Gazete Vatan Logo

Kutup Yıldızı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kutup Yıldızı (Polaris) Nasıl Bulunur?

Kutup Yıldızı, Küçük Ayı takımyıldızında bulunan Polaris’tir. Doğrudan Dünya'nın kuzey gök kutbu üzerinde bulunmaz, ancak çok yakındır. Kuzey yarımkürede, Polaris'i Küçük ayıyı referans olarak kullanarak belirlemek kolaydır.

Kutup Yıldızı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kutup Yıldızı (Polaris) Nasıl Bulunur?

Gece gökyüzündeki yıldızlar ve takımyıldızlar, yıl boyunca Kuzey Yıldızı etrafında dönüyormuş gibi görünür. Kuzey Yıldızı hakkında yaygın bir yanılgı, onun gökyüzündeki en parlak yıldız olduğudur, ancak bu doğru değildir.

Kutup Yıldızı Nedir?

Polaris veya yaygın olarak Kuzey Yıldızı olarak bilinen Kuzey Gök Kutbu'nun hemen hemen üzerinde yer alır ve kuzeye giden yolu işaretler. Polaris, gece gökyüzündeki en parlak yıldız değildir. Bununla birlikte, pusulası olmayan gezginler için onu güvenilir bir Kuzey göstergesi haline getirerek kolayca bulunur.

Kuzeye doğru seyahat ettikçe Polaris gökyüzünde daha yükseğe tırmanır. Kuzey Kutbu'na kadar kuzeye gidilirse, Polaris tam tepede görünecektir. Güneye doğru yol alırken, Polaris kuzey ufkuna daha da yaklaşır. Ekvatordan Polaris ufka batar ve ekvatorun güneyinden görülemez. Kuzey Yarımküre'de Polaris'i bulmak, kuzey yönünü bildiğiniz anlamına gelir.

Kutup Yıldızının Özellikleri Nedir?

Ekinoksların deviniminden dolayı, her bir kutbun konumu 25.772 yıllık bir süre boyunca gökyüzünde küçük bir daire çizer. Gökyüzümüzdeki en ünlü yıldızların ve takımyıldızların neredeyse tüm listelerinin başında yer alır, ancak Kutup Yıldızı, Sirius veya Arcturus gibi en parlak yıldızlardan biri değildir.

Haberin Devamı

Parlaklığıyla dikkat çekmese de Kutup Yıldızı (diğer adıyla Polaris veya Kuzey Yıldızı veya Kutup Yıldızı), Küçük Ayı takımyıldızındaki en parlak yıldızdır. Polaris, Küçük Ayıdaki sapın ucunda yer alır. Polaris ayrıca Büyük Kepçe, Büyük Ayı bularak da bulunabilir.

Polaris'i bulmak için tek yapılması gereken Büyük Kepçe işaretçisi yıldızları Dubhe ve Merak'ı bulmaktır. Bu iki yıldız, Büyük Kepçe kasesinin dış kısmını çiziyor. Merak'tan Dubhe'ye bir çizgi çizin ve doğruca Polaris'e ve küçük kepçeye gidin. Büyük Kepçe, küçük kepçenin altında yer alır ve kolları zıt yönlere bakar.

Kutup Yıldızı (Polaris) Nasıl Bulunur?

Aşağıdaki adımlar, kuzey yarım küre gökyüzünde Kuzey Yıldızını bulmanıza yardımcı olacaktır. Enleminizden gökyüzünde yeterince yüksekte durduğu ve büyük ağaçlar gibi engeller görüşünüzü engellemediği sürece Polaris'i bulmak zor değildir.

Haberin Devamı

Dağın kutup ekseni kuzey gök kutbu ile hizalandığında, teleskop, yıldızların gece gökyüzündeki görünen hareketini yıldız oranında doğru bir şekilde izleyebilir. 

Büyük Ayıyı bulun (7 yıldız)

Sapın ucunun karşısındaki kâsenin kenarını oluşturan 2 parlak yıldızı bulun

Bu 2 parlak yıldızın arasından hayali bir çizgi çizin

Benzer parlaklığa sahip bir yıldıza ulaşana kadar çizgiyi uzatın (bu 2 yıldızın mesafesinin yaklaşık 5 katı).

Burada bulunan parlak yıldız, Kuzey Yıldızı Polaris'tir.

Küçük ayının, sapının ucunu bularak Kuzey Yıldızını da bulabilirsiniz, ancak bu yıldız işaretini şehirde bulmak zor olabilir. Küçükayı genellikle " Kuzey Yıldızının Ev Sahibi " olarak anılır.

Bulunduğunuz yerdeki yerel ışık kirliliği miktarı, yıldızları görmeyi zorlaştırabilir. Bu kılavuzu kullanarak Bortle Ölçeğinde arka bahçenizin nereye düştüğünü öğrenebilirsiniz.