Gazete Vatan Logo

İstanbul’da zemin sıvılaşması hangi ilçelerde var? Hangi ilçeler olası İstanbul depremini 10 şiddetinde hissedecek?

Prof. Dr. Okan Tüysüz, 'Sahil kesimi 10 şiddetini görecek. 7.6'lık bir depremde zemindeki sarsıntı 10 şiddetinde hissedilecek demek istiyoruz' dedi. Peki, Hangi ilçeler olası İstanbul depremini 10 şiddetinde hissedecek?

İstanbul’da zemin sıvılaşması hangi ilçelerde var? Hangi ilçeler olası İstanbul depremini 10 şiddetinde hissedecek?

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'daki olası bir depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. NTV'ye konuk olan Tüysü yaptığı açıklamada "En fazla sarsılacak olan yerler denize bakan kısımlar. İstanbul'un ya da Marmara'nın denize bakan kesimlerinde örneğin Tuzla'da sahil şeridinde Eminönü'nden başlamak üzere Çekmece'ye kadar olan sahil şeridinde en yüksek sarsıntıyı hissedeceğiz. Bu, oradaki tüm binaların yıkılacağı anlamına gelmez. İyi bir bina buna karşı koyabilir. En azından burada beklenti binanın çökmemesidir.” İfadelerini kullandı.

Hangi ilçeler olası İstanbul depremini 10 şiddetinde hissedecek?

İstanbul'un yapı stoğunda 1 milyon 160 bin bina var bunun 5-6 yüz bininin depreme çok dayanıklı olmadığı da bir gerçek.

Sahil kesimi 10 şiddetini görecek. 7.6'lık bir depremde zemindeki sarsıntı 10 şiddetinde hissedilecek demek istiyoruz. Kötü bir zemin olduğunda deprem dalgalarını büyütüyor.

İstanbul’da zemin sıvılaşması hangi ilçelerde var?

Asya ve Avrupa yakasında sahile yakın ve birinci köprünün güneyi en fazla sarsıntıyı alacak bölge olarak görünüyor. Hatay ya da Maraş'ta zemin sıvılaşması olaylarını çok yaygın gördük. İstanbul'da zemin sıvılaşması beklentisi çok az yerlerde var.

Haberin Devamı

Veliefendi, Kadıköy Kurbağalıdere gibi, Vatan Caddesi Lykos deresi gibi yerler eski dere yatakları. Buralarda sıvılaşma ihtimali var. Ayrıntıları İBB'nin web sayfasında var."