Gazete Vatan Logo

Marşpiyel Nedir, Ne İşe Yarar? Marşpiyel Arabanın Neresidir?

Modern araçlar, yakıt verimliliğini ve yol tutuşunu iyileştirmek için aerodinamik olacak şekilde tasarlanmıştır. Yine de pek çok otomobil tutkunu, özellikle yarış arabası sürücüleri, performansı artırmak ve tarz katmak için eklenti gövde kitleri takmayı tercih ediyor. Bazen aero kitler olarak adlandırılan bu kitler, tipik olarak yere basma kuvvetini ve araç çekişini artırmaya yardımcı olan difüzörler, ayırıcılar, rüzgarlıklar ve kanarllar gibi öğeleri içerir. Marşpiyeler de bunlardan biridir.

Marşpiyel Nedir, Ne İşe Yarar? Marşpiyel Arabanın Neresidir?

Marşpiyel Nedir?

Yan marşpiyeller olarak da bilinen yan etekler, hasarı önlemek, aracı daha aerodinamik hale getirmek ve ekstra stil katmak için tasarlanmış satış sonrası araba parçalarıdır. Araba yan etekleri yani marşpiyeller, yol tutuşunu ve çekişi iyileştirmek, yoldaki molozlardan kaynaklanan hasarı önlemek ve stili güçlendirmek için tasarlanmış satış sonrası parçalardır.

Marşpiyel Ne İşe Yarar? 

Marşpiyel, otomobilin çerçevesini yere daha yakın uzatmak, aktif olarak yüksek basınçlı hava akışını azaltmak ve araç üzerindeki bastırma kuvvetini artırmak için tasarlandılar. Genellikle karbon fiber, cam elyafı veya metal gibi yüksek kaliteli malzemelerden yapılır ve performansın ve yol tutuşun artmasına katkıda bulunur. Yan etekler otomobil tutkunları için pek çok avantaj sağlıyor. Başlıca avantajlarından biri, araca uygulanan bastırma kuvveti miktarını artırarak aracın yol tutuşunu ve çekişini iyileştirmeleridir.

Bununla birlikte, çoğu arabanın kendileriyle yer arasında oldukça fazla boşluk vardır. Yüksek hızlarda sürdüğünüzde, hava aracınızın altından önden ve yanlardan akar, bu da yüksek hava basıncına neden olarak aracı yukarı itebilir ve denge ile çekişi azaltabilir.

Haberin Devamı

Bu sorun, ortalama araç sahipleri için nadiren sorun olsa da, performans arabası sürücülerinin daha fazla yol tutuşu ve dengeye ihtiyacı vardır. Araçlarındaki yüksek basınç alanını azaltmak için, bu sürücüler marşpiyeller gibi yan sanayi parçaları kullanırlar.

Marşpiyeller, arabanın kenarlarını yere yaklaştırarak bu sorunla mücadele eder. Bu, yüksek basınç alanını etkili bir şekilde azaltır ve havanın arabanın altından akmasını önleyerek ve bazen de yukarı doğru yönlendirerek bastırma kuvvetini artırır.

Marşpiyellerin birincil amacı yere basma kuvvetini artırmak ve yol tutuşunu iyileştirmek olsa da, bundan daha fazlasını yapıyorlar. Çamurluklara benzer şekilde, yan etekler de arabanızı kayalar ve çöpler gibi yol kalıntılarından koruyabilir.

Marşpiyeller sürüşünüze biraz ekstra stil katmanın harika bir yoludur. İster Porsche, Audi veya BMW gibi yüksek performanslı lüks bir araca sahip olun, ister bir spor arabayı marşpiyeller tarzınızı ve performansınızı artırabilir.

Haberin Devamı

Marşpiyel Arabanın Neresidir?

Marşpiyel, aracın çamurluklarına veya sürücü ve yolcu kapılarının altındaki külbütör panellerine takılan modifikasyonlardır.