Gazete Vatan Logo

Bartın'daki maden faciası soruşturmasında 8 kişi tutuklandı

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 24 kişinin ifadeleri alınırken, adliyeye sevklerine başlandı. Bartın'ın Amasra ilçesinde 41 madencinin hayatını kaybettiği müessesenin müdürü Cihat Özdemir tutuklandı. Tutuklananların sayısı böylece 8'e yükseldi.

Bartın'daki maden faciası soruşturmasında 8 kişi tutuklandı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne ait maden ocağında 41 madencinin yaşamını yitirmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 25 kişi için gözaltı kararı verildi. 24 kişi gözaltına alınırken, İstanbul'da bulunan 1 kişi ise daha sonra gözaltına alınacak. Gözaltına alınan 24 kişinin Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alındı. Gözaltındaki kişilere "İhmaller var, mevzuat gereği alınması gereken tedbirler neden alınmadı?" soruları soruldu. Emniyet, 242 sayfalık dosya hazırladı.

Bu sırada, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen 6 savcı, 7 kişilik bilirkişi heyeti, madencilerin avukatları, Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak ve Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır dün yeniden maden sahasına girerek, incelemelerde bulunarak, mekanizasyon ve bilgisayar alanları ile görevli madencilerle görüştü. 3 saat süren incelemelerde heyet, yangının halen devam etmesi nedeniyle yer altına girmedi.

Emniyetteki işlemlerin tamamlanmasının ardından gözaltındakiler bugün emniyet müdürlüğünün yanındaki adliyeye sevk edilmeye başlandı. İlk olarak TTK Amasra Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca ve maden mühendisi İbrahim Hakan Mengeş adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevkler gün boyunca devam edecek.

Haberin Devamı

16 ŞÜPHELİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden faciası soruşturmasında gözaltına alınan 24 şüpheliden 16'sı, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Soruşturma kapsamında müessese müdürü Cihat Özdemir, idari ve mali konulardan sorumlu müessese müdür yardımcısı Süleyman Sırrı Bayraktar, teknikten sorumlu müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca, elektro mekanik şube müdürü Mehmet Güneş, işletme müdürü Selçuk Ekmekçi, makine mühendisi Musa Adıyaman, maden mühendisi Recep Orhan, emniyet mühendisi Şahan Kahraman, makine mühendisi Şuayb Orhan, maden mühendisi İbrahim Hakan Mengeş, maden mühendisi Levent Aydın, jeoloji mühendisi Hakkı Oğuz Karakuş, iş güvenliği şube müdür vekili Volkan Soylu, elektro mekanik baş mühendisi Serkan Özdoğan, maden teknikeri Mehmet Özdemir, işletme baş mühendisi Mehmet Tural, elektrik mühendisi Hüseyin Ogan, maden mühendisi Hidayet Gökdere, emniyet şefi Ferhan Güneş, sondaj şefi Tayfun Uça, hazırlık şefi Selami Yeşilsu, emniyet vardiya nezaretçisi Mustafa Olgun, ikinci kartiye şefi Şenol Kaya, elektrik servis şefi Onur Öztürk gözaltına alınmıştı.

Haberin Devamı

5 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI

Amasra'da maden faciası soruşturması kapsamında gözaltına alınan 24 kişiden 20'si adliyeye sevk edildi. Burada emniyet şefi Ferhan Güneş, idari ve mali konulardan sorumlu müessese müdür yardımcısı Süleyman Sırrı Bayraktar, elektrik mühendisi Hüseyin Ogan, ikinci kartiye şefi Şenol Kaya ve hazırlık şefi Selami Yeşilsu, savcılık kararı ile serbest bırakıldı. Emniyetteki 4 kişinin de adliyeye sevk edileceği bildirildi.

MÜESSESE MÜDÜRÜ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Emniyette sorgulamaları tamamlanan Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir ile maden mühendisi Hidayet Gökdere adliyeye sevk edildi. Böylece adliyeye sevk edilen şüpheli sayısı, 22'ye çıktı. 

Haberin Devamı

9 KİŞİ SERBEST

Adliyeye sevk edilen isimlerden emniyet şefi Ferhan Güneş, İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Müessese Müdür Yardımcısı Süleyman Sırrı Bayraktar, elektrik mühendisi Hüseyin Ogan, 2. Kartiye Şefi Şenol Kaya, hazırlık şefi Selami Yeşilsu, Elektromekanik Şube Müdürü Mehmet Güneş, Elektrik Servis Şefi Onur Öztürk, makine mühendisi Şuayb Orhan ve makine mühendisi Musa Adıyaman ifadelerinin alınmalarının ardından serbest bırakıldı.

Öte yandan Amasra Adliyesi'ne sevk edilen TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, elektromekanik baş mühendisi Serkan Özdoğan, maden mühendisi Recep Orhan, sondaj şefi Tayfun Uça, jeoloji mühendisi Hakkı Oğuz Karakuş, emniyet mühendisi Şahan Kahraman, emniyet vardiya nezaretçisi Mustafa Olgun, gaz izleme maden teknikeri Mehmet Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, Maden Mühendisi Hidayet Gökdere ve İşletme Başmühendisi Mehmet Tural'ın sorguları sürüyor.

