Gazete Vatan Logo

İntiharda Türkiye lideri!

Türkiye’de her gün 6 intihar var

Prof. Dr. Ruhi Köse, ölümle sonuçlanan intihar vakalarıyla ilgili yaptığı çalışmada en çok intiharın Muğla’da meydana geldiğini söyledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ruhi Köse, Türkiye’de her gün ortalama 6 kişinin intihar ettiğini belirterek, “2001 ve 2010 yılları arasında istasiklere baktığımızda, 2001 yılında Türkiye’de 1500’lerde olan ve ölümle sonuçlanan intihar vakaları 2010’lu yıllarda 2 binlere ulaştı” dedi. İlahiyat Fakültesi’nde açıklamalarda bulunan Köse, 2011 yılında valilik ve YYÜ işbirliğiyle Van’daki intihar vakaları ve girişimleryle ilgili sosyo-psikolojik çözümleme yapmak için başlattıkları projeye ilişkin çalışmanın sürdüğünü söyledi. Köse, her kesimden insanların böyle bir eyleme kalkışabileceğini, bilimsel olarak bunun arkasındaki nedenleri araştırdıklarını vurguladı. Köse, 2010 yılında Van valiliğiyle birlikte oluşturdukları intihar bürosu nedeniyle intihar vakalarının bilgilerinin kendilerine ulaştığını söyledi. 2003 ve sonrası yıllarda Batman ile Van’daki intiharlar üzerine basında çok ciddi sansanyonel haberler çıktığını anlatan Prof. Dr. Köse, yaptığı çalışmaların sonucunda bu verilerin gerçeği yansıtmadığı sonucuna vardığını belirtti. Prof. Dr. Köse şöyle konuştu: “İntihar girişiminde bulunan kişilerle ve intihar girişimi ölümle sonuçlanmış yani ölmüş kişilerin yakınlarıyla görüştük. 2001 ve 2010 yılları arasında istatisklere baktığımızda 2001’de Türkiye’de 1500’lerde olan ölümle sonuçlanan intihar vakaları 2010’lu yıllarda 2 binlere ulaştı. Günde ortalama 6 insan intihar ediyor. Bilim insanı olarak, uluslararası sistemin kültürel iletişimsel, ekonomik siyasal boyutları ve ordaki bir takım karmaşık gelişmelerden dolayı bu sayıların önümüzdeki zaman içerisinde daha da artmasının endişesini taşımaktayım.”

Van’da kadın intiharları fazla

VAN’DAKİ intihar vakalarında kadın intihar oranının daha yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Köse, Türkiye genelinde ise erkek intiharlarının daha yüksek çıktığını ifade etti. Ayrıca Van’da intihar yaşının daha küçük olduğunu Türkiye’de bu oranın 25 yaş ve üstü olarak görüldüğünü söyleyen Köse, “Türkiye’de intihar sebepleri anlamında ilk sırada hastalık, aile içi geçimsizlik, geçim zorluğu ve işini kaybetmek gibi nedenlere dayanmaktayken Van’da ise sebebi belirlenememiş intihar olayları görülmektedir” dedi.

Tunceli’deki tablo değişik

TÜRKİYE’DE intiharların en çok Trakya ve batıdaki illerde görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Köse şöyle dedi: “Birinci sırada Muğla yer almaktadır.

Bu ilimizi Tunceli, Artvin, Aydın, Kırşehir, Çanakkale Bilecik, Ardahan, Kırklareli, Bartın, Burdur, Kars Tekirdağ, Karaman izliyor. İntihar vakalarında ikinci sırada yer alan Tunceli oldukça değişik bir tablo çiziyor. Tunceli bir dönem bakıyorsunuz, en yüksek noktaya ulaşmış intiharda, başka bir dönemde ise en altta düşmüş.”

Haberin Devamı