Gazete Vatan Logo

İskoçlar neden etek (kilt) giyer? Kilt nedir?

A Milli Futbol Takımı'mız hazırlık maçında İskoçya ile Diyarbakır'da karşı karşıya gelecek. Diyarbakır’a Türkiye-İskoçya arasında oynanacak milli maç için kentte gelen İskoç taraftarlar giydikleri kilt kıyafeti, yerli halk tarafından merak konusu oldu. Peki, İskoçlar neden etek (kilt) giyer? Kilt nedir?

İskoçlar neden etek (kilt) giyer? Kilt nedir?

Diyarbakır ilk defa bir milli maç ev sahipliği yapacak. Türkiye-İskoçya maçı öncesi kentte gelen İskoç taraflar, tarihi Sur ilçesinde gezintiye çıktı. İskoç taraflar ise giydikleri kilt kıyafetleriyle dikkat çekti.

Kilt nedir?

Kilt, İskoçya'da erkeklerin giydiği eteğe verilen isimdir. İskoçya'da düğün ve balo gibi özel günlerde giyilen bu etekler aslında ulusal gururun ve aile/klan ilişkilerinin önemli bir sembolüdür.

İskoçlar neden etek giyer?

Eski zamanlarda İskoç erkekleri, dizlerinin altına kadar gelen bir çeşit uzun gömlek ve uzun çoraplar giyip omuzlarına da yün battaniye atıyorlardı. Bu kıyafet tarlada çalışmak için oldukça rahattı ama 1730’larda fabrikada çalışmaya başlamalarıyla birlikte bu kıyafetlerle artık rahat edemez oldular.

Fabrika sahibi de battaniyeyi etekle değiştirdi; böylece ilk kilt ortaya çıkmış oldu.

1770’lerin sonlarında, İngiliz ordusundaki İskoçlar milliyetçilik duygusuyla kilt giymeye başladılar.

Öte yandan İskoçya’nın dağlık bölgelerindeki zorlu yaşam koşulları sebebiyle hayatı kolaylaştıran İskoç eteği, günümüzde de varlığını sürdürüyor.

Haberin Devamı