Gazete Vatan Logo

'Makul şüphe' mesaisi

Meclis, bu hafta 'yargı paketi' için mesai yapacak. Kamuoyunda 'yargı paketi' olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Paket; Yargıtay, Danıştay Başkanı ve Bavşsavcısı, Yargıtay ve Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın da aralarında bulunduğu hakim ve savcılara aylık ek tazminat ödenmesine imkan tanıyor. Böylece hakim ve savcıların maaşlarında bin 154 lira artış olacak.

Daire sayıları artıyor

Paketteki en tartışmalı maddelerden biri 'kuvvetli şüphe' şartının 'makul şüphe'ye dönüştürülmesi. Muhalefet partileri bu maddeye karşı çıkmış ve eleştirilerini dile getirmişti. Paketle ayrıca Yargıtay'ın daire sayısı 38'den 46'ya, Danıştay'ın daire sayısı 15'ten 17'ye çıkarılacak. Danıştay'a 39, Yargıtay'a 129 yeni üye seçilecek. Yargıtay Kanunu'nun 'adli yılın açılışını' düzenleyen maddesi yürürlükten kaldırılıyor.

Adli yargı hakim ve savcılar ile idari yargı hakim ve savcılara, 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar verilen uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları affedilecek. Avukatların soruşturma dosyalarının içeriğini incelemesine kısıtlama getiriliyor. Genel Kurul, paketi yasalaştırmak için haftalık çalışma günlerine ek olarak cuma, cumartesi ve pazar da çalışma kararı alacak.

Haberin Devamı