Gazete Vatan Logo

LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? Tercihlerde nelere dikkat edilmelidir?

LYS sonuçlarının açıklanmasına az bir süre kaldı. Sınava giren adaylar tarafından sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı oldukça merak ediliyor. Adaylar için LYS sonuçları açıklandıktan sonra tercih dönemi başlayacak. Adaylar aldıkları puanlara göre, üniversite tercihinde bulunacaklar. Peki LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? Tercihler ne zaman yapılacak?

LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? Tercihlerde nelere dikkat edilmelidir?

ÖSYM tarafından yayınlanan 2017 sınav takvimine göre, LYS sonuçları 11 Temmuz tarihinde açıklanacak. Sonuçların açıklanması ile de tercih dönemine girilecek. Adaylar, tercihlerini ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile giriş yaparak gerçekleştirebilecekler. Tercihlerin açıklanması ile de öğrenciler için üniversite kayıt süreci başlamış olacak.

LYS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

LYS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

LYS sonuçları 11 Temmuz Salı günü ÖSYM tarafından ilan edildikten sonra ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr internet sitesinden öğrenilebilecek. Sonuçların görülebilmesi için aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yapılması gerekiyor.

LYS’de puan türlerinin en az bir tanesinden 180 puan ve üzeri puan alanlar, ön lisans programları ve lisans programları için tercih işlemi yapabilecekler. 180 puan alamayan adaylar ise ön lisans programları ve YGS puanları ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

Haberin Devamı

180 puanın altında olan adayların, LYS puanı ile öğrenci kabul eden lisans programları için tercih hakkı bulunmuyor.

LYS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

LYS tercih işlemleri 18 Temmuz ve 26 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Adaylar tercih işlemlerini T.C. kimlik numarası ve aday şifreleri ile aday işlemleri sisteminde yapabilecek. ÖSYM tarafından 24 tercih hakkı sunuluyor.

Tercih süresi içerisinde adaylar yapmış oldukları için değişiklik yapabilirler. Tercih süresi sona erdikten sonra yani 26 Temmuz sonrasında tercihler için herhangi bir değişiklik işlemi yapılamayacak.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tercih listesi hazırlanırken öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta başarı sırasıdır. Üniversitelerin tercih edilecek olan bölümleri için başarı sıraları dikkate alınarak tercih sıralaması yapılmalıdır. Çünkü ÖSYM adayları üniversitelere başarı sıralamalarına göre yerleştirmektedir.

ÖSYM tarafından yayınlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar kılavuzu dikkatlice incelenmelidir.

Haberin Devamı

Tercihler puan yettiği için değil, adaylar tarafından belirli bir hedef doğrultusunda olduğu için yapılmalıdır.

Yeni açılmış olan, puan türü değişen ya da taban puanı belli olmayan bölümler başarı sıralarının olduğu kılavuzda yer almaz. Bu nedenle de bölümler için yakın puanlı başka bölüm ile benzer düzeydeki bir üniversite ile kıyas edilmelidir.

ÖSYM tarafından son yıllarda bazı bölümler için baraj sırası uygulaması yapılıyor. Örneğin bir bölümü tercih edecek adayların belirli sıralamaya girmiş olması şartı koyuluyor. Tercih yapacak olan adayların sıralamada bu noktaya da dikkat etmeleri gereklidir.

Sonuç olarak, seçilecek olan meslek ömür boyu yapılacaktır. Bu nedenle puan yettiği için değil severek yapılacağı için tercih işlemi yapılmalıdır.