Gazete Vatan Logo

Kutadgu Bilig Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kutadgu Bilig Kimin Eseri, Yazılış Amacı Nedir?

Kutadgu Bilig 11. yüzyılda Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılmış öğretici (didaktik) bir eserdir. Mutluluk veren bilgi anlamına gelen Kutadgu Bilig eserinde insanların hem dünyada hem de ahirette nasıl mutlu olabileceklerine yer verilmiştir. 

Kutadgu Bilig Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kutadgu Bilig Kimin Eseri, Yazılış Amacı Nedir?

Kutadgu Bilig Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kutadgu Bilig kendine has birçok özelliğe sahiptir. 11. yüzyılda yazılmış olan eserin yazarı Kaşgarlı Mahmut olarak karşımıza çıkar. Kutadgu Bilig didaktik bir kitaptır ve yazılma amacı da tamamen öğreticidir. Kutadgu Bilig eserinin içerisinde toplam 6645 beyit vardır.

Eserin içerisinde insanların nasıl mutlu olacağına dair birçok bilgiye yer vermiştir. Aynı zamanda öğüt vererek bir anlatım kullanıldığından akılda kalıcı bir eser olmayı da başarmıştır. Karahanlı Türkçesi ile yazılmış olan Kutadgu Bilig mutluluk veren bilgi anlamına gelir. 

Kutadgu Bilig Kimin Eseri, Yazılış Amacı Nedir?

Kutadgu Bilig Kaşgarlı Mahmut'un yazdığı bir eserdir. Eserin yazılış amacı insanlara tavsiyeler ve fayda sağlayabilecek bilgiler vermektir. İnsanlara dünyada ve ahirette nasıl mutlu olabilecekleri sembolize edilerek anlatılmıştır.

Karahanlı Türkçesi ile yazılmış olan eser 11. yüzyılda yazılmıştır. Türk edebiyatında yazılmış olan ilk didaktik ve aynı zamanda politik bir eser olarak da kabul edilir. Politik eser olmasının asıl nedeni devlet büyüklerine de insanları nasıl yönetebileceklerinin anlatılmış olmasıdır. 

Haberin Devamı

Kutadgu Bilig Konusu

Kutadgu Bilig, anlamı bakımından mutluluk veren bilgi anlamına gelmektedir. Eserin içinde her iki alemde de nasıl mutlu olunacağına dair bilgiler verilmektedir. İnsan merkezli bir çalışma olarak karşımıza çıkan Kutadgu Bilig, hem toplumsal hem de bireysel olarak yaşayan insanların nasıl yönetilebileceği anlatılır. Ayrıca insanlara hem dünyada hem de ahirette nasıl mutlu olabilecekleri anlatılır.

Bu konular sembolik isimlerin kullanıldığı dört ana ismin arasındaki konuşmalar ile anlatılır. Bu çalışmada iddia edilmiş olan dört kişilik, dört farklı görevi ve dört farklı fikri temsil eder. Bunlardan Aytoldi vezirlik görevi ile mutluluğu, Küntogdi yasa ve adaleti, Aytoldi'nin oğlu akıl ile bilimi, diğer oğlu ise geleceği temsil etmektedir. 

Kutadgu Bilig Özet

Çalışmanın içerisinde bireylere ve toplumlara hem dünyada hem de ahirette nasıl mutluluğu elde edebilecekleri sembolik bir dil kullanılarak açıklanır. Mutluluk, adalet, kader ve akıl gibi kavramlar bazı karakterler ile eşleştirilmiş ve sembolize edilerek insanlara eserde anlatılmıştır. Kutadgu Bilig yazılırken tem amaç faydalı olmak olmuştur.

Haberin Devamı

Eserin yazılışında herhangi bir sanat amacı güdülmemiş ve insanlığa faydalı olması istenmiştir. Bu nedenle de İslami Dönem içerisinde Türk edebiyatının sahip olduğu ilk didaktik yani öğretici eser olarak kabul edilir. Ayrıca Türk edebiyatındaki ilk siyaset olarak da kabul edilmektedir.

Çünkü devlet adamlarına nasıl bir yol ve politika izlemeleri gerektiği eserde anlatılır. Yusuf Has Hacip eserlerde konuşma sanatına ve özellikle de benzetmelere yer vermiştir. Kutadgu Bilig eseri içerisinde aforizmalar, atasözleri ve deyimler de sık sık kullanılmıştır.