Gazete Vatan Logo

IMEI sorgulama işlemleri internet üzerinden nasıl yapılıyor?

Artık IMEI sorgulama internetten kolayca yapılabiliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nın e-Devlet sisteminde bulunan bu online IMEI sorgulama ekranından sorgulamalar gerçekleştirilebiliyor. Klon veya çalıntı IMEI durumuna ilişkin bilgiler BTK’nın e-Devlet üzerinden yapılabilen IMEI sorgulama işlemiyle öğrenilebiliyor.

IMEI sorgulama işlemleri internet üzerinden nasıl yapılıyor?

Günümüz modern teknolojisi ile birlikte yaşamın her alanında akıllı cihazlar kendisine fazlasıyla yer edinmeye başladı. Özellikle de günlük yaşamın her alanında kendisine en etkin şekilde yer edinen günümüzün yeni nesil akıllı teknolojileri ile birlikte gün içerisinde gerçekleştirilecek her tip işlemde akıllı cihaz ve internet kolaylıklarından yararlanabilme imkanına sahip olunabiliyor. Günümüz modern çağında akıllı cep telefonları ve bilgisayarların bu denli yoğun şekilde kullanılıyor olması yeni nesil hizmet alanlarının da ortaya çıkmasına yol açıyor ki bu noktada özellikle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sunulan online IMEI sorgulama hizmeti ön plana çıkıyor.

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Modern yüzyılda kullanılan her akıllı cep telefonunun ve tablet bilgisayarın kimliği olarak nitelendirilebileceği birer IMEI numarası bulunmaktadır. Bu IMEI numaraları akıllı cihazların sadece kendisine özel olduğu gibi ikincil bir kullanımı mümkündür. Türkiye’de yasal olarak satışa sunulacak akıllı cihazların birer IMEI numarası bulunuyor. Bu noktada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından internet üzerinde hizmete açılan online IMEI sorgulama hizmeti ile akıllı cep telefonunun IMEI numarasının teyidi gerçekleştirilebileceği gibi aynı zamanda da tüm diğer bilgilerine de kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılabilmektedir. IMEI yani International Mobile Equipment Identity, Türkçesi Uluslar arası Mobil Cihaz Kodu olan IMEI, GSM telefonları ve akıllı tablet bilgisayarların üretimleri aşamasında numara yüklenmektedir. Günümüz modern çağında akıllı cihazlarda ve GSM telefon cihazlarında kullanılmakta olan IMEI numarası her bir cihazın kendi kimlik numarasını oluştururken sadece kendisine özel ve benzersizdir. Günümüzde aktif olarak uygulanan IMEI numaraları 15 haneden oluşmaktadır. BTK tarafından internet üzerinde sunulan bu online IMEI sorgulama hizmeti ile de IMEI kaydı kontrolünün gerçekleştirilebilmesi için cihazın üzerinde bulunan ve 15 haneden oluşan IMEI numarası bilgisinin girilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Günümüz modern teknolojisi ile birlikte internet üzerinde kamu hizmetlerinin dijital ortama en uygun şekilde sunulabilmesi amacı ile hizmete açılan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından geliştirilen IMEI sorgulama ekranından IMEI sorgulaması gerçekleştirilebiliyor. Üstelik günümüz modern çağında internet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinde gerçekleştirilecek kamu işlemlerinin bazısında çok nadir olarak kimlik doğrulaması gerçekleştirilmesi zorunluluğu bulunmuyor. Sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinde e-Devlet girişi yapmadan kullanılabilecek nadir dijital kamu uygulamalarından birisi olan IMEI sorgulama hizmetinde vatandaşın IMEI no ve güvenlik kodu karakterlerini girmesi, IMEI sorgulamasının yapılabilmesi için yeterli oluyor. Akıllı cihazının veya GSM cihazının üzerinde IMEI numarası yazmaması durumunda ise IMEI sorgulama işlemi için cihaz üzerinde ‘*#06#’ yazılması gerekiyor. Bu şekilde IMEI sorgulama işlemi için cihazın kendi üzerinde bulunan yasal IMEI numarasını öğrenebilme imkanına sahip olunabiliyor. Böylece özellikle IMEI klonlama ve çalıntı IMEI gibi durumlarına ilişkin olarak anında bilgi sahibi olunabiliyor.

Haberin Devamı