Gazete Vatan Logo

'Mavi Kitap' Meclis’e gönderildi!

Türkiye açısından tarihsel öneme sahip

İngiliz Lord James Bryce ve tarih profesörü Arnold Toynbee tarafından kaleme alınan ve kamuoyunda ”Mavi Kitap” olarak bilinen ”Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere Yapılan Muamele 1915-16” kitabı, TBMM’ye gönderildi.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD kurucularından Ragıp Zarakolu, kitabın Türkiye açısından tarihsel bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Kitabın 4 yıl önce TBMM’ye gönderildiğini belirten Zarakolu, o dönemde kitabın Meclis’e sokulmadığını ileri sürdü.Zarakolu, kitabı yeniden gündeme getirmek için TBMM’ye göndereceklerini kaydetti.

Londra’daki Gomidas Enstitüsü’nün kurucusu ve direktörü tarihçi Ara Sarafian da kitapla resmi Türk tezlerinin tartışmaya açıldığını savundu.Sarafian, kitabın TBMM üyelerine tekrar gönderilerek milletvekillerinin kitabı okuduktan sonra olaylarla ilgili değerlendirme yapması gerektiğini ifade etti.

Toplantının ardından, ”Mavi Kitap”ın kopyaları, Galatasaray’daki PTT şubesinden TBMM Başkanlığı, meclis komisyonlarının başkanları ile partilerin meclis grubu başkanları ve sözcülerine gönderildi.

Haberin Devamı