Gazete Vatan Logo

Kömür ocağında facia: Çok sayıda işçi mahsur

Karaman’da bir kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu ocağı su bastı. 18 işçi yerin 400 metre altında mahsur kaldı.

Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında, öğle vardiyası sırasında kaza meydana geldi.

Kimi kaynaklara göre sıcak su kaynağı patladı, kimi kaynaklara göre ise biriken su sonucu bir baskın meydana geldi. Su baskınının yol açtığı göçük nedeniyle vardiyada çalışan 27 işçiden 18'i yerin 400 metre altında mahsur kaldı.

Olayın ardından bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nda görevli 16 kişilik bir ekip de yola çıktı.

Kurtarma çalışmaları devam ederken işçilerin bir süre ihtiyaçlarını karşılayacak ekipmanara sahip olduğu belirtildi.

Madenden su boşaltma çalışmaları başladı.

Bu arada, madenden çıkartılan 1 işçi Ermenek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İşçinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Olayın ardından bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nda görevli 16 kişilik bir ekip de yola çıktı.
Madenden su boşaltma çalışmaları 3 koldan sürdürülüyor.
CHP'den bir heyet durum incelemesi için bölgeye gidiyor.
YENİ İDDİA: SU YANDAKİ MADENDEN GELDİ
Kaza bölgesinde ortaya atılan bir başka iddia ise su baskının yandaki madenden geldiği yönünde. İddiaya göre, iş makinaları yan taraftaki kapalı madenin duvarına zarar verdi. Bir süredir kapalı olan madende bikiren sular kazanın meydana geldiği madene hücum etti.
Bu arada, madenden çıkartılan 1 işçi Ermenek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İşçinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da olayın ardından bölgeye hareket etti.
15 GÜN ÖNCE YENİDEN AÇILDI
Söz konusu maden ocağınının, torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kapatıldığı öğrenildi. Ocağın 15 gün önce yeniden üretime başladığı belirtildi.
İŞLETME YETKİLİSİNDEN ÜRKÜTEN SÖZLER
CNNTürk canlı yayınına bağlanan maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Yetkili şöyle konuştu: 12.15 sularında meydana geldi. 18 kişi içeride. 350 metre uzunluğunda, 50 metresi su altında kaldı. Maskeler 2 saat dayanabilir. Kaçabilecekleri 50 metre yukarıda 2 yer var. Boğulmuş olabilirler. Ani gelen bir su".
Yetkili, su gelince bazı işçilerin "Sudan kaçılır mı, niye kaçıyorsunuz" dediğini de iddia etti.
İşletme yetkilisi 'Bütün denetlemelerden geçer not almış mıydınız?' sorusuna şu yanıtı verdi: Kapama kararı yoktu. Yasa sonrası 1 ay boyunca ocak kapalı kalmıştı. İşçilerle konuşuldu, onlar tamam dedikten sonra 15 gündür faaldi. Geçmişte ölümlü bir kaza yok. Bütün denetlemeleri yapılmış bir işletme.
YAŞAM ODASI VAR MI?
İşletme yetkilisi madende yaşam odası olmadığını söyledi, "Küçük bir işletme olduğu için yaşam odası yok. Yaşam odası olsa da ani bir olayda yapabilecekler bir şey yok" dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay ile ilgili açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada bölgeye ambulansların ve UMKE ekiplerinin gönderildiği belirtilerek "Olay yerine toplam 21 adet 112 ambulansı ve 4 adet UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Konya'da helikopter ambulans tedbir amaçlı bekletilmektedir. Öte yandan 3 anestezi uzmanı, 2 anestezi teknisyeni, 1 dahiliye uzmanı, 1 ortopedi uzmanı, 1 genel cerrahi uzmanıyla birlikte toplam 87 sağlık personeli olay yerinde görev yapmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

AFAD: 225 KİŞİLİK EKİP OLAY MAHALLİNE SEVK EDİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay sonucu madende mahsur kalan işçilere ve bölgeye yapılan yardımlar ile ilgili açıklama yaptı.

AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekibin bölgeye sevk edildiği belirtilen açıklamada "Karaman'ın Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkiinde özel bir linyit kömürü madeninde su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı saat 12.50'de AFAD'a ulaştı.

Haberin Devamı

İhbar üzerine arama - kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekip olay mahalline sevk edildi. Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20'si ambulans ve 8'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı" ifadeleri kullanıldı.

"20'Sİ AMBULANS VE 8'İ AFAD ARAMA KURTARMA ARACI OLMAK ÜZERE 28 ARAÇLA MÜDAHALE"

Bölgeye 20 ambulans ve çok sayıda AFAD arama kurtarma aracının gönderildiği ifade edilen açıklamada şu bilgiler kaydedildi:

"Bugün saat 12.15 sıralarında Karaman'ın Ermenek İlçesi, Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü'ndeki özel bir linyit kömürü madeninde su borusu patlaması sonucu madenin bir kısmına su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı 12.50'de AFAD'a ulaştı.

Gelen bilgiler üzerine, AFAD koordinasyonundaki ekipler müdahale çalışmalarına başladı. Karaman, Konya, Mersin, Adana Zonguldak ve Kütahya'dan arama kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edildi. AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını sürdürüyor. 20'si ambulans ve 8'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları devam ediyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlanıyor. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte çalışmaları yerinden yönetmek üzere bölgeye gidiyor"