Gazete Vatan Logo

Kumburgaz fay kolu nerede, kaç kilometre? Kumburgaz fay hattı hangi bölgede, üzerinde hangi iller var?

Marmara Denizi'nde gece yarısı 3.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Jeolog Prof. Dr. Naci Görür deprem ile ilgili yaptığı paylaşımda "Dün gece Marmara Denizi'nde min. 7,2 deprem beklediğimiz Kumburgaz fay kolu üzerinde 3,1 deprem oldu. Küçük ama yeri bakımından önemli" ifadesini kullandı. Söz konusu ifadelerim ardından Kumburgaz fay hattı ile ilgili aramalar arttı. Peki, Kumburgaz fay kolu nerede, kaç kilometre? Kumburgaz fay hattı hangi bölgede, üzerinde hangi iller var, nereden geçiyor?

Kumburgaz fay kolu nerede, kaç kilometre? Kumburgaz fay hattı hangi bölgede, üzerinde hangi iller var?

Marmara Denizi'nde dün gece saat 01.57'de 3.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Prof. Naci Görür, "Beklediğimiz Kumburgaz fay kolu üzerinde 3,1 deprem oldu. Küçük ama yeri bakımından önemli" açılamasında bulundu. Deprem yerin 19.2 km derinliğinde oluştu. Peki, Kumburgaz fay kolu nerede, Kumburgaz fay hattı nereden geçiyor, kaç km uzunluğunda?

KUMBURGAZ FAY HATTI NEREDE, UZUNLUĞU KAÇ KİLOMETRE?

Kumburgaz, İstanbul'un Avrupa yakasında ve Marmara Denizi kıyısında 1.892 hektarlık bir alanda kurulmuştur.

8 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Çatalca ilçesine bağlıyken 1988 yılında Büyükçekmece'nin ilçe olmasının ardından bu ilçeye bağlı bir belde olmuştur. Kumburgaz'ın batısında Celaliye-Kamiloba Beldesi, doğusunda Mimarsinan Beldesi, kuzeyinde Celaliye-Kamiloba ile Tepecik Beldesi, güneyinde ise Marmara Denizi bulunmaktadır.

Kuzey Anadolu fayı (KAF), doğuda Karlıova ile batıda Mudurnu Vadisi arasında doğu-batı doğrultusunda bir yay gibi uzanıyor. Hattın uzunluğu yaklaşık 1200 kilometre; genişliği ise 100 metre ile 10 kilometre arasında değişiyor.

Haberin Devamı

FAY HATTI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