Gazete Vatan Logo

Isparta’da 16 bin abone 2 gündür elektriksiz

Isparta'da 3 Şubat'ta başlayan 2 gün etkili olan yoğun kar yağışı, birçok mahallede elektrik kesintilerine neden oldu. Elektrik dağıtım şirketinden yapılan açıklamada, "Kesintilerin başladığı ilk anda Isparta ili, ilçe ve köylerinde 113 bin abonemize enerji verilemezken bu sayı 16 bin aboneye kadar indirilmiştir" denildi. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise "Elektrik kesintisi nedeniyle ısınma sıkıntısı yaşayan bazı yerlerimiz var" ifadelerini kullandı.

Isparta’da 16 bin abone 2 gündür elektriksiz

Isparta'da 3 Şubat günü saat 05.00 sıralarında başlayıp 11 saat aralıksız yağan karda metrekareye 55,6 kilogram yağış düştü. Saat 16.00 sıralarında duran kar, gece saatlerinde yeniden başladı. Zaman zaman yağış, karla karışık yağmur şeklinde etkili oldu. Isparta Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre, perşembe ve cuma günü kentte metrekareye düşen yağış miktarı 83,9 kilogram ölçüldü.

Yağış sırasında kırılan ağaç dalları elektrik tellerine zarar verince birçok mahallede elektrik kesintisi yaşandı. Valilik tarafından oluşturulan kriz merkezi koordinesinde ekipler kar temizliği ve elektrik kesintisinin önlenmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor. Kent merkezi ve ilçelerdeki bazı mahallelerde hala elektrik kesintisi sürüyor.

BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN: 3 BİN 200 SOKAK VE CADDE ULAŞIMA AÇIK

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, perşembe sabah saatlerinde başlayan ve saatlerce aralıksız yağan kar nedeniyle şehir merkezinde kar kalınlığının 45 santimetreye ulaştığını söyledi. Yoğun yağış nedeniyle ulaşım ve enerji nakil hatlarında sıkıntı yaşandığına değinen Başdeğirmen, "Ekiplerimiz sürekli çalışmalarını sürdürmektedir. 3 bin 200 sokak ve cadde açık. Elektrik kesintisi nedeniyle ısınma sıkıntısı yaşayan bazı yerlerimiz var. Tüm ekipler çalışmalarını devam ettirmektedir. Bugün tüm sıkıntıların giderileceğini müjdelemek isterim" dedi.

Haberin Devamı

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya ise, "Isparta'da yaşanan elektrik arızaları nedeniyle gerek evde bakım hizmeti alan hastalarımız gerekse diyaliz hastalarımıza tek tek ulaşarak hastanelerimize davet ederek misafir edebileceğimizi ifade ettik. İl merkezimizde ve ilçelerimizde konuyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşayan hastamız olmadı."

 

299 BİN ABONENİN YÜZDE 95'İNE ENERJİ SAĞLANDI

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’den kentteki elektrik kesintisi ve yapılan çalışmalar hakkında yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, saatlerce hiç durmadan yağan karın yarattığı yük ve aşırı buzlanmanın etkisiyle önemli sayıda enerji nakil hattının ağır hasar aldığı vurgulandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden gelen uyarı kapsamında kar yağışı başlamadan önce harekete geçildiği, kriz masası oluşturularak yoğun çalışma başlatıldığı belirtilen açıklamada, "Isparta ili genelinde 299 bin abonemiz bulunmakta olup abonelerimizin yüzde 95'ine an itibari ile enerji sağlanmıştır" ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

Kesinti ve arızayla mücadele edildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"İl merkezindeki 582 alçak gerilim kesinti ihbarına, 201 saha personelimiz ve 75 araç ile müdahale edilmektedir. TEİAŞ, valilik, belediye ve diğer kamu, özel sektör elbirliği ile bölgede özverili bir çalışma sergilenmektedir." 

Kesintilerin başladığı ilk anda Isparta ili, ilçe ve köylerinde 113 bin aboneye enerji verilemediğinin ifade edildiği açıklamada; bu sayının 16 bin aboneye kadar indirildi kaydedildi.

YAĞAN KAR VE ELEKTRİK KESİNTİSİ SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNDE

Kar yağışı nedeniyle yaşanan elektrik kesintisine tepki gösteren bazı vatandaşlar, sosyal medyadan paylaşımlar yaptı. Karla kaplanan Ayazmana Mahallesi'nde snowboard ile kayarak ilerleyen iki üniversite öğrencisi bu durumu sosyal medya hesaplarından paylaştı. Bir grup öğrenci de kar nedeniyle ilerlemekte güçlük çeken otobüsü arkasından itmeye çalıştı. Karla kaplanan evinin önündeki yola elindeki tuz dolu poşetle inen bir vatandaş da 'Tuzlama çalışmalarına destek veriyorum' diyerek yola tuz serpti.

