Gazete Vatan Logo

Kamer Genç'e ilginç uyarı!

TBMM Genel Kurulu'nda kürsüye ekmek ve soğanla çıkan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, "Biz bu ekmek için Ekmeleddin beyi seçeceğiz inşallah" dedi.

Genel Kurul, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kocaeli'nin sorunları; CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, zeytincilik ve zeytin üreticilerinin sorunları; AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da Malatya'nın DSİ yatırımları ve sulama sorunları hakkında gündemdışı konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başkanlık Divanı'nda muhalefetten katip üyenin olmadığını belirterek, bu duruma itiraz etti. Hamzaçebi, muhalefetten katip üyeler gelinceye kadar görüşmelere ara verilmesini istedi.

Bunun üzerine Yakut, muhalefetten katip üyelerin makamlarına not bıraktıklarını belirterek, "Buradan da duyuruyorum" dedi.

'EL HAREKETİ YAPMAYIN'

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in yerinden ayağa kalkarak itirazlarını sürdürmesi üzerine Yakut, "El hareketi yapmayın, sinirlenmenize gerek yok. Siz İçtüzük üstadısınız ama yine de İçtüzük'ü okuyayım" diyerek İçtüzük'ün ilgili maddesini okudu. Yakut, "Burada iktidar veya muhalefet diye belirtilmemiş" dedi.

Haberin Devamı

HDP, Danışma Kurulu'nda anlaşma sağlanamadığından, emeklilikte yaş haddine takılanların mağduriyetinin giderilmesine ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisini, Genel Kurul'a getirdi.

Önerinin lehinde konuşan HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, bugüne kadar bu konuda hiç bir olumlu adım atılmadığını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bu konuyla ilgili mağdur olanların sayısını sorduklarını ancak yanıt alamadıklarını belirten Zozani, "Çalışma Bakanı, umut verip umutsuzluğa sevketme konusunda çok başarılı. Bu sorun mevcut haliyle devam ederse, 2040 yılına kadar Türkiye'nin önününde duracak bir sorun. Bu insanlar mağduriyetleri giderilmediği için, deli gömleği giyerek Meclis önünde eylem yapar duruma geldiler" dedi.

Önerinin aleyhinde konuşan AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, emeklilerin maaşlarında yıllar boyunca artış yapıldığını söyledi. Bazı ülkelerdeki emeklilik yaşı hakkında bilgi veren Koca, emeklilik yaşının Avusturya, Avustralya, Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka ve Finlandiya'da 65, Fransa'da 60, Almanya'da 67 olduğunu kaydetti. Koca, OECD ülkelerinde ortalama emeklilik yaşının 60-67 arasında değiştiğini, Türkiye'de ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Koca, emeklilerin alım gücünde iktidarları döneminde artış yaşandığını, işçi emeklilerinin yıllardır beklediği intibak düzenlemesinin dönemlerinde yasalaştığını kaydetti.

"İftariyelik mi onlar?"

Koca'nın ardından CHP'li Ensar Öğüt, konuşmak için kürsüye ekmek ve soğanla çıkınca, TBMM Başkanvekili Yakut, "İftariyelik mi onlar?" diye takıldı.

Emeklilere AK Parti iktidarlarında çok düşük zam yapıldığını savunan Öğüt, "İşçi emeklilerine ayda 30 TL, Bağ-Kur emeklilerine ayda 23 TL, tarım Bağ-Kur'lu emeklisine ise ayda 16 TL zam yapılmış" dedi. Aynı dönemde kuru fasülyeye yüzde 10.21, kiraza ise yüzde 11.40 zam yapıldığını belirten Öğüt, Ramazan'da temel gıda maddelerine yüzde 500'e yakın zam yapıldığını iddia etti.

Kürsüden, yanında getirdiği ekmek ve soğanı gösteren Öğüt, "Emekliler ve bölgemdeki insanlar bu ekmeğe, soğana muhtaçken, beyler 5 yıldızlı otellerde iftarlarını açıyor. Emekliler, bölgemdeki insanlar bu soğan ve ekmekle iftarlarını açarken, sizler ayakkabı kutularını dolduruyorsunuz. Bu kul hakkı yemektir. Biz bu ekmek için Ekmeleddin beyi seçeceğiz inşallah" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ensar Öğüt, etin marketlerdeki kilosunun 40 TL olduğunu belirterek, "Canlı karkas hayvanın fiyatı 16 TL, bizi bunu 20 TL'ye satmaya hazırız. Yeter ki ithalat olmasın, Kars'taki, Ardahan'daki çiftçi desteklensin" dedi.

Müzakerelerin ardından HDP'nin önerisi kabul edilmedi.