Gazete Vatan Logo

KKTC, Kıbrıs gazilerini vatandaşlığa alıyor

KKTC İçişleri Bakanlığı yeni ‘Yurttaşlık Yasa Tasarısı’ hazırladı. Tasarıda 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Kıbrıs gazilerine vatandaşlık verilmesi isteniyor.

KKTC İçişleri Bakanlığının yeni Yurttaşlık Yasa Tasarısı, gelişigüzel ‘yurttaşlık dağıtma’nın önüne geçecek düzenlemeler içeriyor. ‘Bakanlık onayı ile’ açık ve geniş ‘yurttaşlık verme’ yetkisi ortadan kalkıyor. ‘Yurttaşlığa başvurma’ ve ‘yurttaşlık hakkı’ açık ve kesin kurallarla düzenleniyor. Düzenlemede 1974 Harekâtı’na katılanlar ile eş ve çocukları, şehit düşenlerin dul eş ve çocukları ile anne ve babalarının, ‘Cumhuriyet Meclisi Kararı ile’ KKTC yurttaşlığına alınmalarını öngörüyor.

Yurttaşlık zorlaşıyor

Tasarıya göre, ‘bakanlık onayı ile’ açık ve geniş ‘yurttaşlık verme’ yetkisi ortadan kalkacak. Yurttaşlık Yasa Tasarısı, KKTC Yurttaşı ile evlenen yabancıların en az 3 yıl birlikte yaşamaları halinde, KKTC yurttaşlığına alınmalarını öngörüyor.

Yasa yürürlüğe girmeden önce KKTC’ye en az 10 milyon EURO değerinde yatırım yaptığı veya 10 milyon EURO değerinde bir işletmeyi satın aldığı Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan kişiler Bakanlar Kurulu Kararı ile yurttaş alınabilecekler.

Haberin Devamı

Ailesi Türkiye’den gelmiş ancak kendisi KKTC’de doğup, reşit olana kadar burada yaşayan yurttaş olabilecek. 5 yıl çalışma veya iş kurma izni ile çalışana ‘beyaz kimlik’ verilecek. ‘beyaz kimlik’ sahiplerinin yurttaşlığa alınmasında “en çok ikamet edenden” başlanacak.