Haberin Devamı

ÇOCUĞU İÇİN EVİNİ BUHARLA ISITMAYA ÇALIŞTI

Elektrikler kesik olduğu için ısınma sorunu da yaşandı. Bir sosyal medya kullanıcısı da evinin mutfağından çektiği video ile elektrik kesintisine tepki gösterdi. Ocağın 4 gözünde su kaynatan ve bu şekilde ortaya çıkan buharla evini ısıttığını belirten ismi öğrenilemeyen kadın, "Çocuğum üşümesin diye evimi buharla ısıtmaya çalışıyorum" dedi. Bir başka sosyal medya kullanıcısı da evinde 4 kişinin yaşadığını ve 2 gündür elektrikler olmadığı için evi ısıtamadığını anlattı.

VALİLİK: İLERLEYEN SAATLERDE ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

Isparta Valiliği'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan il, ilçe ve köy yollarının tamamının ulaşıma açıldığı, ana arterler ve caddelerde ulaşımın sağlandığı, bazı sokaklar ve ara bağlantı yollarında ise başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının aralıksız çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Enerji nakil hatlarında meydana gelen yıkılmalar ve hat kopmalarından dolayı il genelinde bazı köy ve mahallelere henüz yeterli ve düzenli elektrik enerjisi verilemediği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İl ve ilçelerimizin aynı anda tamamına elektrik verilememesinden kaynaklı aydınlatma, ısınma, haberleşme ve internet bağlantı sıkıntıları halen yaşanmaktadır. Elektrik enerjisinin en kısa zamanda verilebilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar, ilave olarak çevre illerden de gelen takviye ekip ve yeteri sayıda araçla çalışmalar aralıksız devam ediyor. Enerji nakil hatlarında meydana gelen yoğun kar ve buzlanmadan dolayı oluşan direk ve hat kopmalarının geniş bir alanda ve farklı akslarda oluşması, çalışma yapılacak hatların yüksek kesimlerde bulunması, 1 metreye ulaşan kar kalınlığı ve ulaşılmasındaki zorluklar nedeniyle arızaların giderilmesinde ve şehrimizin tamamına elektrik verilebilmesinde gecikmelere sebep olmaktadır. Bazı bölgeler ise geçici olarak jeneratörlerle desteklenmektedir. Aralıksız devam eden bu çalışmalar sonucu günün ilerleyen saatlerinde şehrimizin elektrik enerji ihtiyacı karşılanacaktır."

Haberin Devamı



KALDIRIMDAKİ KAR BİRİKİNTİSİ NEDENİYLE YOLDA YÜRÜYORLAR

Diğer yandan kent merkezindeki cadde ve sokaklarda ulaşım açık olmasına rağmen, yol kenarlarında kar birikintisi oluştu. Bazı sokaklarda kar birikintisi vatandaşlara zor anlar yaşattı. Karla kaplı kaldırımlar nedeniyle vatandaşlar yoldan yürümek zorunda kalıyor. Esnafın, iş yeri önündeki karı temizleme çabası devam ediyor. Işıkkent Mahallesi'nde oturan Selma Güngör, "Ev soğuk, donuyoruz. Üşüdük evdeki kuşum da üşüdü. Elektrik yok. Ne zaman geleceği belli değil. Çaresiz kaldık. Küçük tüpte su kaynatarak ısınıyoruz. O da bir yere kadar. Çamaşırımız bulaşığımız birikti. 2 gündür elektrik yok" dedi.

'TÜPTE SU KAYNATARAK ISINIYORUK'

Eşi Mustafa Güngör ise, "Perşembe günü öğleden sonra elektrik kesildi. Sonrasında gelmedi. Doğal gazlı olduğu için evimiz, ısınamıyoruz. Yollar, sokaklar çok kötü. Evde küçük tüpte çaydanlıkta su kaynatarak ısınıyoruz. Yıl 2022, elektrik kesik. 60 saattir elektrik yok. Üst kattaki komşumuz hamile doğum yapacak, buz gibi evde ısınmaya çalışıyor" diye konuştu.

'BİR ODADA ISINMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Mahalle sakinlerinden Ahmet Kılıç (68) ise şunları söyledi:

"3 gündür evde katalitikle ısınıyoruz. Bir odada ısınmaya çalışıyoruz. Mutfakta, ocakta su ısıtıyoruz. Dibimizdeki binada elektrik var. Bizde yok. 2003 yılında da benzer kar yağışı oldu. O zaman 10 gün elektrik kesintisi oldu. Mahallelerde, yollarda sıkıntı var. Camiye giden yaşlılar sıkıntı yaşıyor. Evimin önündeki yolu kepçeyle açtırdım. Kepçe operatörüne para verdim. Küçük çocuğu olan komşularımız yakınlarına gitti."