Gazete Vatan Logo

IMEI sorgulama kodu nedir?

IMEI sorgulama kodu demek telefonunuzun çalınma vb durumlarına önlem almak demektir. Böyle bir durumda direkt IMEI sorgulamanızı yapmanız gerekiyor. Eğer IMEI sorgulama nasıl yapılır bilmiyorsanız haberimizden öğrenebilirsiniz.

IMEI sorgulama kodu nedir?

Günümüzde bulunan birçok teknoloji alet ve icat bulunmaktadır. Bizler için en önemli olan ve artık her alanda işimize yarayan cep telefonlarıdır. Cep telefonlarımız sadece arama ve mesaj atmak sınırlarında değildir. Artık cep telefonlarımız üzerinden internet aracılığı ile her türlü işlemi yapabilmekteyiz. İnternet kullanımına sahip olan telefonlara akıllı telefon denmektedir ve günümüzde bir tane akıllı telefona sahip olmayan insan sayısı oldukça az hatta neredeyse yok denebilir. İnsanların lüks telefonlara yani akıllı cep telefonlara vermiş oldukları para oldukça fazla bir miktardadır. Bu miktarı yatırım olarak gören insanlar da bulunmaktadır. Cep telefonlarımızı herhangi bir operatörün SIM kartı ile kullanabilmekteyiz. Kendinize ait bir numaranız olmaktadır ve bu şekilde telefonun bütün özelliklerini kullanabilirsiniz.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Cep telefonlarımızın yani daha doğrusu akıllı cep telefonlarımızın çalınması veya kaybolması gibi durumlarda korumak ve mağdur duruma düşmemek için cep telefonumuza ait olan IMEI kodunu bir kenara not almamız gerekmektedir. IMEI kodu her cep telefonu için farklıdır. Ve bu kod sayesinde cep telefonumuzun nerede olduğunu tespit edebilmekteyiz. Yani bu IMEI kodu cep telefonumuzun koruması durumundadır.

Haberin Devamı

Her cep telefonunda ve 3G bağlantılı tablet, farklı bir IMEI kodu içermektedir. Bu kod, cep telefonun ömrü boyunca hep aynı kalır. "International Mobile Equipment Identity"nin ("Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği") kısaltılmış ismi olan IMEI kodunu telefonunuzun kutusunda ve garanti belgelerinizde görebilirsiniz. Ayrıca cep telefonunuza ait IMEI kodu telefonun kendisinde de kayıtlı durumdadır.

IMEI sorgulama kodu, 14 haneli bir sayı olan ve 2 haneli bir SV kodu ile 16 haneye çıkabilir. Bu ek haneler, genellikle sadece yeni cihazlarda (akıllı telefonlarda) yer alıyor. IMEI'nin cihazları tanımaktan onları mobil sağlayıcı aracılığı ile engellemeye kadar birçok amacı bulunmaktadır. Telefonunuz çalındığında veya kaybolduğunda hizmet sağlayıcınızı bu konuda bilgilendirmeniz gerekmektedir. Bilgilendirdikten sonra hizmet sağlayıcınız cihazın mobil ağlardan engellenmesini sağlayabilir. Günümüzde polis, çalınmış olan telefonları takip etmek için IMEI kodlarını kullanmaktadır.

Haberin Devamı

IMEI kodunuzun operatörünüze ait SIM kartınızla herhangi bir ilgisi yoktur. Telefonunuz çalınsa; SIM kartı değiştirilip, aynı zamanda ayarları sıfırlansa bile IMEI kodunuz her zaman aynı kalmaktadır. IMEI kodunun değiştirilmesi bazı bölgelerde yasadışı sayılmaktadır. Ancak IMEI kodu değiştirme işlemine zaman zaman rastlanmaktadır. Hırsızlar, bazen çaldıkları telefonların IMEI kodunu başka bir kullanıcının IMEI kodu ile değiştirebilmektedirler. Bu nedenle IMEI kodunuzu internet üzerinde veya herhangi bir yerde paylaşmamanızı tavsiye ediyoruz.

IMEI Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

IMEI sorgulama işleminizi E-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Öncelikle E-Devlet sisteminin IMEI sorgulama ile ilgili olan sekmesine gitmeniz gerekmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden yapılan diğer işlemler gibi IMEI sorgulama için sistem girişi yapmanıza gerek yoktur. Bu nedenle IMEI sorgulama için açmış olduğunuz uygulama sayfasındaki sizden istenen alanları doldurup “Sorgula” seçeneğine tıklayınız. Böylelikle IMEI sorgulama işleminizi tamamlamış olacaksınız.

Haberin Devamı