8 KİŞİ TUTUKLANDI 

Soruşturmada 1. kartiye maden mühendisi İbrahim Hakan Mengeş ile 2. kartiye maden mühendisi Levent Aydın hakkında tutuklama kararı verilmesinin ardından 2 kişi hakkında daha tutuklama kararı verildi. Adliyede ifadesi alınan müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca ile İş Güvenliği Şube Müdür Vekili Volkan Soylu hakkında da tutuklama kararı verildi. Emniyet mühendisi Şahan Kahraman da tutuklandı. Müessesenin müdürü Cihat Özdemir tutuklandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen TTK Amasra Müessese İşletme Baş Mühendisi Mehmet Tural tutuklandı. Mahkemeye sevk edilen elektro mekanik baş mühendisi Serkan Özdoğan ise serbest bırakıldı. 6 kişinin adliyedeki işlemleri sürüyor Tutuklananların sayısı böylece 8'e yükseldi.

BİLİRKİŞİ ÖN RAPORU SAVCILIĞI VERİLDİ 

Maden, jeoloji, jeofizik, elektrik ve makine mühendisleriyle iş güvenliği uzmanından oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı 28 sayfalık ön inceleme raporu, Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edildi. 41 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin yaralandığı olaya ilişkin raporda, 'İş kazası, eksi 320 kalın damar tavan yolundaki patlatma çalışma kaynaklı olarak meydana gelmiş, grizu ve kömür tozu patlamasını içeren bir patlamadır' ifadesine yer verildi. 

'HAVALANDIRMA SİSTEMİ YETERLİ VE ETKİLİ OLSAYDI OLAYIN MEYDANA GELMESİ ÖNLENİRDİ'

Raporda ‘Havalandırma’ başlığı altında, hayata geçmeyen yatırım ve iyileştirmelerin kazanın meydana gelmesinde önemli rol aldığı ifade edilerek, şu değerlendirmede bulunuldu: 

"TTK'ye bağlı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi'nde maden havalandırmasının iyileştirilmesine dair hayata geçmeyen yatırım ve iyileştirme projeleri, kazanın meydana gelmesinde önemli rol oynamıştır. Yetersiz ve etkisiz havalandırma sistemi olayın meydana gelmesindeki en temel unsurdur. Ocak içinde yeterli miktarda ve hızda hava dolaşımı sağlanamamış, bu nedenle yanıcı, patlayıcı gazları ve tozları insanların çalıştığı ve bulundukları yerlerde seyreltme ve hızla ortamdan uzaklaştırma görevi yerine getirilememiştir. Merkezi gaz izleme sisteminden alınan veriler incelendiğinde metan seviyelerinin müteakip defalar uzun süre boyunca yüzde 1,50 ve yüzde 2'nin üstünde kaldığı, neredeyse rutin olarak yüzde 1,50'yi, düzenli olarak da yüzde 2'yi aştığı için potansiyel patlayıcı metan seviyeleri oluşmuştur. Teknik olarak metan gazının alt patlama limiti olan yüzde 5'i geçtiği durumlar da yaşanmıştır, ancak tertip defterler incelendiğinde ikaz ve alarm seviyelerinde maden ocağının kısmen dahi olsa boşaltılması yönünde bir önlem alındığı ve üretim miktarlarında bir azalma olduğu görülmemiştir. Havalandırma sistemi yeterli ve etkili olsaydı olayın meydana gelmesi önlenirdi."  

‘METAN DRENAJI UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLMİŞ OLSAYDI KAZA ÖNLENEBİLİRDİ’ 

Raporda ‘Metan Drenajı’ başlığıyla ilgili açıklama şöyle:

"TTK'ye bağlı ocaklarda metan drenajı uygulaması yapılmamaktadır. Bu durum yaşanan kazanın, yetersiz ve etkisiz havalandırma ile birlikte temel nedenlerinden biridir. Metan drenajı uygulaması hayata geçirilmiş olsaydı meydana gelen kaza olayı önlenebilirdi." 

‘TOZLA MÜCADELE ETKİN YAPILSAYDI KAZANIN ETKİSİ DAHA AZ OLABİLİRDİ’ 

Rapordaki ‘Kömür Tozu Mücadelesi’ başlığında tozla mücadelenin etkin yapılması durumunda kazanın etkisinin daha az olabileceği açıklanarak, şu değerlendirme yapıldı: 

"Eksi 320 kalın damar galerisinde meydana gelen grizu patlamasının kömür tozu patlaması ile ocağa yayılması, yaşanan kazanın boyutlarının ve etki mesafesinin artmasına sebebiyet vermiştir. İşletmede kömür tozu ile mücadele konusunda hazırlanan yönergenin bulunmuş olması, işletme yetkililerinin de riskin farkındalığına işaret etmektedir ancak grizu patlamasının kömür tozu patlamasına eşlik etmiş olması, yapılan tozla mücadele çalışmasının yetersiz olduğunu göstermektedir. Tozla mücadele etkin yapılsaydı meydana gelen kazanın etkisi daha az olabilirdi." 

‘DENETLEME MEKANİZMASININ GEREKEN ETKİNLİĞİ SAĞLAYAMADIĞI GÖRÜLDÜ’ 

Raporda, "Denetleme mekanizmasının gereken etkinliği sağlayamadığının net görüldüğü, bunun da kazanın meydana gelmesinde etkisi olduğu" açıklandı.

Haberin Devamı