Gazete Vatan Logo

Kafein Nedir, Ne İşe Yarar? Kafeinin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Kafein 63 çeşit bitkide yer alan uyarıcı bir maddedir. Yeterli miktarda tüketildiği zaman oldukça faydalıdır. Fakat kafein fazla tüketildiği zaman bası sorunlara yol açabilir. Kafeini bilerek ve haddini aşmadan tüketmek sağlığınız için önemlidir. 

Kafein Nedir, Ne İşe Yarar? Kafeinin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Kafein Nedir?

Kafein aynı kahve, çay gibi yaprak ve meyve halindeki besinlerde bulunur. Uyarıcı etkilere sahip olan ergojenik destektir. 1819 yılında Friedrich Ferdinand Runge isimli Alman kimyager tarafından piyasaya sürülmüştür. Besinler arasında en fazla kahve içerisinde kafein bulunur. Bu sebeple kahveyle özdeşleşmiştir.

Enerji içeceklerine ya da kola gibi içeceklere sonradan ilave edilir. Beyindeki nöronlar uykuda olunmadığı zamanlarda çalışır. Bu süreçte adenozin reseptörlere bağlı madde oluşur. Reseptörler ile adenozin seviyesi vücut tarafından takip edilir.

Uykunuzu alamadığınız zaman ya da uzun süreli çalışma durumunda adenozin seviyesi yükselir. Bununla beraber yorgunluk ve uyku hissi oluşur. Dışarından alınan kafeinde adenozinle aynı işi görür. 4-6 saatte adenozinin yerine geçerek uyku ve yorgunluk hissinden arınabilirsiniz.

Kafein Ne İşe Yarar? 

Kafein belirli dozda düzenli kullanıldığı zaman insan sağlığına olumlu etki eder. Hafızanın güçlenmesini sağlar. Buna bağlı olarak algınız yükselebilir. Yoğun işte çalışsanız bile yorgunluk hissini azaltır. Alzheimer rahatsızlığına karşı koruyucu etki sağlar. Solunum rahatsızlıklarının etkilerini en aza indirir. 

Haberin Devamı

Kafeinin Faydaları Nelerdir?

- Kafein yorgunluk hissini önemli ölçüde azaltır. Dinlenme ihtiyacı olmadan çalışmanıza olanak sağlar.

- Kafein alımı, odaklanmanızı arttırır. Sorumluluklarınızı çok kısa süre içerisinde tamamlamanıza yardımcı olur.

- Gece boyu ders çalışırken veya iş yaparken ayakta durmanızı sağlayacak enerjiyi size sağlar.

- Okuduğunuzu anlamanıza ve kolay ezber yapmanıza yardımcı olur.

- Spor veya antrenman sırasında maksimum performansı göstermenizi sağlar.

- Daha hızlı düşünmenize ve karar vermenize neden olur.

- Kas ağrılarını önemli ölçüde azaltır.

- Metabolizma hızını arttırır ve hızlı yağ yakmanıza olanak sağlar. Kafein aynı zamanda en etkili yağ yakıcı maddelerden birisidir.

- Nabız ve kan basıncını yükseltir. Böylelikle böbreklerde kan süzülmesini ve vücuttan su atılmasına olanak sağlar. Bu durumda şişkinliğin giderilmesine neden olur.

Haberin Devamı

- Beyindeki bazı damarları daraltır ve migren hastalığının tedavisine yardımcı olur. Hafif baş ağrısını giderir.

- Bronşit rahatsızlığı gibi solunumu etkileyen hastalıkları önlemede fayda sağlar.

- Felç oranını düşürür.

- Deri hastalıklarını iyileştirir ve cilt kanseri tedavisinde olumlu etkiye sahiptir.

Kafeinin Zararları Nelerdir?

Sağlık problemi olmayan kişiler doğru miktarda kafein kullandıkları zaman hiçbir sorun ile karşılaşmazlar. Fakat kişi ihtiyacından daha fazla kafein alması halinde birtakım olumsuz etkiler yaşayabilir. Bunların başında uykusuzluğa bağlı sinirlenme durumu gelir. Mide bulantısı, vücudun olduğundan fazla ısınması ve nabzın aşırı yükselmesi gibi pek çok zararlı etkileri görebilirsiniz.

Bu maddeler gözünüzü korkutmasın. Vücudunuzun gereksinimi kadar kafein alırsınız bu problemlerin hiç biriyle karşılaşmasınız. Fakat gün içerisinde haddinden fazla kafein kullanımı gerçekleştirirseniz çeşitli zararları görmeniz mümkündür.