Gazete Vatan Logo

IMEI sorgulama ile cep telefonu yasal izin durumu!

IMEI sorgulama işlemleri sayesinde cep telefonlarına ait sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. IMEI sorgulama işlemi, cihazların yasal olarak kullanılabirliğini gösteren sorgulamadır. E-devlet sistemi üzerinden IMEI sorgulamasını yapabiliyorsunuz.

IMEI sorgulama ile cep telefonu yasal izin durumu!

Günümüzde herkesin de bildiği üzere oldukça gelişmiş bir teknoloji kullanılmaktadır. Her alanda yardım sağlayan teknoloji sayesinde insan hayatı artık daha kolay bir hale gelmiştir. Teknoloji çerçevesinde oluşturulan birçok icat ve alet sayesinde insan gücü minimum seviyeye indirilmiştir. Bu da hem iş gücünün daha sağlam ve dayanıklı olması hemde vakitten tasarruf anlamına gelmiştir. Oluşturulan bir takım icat ve aletlerden en önemlileri; bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler mutfak robotları, iş makineleri, beyaz eşyalar ve bunlara benzer birçok şey sayesinde artık bütün işlerimizi daha kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Bu teknolojik aletlerden bazılarının çalınması veya kaybolması durumunda takip edilebilmesi için oluşturulmuş olan bir sistem vardır. Bu sistem cep telefonları ve 3G bağlantılı tabletlere yerleştirilmiş olan bir kod numarası ile sağlanmış durumdadır. Bu kod numarasının adı IMEI’dir. IMEI bütün 3g bağlantılı cihazlarda bulunmaktadır. Ve her cihazın kendisine ait, eşsiz bir IMEI kodu vardır. Yazımızın devamında IMEI kodu hakkında daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz. Ayrıca cihazınıza ait IMEI kodu sorgulama işleminizi nereden ve nasıl yapabileceğinizi de sizler için detaylı olarak anlatmış bulunmaktayız.

Haberin Devamı

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Her bir GSM cep telefonu veya tablet cihazına üretim aşamasında IMEI numarası yüklenmektedir. IMEI numarası her bir cihazın kimlik numarası olup yazımızda da bahsetmiş olduğumuz gibi kendine ait, tek ve benzersizdir. IMEI kodları 15 haneden oluşur. Ancak günümüzde bir IMEI numarasını farklı bir telefona kopyalayarak her iki telefonunda kullanılmaz hale getirilmesi mümkündür. Bu uygulama yasadışı bir uygulamadır. Ancak maalesef günümüzde bu yöntem ile karşılaşılmaktadır.

Cep telefonun arama ekranına *#06# yazarak telefona ait seri numarasını (IMEI numarası) tespit edilebilir.

IMEI numarası bir çeşit seri ve takip numarası. Telefon bir sim kart aracılığıyla kullanıldığı anda IMEI numarası vesilesiyle telefonun nerede kullanıldığı anlaşılabiliyor. Böylece çalınan telefonların takibini yapmak epey bir kolaylaşmış durumda. Telefonunuz yurtiçinde ya da yurtdışında çalındığı anda IMEI numarası aracılığıyla bulunduğu yer ve telefonu çalıştıran sim kart tespit edilebiliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca IMEI numarası kaçak telefonları takip etmek için de kullanılabiliyor. Günümüzde polisler çalınan veya kaybolan telefonları bu şekilde takip edebiliyor. Bu yöntem sayesinde cihazın lokasyon yani konum bilgilerine ulaşabiliyorlar.

IMEI Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

IMEI sorgulama işleminizi E-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet sistemi normalde her işlem için şifre istemektedir. Ancak IMEI sorgulama işleminizi yapabilmek için herhangi bir şifreye ihtiyacınız yoktur. E-Devlet sistemine giriş yaparak E-Hizmetler bölümündeki uygulama sayfasından işleminizi bulup yapabilirsiniz. Ya da sistem içerisinde bulunan arama motoruna işlem ismini yazarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz. Daha sonra açılacak olan pencere üzerinde bulunan IMEI kodu bölümüne telefonunuza ait IMEI kodunuzu yazınız. (Yukarıda IMEI kodunuza nerelerden ulaşabileceğinizden bahsetmiştik.) Daha sonra “Sorgula” seçeneğine tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz. Böylelikle IMEI sorgulama işleminizi tamamlamış olacaksınız.

Haberin Devamı