Gazete Vatan Logo

Madenci ailesinden ilk tazminat davası

Soma’da 301 can alan faciasında kocasını kaybeden Gamze Değirmen, çocukları Yağmur ve Mehmet’le birlikte TKİ ve Soma Kömür İşletmeleri’ne 393 bin TL’lik tazminat davası açtı.

MANİSA’nın Soma İlçesi’ndeki kömür ocağı faciasının acısı tazeliğini koruruken, mağdur madenci ailelerinden biri ilk tazminat davasını açtı. Kömür ocağındaki faciada yaşımını yitiren madencilerden 27 yaşındaki İsmail Değirmen’nin eşi 23 yaşındaki Gamze Değirmen, çocukları 2 yaşındaki Yağmur ve 4 yaşındaki Mehmet Han Değirmen ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aleyhine 390 bin lirası manevi 393 bin liralık tazminat davası açtı.

İki çocuğu yetim

Soma’da 13 Mayıs’ta meydana gelen ve Türkiye’yi yasa boğan faciada ateş düşen 301 aileden biri de Balıkesir’in Savaştepe İlçesi’ndeki Değirmen Ailesi oldu. Her gün ekmek parası için birlikte indikleri madene, kardeşi Erkan’ın servisi kaçırması üzerine İsmail Değirmen o gün yalnız gitti. Akşam ise İsmail Değirmen’-den acı haber geldi. Savaştepe’-nin Karaoluk Köyü’nde toprağa verilen Değirmen, geride gözü yaşlı bir eş ve iki yetim bıraktı. Acılar tazeliğini korurken, facianın ardından adli ve idari soruşturma başlatıldı. Madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve Genel Müdür Ramazan Doğru’nun da aralarında bulunduğu sekiz kişi tutuklandı.

Tedbir talebi de var...

Madende can veren işçilerden İsmail Değirmen’in eşi Gamze, çocukları Yağmur ve Mehmet Han ile maden hukuku ve iş hukuku uzmanı olan avukatları Ünal Demirtaş aracılığıyla İş Mahkemesi sıfatıyla, geçen 5 Haziran’da, Soma Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, TKİ Genel Müdürlüğü Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aleyhine 390 bin lirası manevi olmak üzere toplam 393 bin liralık tazminat davası açtı. Gamze Değirmenci için 150 bin, çocukları için ise 120’şer bin lira manevi ayrıca her biri için biner lira maddi tazminat istenen dava dilekçesinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.nin üzerinde kayıtlı tüm gayrimenkullerinin, araçlarının, üçüncü kişilerdeki istihkaklarının (hak ediş) ve teminat mektuplarının üçüncü kişilerin üzerine devrinin engellenmesi için ihtiyati tedbir konulması ve madende ölen İsmail Değirmen’in işe başladığı tarihten itibaren davalı Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün işçisi olduğunun tespiti istendi.

AMAÇ TAZMİNATSIZ ATMAK MI?

Soma Holding’den kapalı madenler için ‘işbaşı’ tebligatı

Soma Holding A.Ş. bünyesinde Atabacası, Işıklar ve Eynez ocaklarında çalışan tüm işçilere cuma gününden itibaren işbaşı yapmaları için tebligat gönderildiği ifade edildi. Kapalı olan Eynez Ocağı’ndaki işçilere de Işıklar Madeni’nde çalışmak üzere işbaşı yapmaları tebliğ edildi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Milliyet’e “Soma Holding bünyesindeki tüm işçilere tebligat gidiyor. 3 gün içinde işbaşı yapmaları söyleniyor. Birçok işçinin işbaşı yapmayacağını duyuyorum. Şirket de tazminatsız işçileri atmak için böyle bir yola başvurdu” diye konuştu.


‘Çocuklarımı okutacağım’

Kocasının ölümünden sonra baba ocağına dönmek zorunda kalan Gümze Değirmen, “Belki eşim geri gelmeyecek, ancak çocuklarım Yağmur ve Mehmet’i tazminatla okutabileceğim” dedi.

Haberin Devamı