ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilen Yenidoğan Belediyesi’ne ait imar planları, Büyükşehir’in onayına sunulmaya başlandı. İSKİ; Yenidoğan Belediyesi’nin, İSKİ Yönetmeliği’ne aykırı yapılan 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının iptali için İdare Mahkemesi’ne 16 Haziran 2004’te dava açtı.

İstanbul 6. İdare Mahkemesi 20 Nisan 2006 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdikten sonra, 4. İdare Mahkemesi de 22 Kasım 2006 tarihinde bu planları iptal etti. Planların iptal edilmesi ile birlikte, yapı ruhsatı vermemesi gereken Yenidoğan Belde Belediyesi, buna rağmen yapı ruhsatı vermeye devam etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, konu ile ilgili olarak belde belediyesini defalarca uyarmalarına rağmen ruhsat vermeye devam edildiğini ve bunun üzerine 23 Mayıs 2007 tarihinde başkanlık oluru ile verilen ruhsatların iptal edildiğini kaydetti. Bölgede su havzası üzerinde bulunan 18 yapının daha yıkılacağı belirtildi.

Müteahhit savunuyor

Site inşaatını sürdüren Çolakoğlu İnşaat Yönetim Kururlu Başkanı Şakir Çolak, “Yenidoğan Belde Belediyesi’nden ruhsat izni, imar planı ve kat ittifakını aldık. Dairelerimizin yaklaşık 150 tanesini sattık. Satışını yaptığımız dairelerin tapularını teslim ettik. Buradaki masrafımız 10 milyon YTL’dir. 14 ay boyunca hiç kimse bizi uyarmadı. Şimdi ise inşaatımızı yıkmaya çalışıyorlar. Bu tamamen iki belediyenin anlaşmazlığıdır, bizler ve daire sahibi vatandaşlar mağdur edildik” dedi.

Yenidoğan Belediye Başkan Yardımcısı Özkan Kıral, yıkım kararının Büyükşehir Belediye Başkanı’nın oluruyla alındığını, Meclis kararı gerektiğini de savundu. Kıral, konu ile ilgili Başbakanlık tarafından gönderilen 3 müfettişin inceleme yaptığını, bu aşamada yıkımın yapılmış olmasının yanlış olduğunu da belirtti.

Bina sahiplerinden Bayram Çolak “Bütün harcırahlar yatırıldı. Binaların elektriği, suyu herşeyi yapıldı. En son İSKİ’ye 160 bin YTL harcırah yatırıldı. Biz buraya 10 milyon YTL yatırdık. Yazık değil mi?” diyerek tepki gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ; Uzak Koruma 1. Kısım ve Orta Koruma Kuşağı Genel Havza Sınırı’nda kalan ve yürütmesi durdurulan planlar esas alınarak, söz konusu yer hakkında, Yenidoğan Belediye Başkanlığınca 29 Eylül 2006 tarihinde düzenlenen ruhsatların iptal edilmesi istendiği belirtildi.

YIKTIRMAMAK İÇİN DİRENDİLER

Yenidoğan’daki yıkım sırasında mtüeahhit ve siteden daire alanlarla zabıta ekipleri arasında taşlı sopalı kavga çıktı. Olay jandarmanın araya girmesiyle yatıştırıldı. Çok sayıda kişi yaralandı.

Haberin Devamı