Gazete Vatan Logo

‘Kadro operasyonu’ için ek düzenleme!

Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’yla ilgili teklife, kuruma ‘naklen atamayla’ gelen personelin eski kurumlarına gönderilmesini sağlayacak bir düzenleme eklenecek.

AK Parti, MİT Kanunu’nda değişiklik teklifinde değişikliğe gidilecek.

MİT Kanunu’nda değişiklik teklifi ile MİT yönetiminin istediği kadro operasyonunu gerçekleştirmesine imkan tanıyan mevcut kanun maddesi “naklen atamaya yoluyla” MİT’e gelen ya da aday memur olarak başlatılan personelin tasfiyesini kolaylaştıracak şekilde pekiştiriliyor. Teklifle mevcut kanunun “Başka kuruma nakil” başlıklı “MİT fiili kadrosuna dahil personelden teşkilatın özelliği ve hizmetin gerekli kıldığı şart ve vasıflar gözönüne alınarak teşkilata intibak edemedikleri üstlerince tescil edilenler, MİT Müsteşar’nın teklifi ve Başbakan’ın uygun görmesi üzerine başka bir kurum veya kuruluşa naklen atanırlar” hükmünü içeren 19. maddesine “MİT’e kamu kurum ve kuruluşlarından naklen atananlardan, deneme süresinde veya adaylık süresinde başarısız olanların eski kurumlarına naklen atamaları yapılır” fıkrasının eklenmesi öngörülüyor.


‘Davalar nedeniyle...’

Teklifin mimarlarından AK Partili Alparslan Kavaklıoğlu, VATAN’ın sorularını yanıtlarken, “Aslında MİT’in gizli yönetmeliği kapsamında bunlar var. Bu tip personel Başbakanlık Teşkilatı’nda başka bir göreve gönderiliyor. Ama Başbakanlık depo olarak kullanılacak bir yer değil ki. Ayrıca bu tip görevlendirmelere karşı açılan davalar nedeniyle de sıkıntı yaşandığı bilgisi verildi. O nedenle bu düzenlemeyi yapıyoruz” dedi.


Suç imtiyazında geri adım

Bu arada AK Parti, “MİT’çilere suç işleme imtiyazı getiriliyor” tepkisine yol açan “Görevlendirilenlerin kimliklerini değiştirebilir, kimliğin gizlenmesi için her türlü önlemi alabilir, tüzel kişilikler kurabilir. Kimliğin oluşturulması veya tüzel kişiliğin kurulması ve devam ettirilmesi için zorunlu olması durumunda gerekli belge, kayıt ve dokümanlar ile araç ve gereçler hazırlayabilir, değiştirebilir ve kullanabilir” hükme ilişkin muhalefet ile görüşülecek.

Haberin Devamı