Gazete Vatan Logo
Gündemİkiz plaka kontrolü

İkiz plaka kontrolü

İkiz plaka kontrolü

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla sahte ve standart dışı plaka kullanımına yönelik 81 ilde 22-27 Şubat’ta yapılan denetimlerde 178 bin 475 araç ve sürücü kontrol edildi.

Haberin Devamı

17 Şubat’ta Merasim Sokak’ta askeri servis araçlarının geçişi sırasında düzenlenen terör saldırısında sahte (ikiz) plakalı araç kullanılmasının ardından denetimler sıklaştırıldı.

178 bin 475 araca bakıldı

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla 81 ilde trafik ekiplerince 22-27 Şubat’ta yapılan plaka denetimlerinde 178 bin 475 araç ve sürücü kontrol edildi. Kontrollerde 9 bin 268 sürücüye cezai işlem uygulanırken, bin 946 araç trafikten men edildi. Kontrollerde 3 bin 876 sürücüye tescil plakalarını uygun durumda bulundurmadıkları, 447’sine de araçlarının muayene süresini geciktirdikleri için ceza yazıldı. Denetimlerde 437 sürücüye zorunlu mali trafik sigortası yaptırmadıkları, 222’sine araçlarında görüşü engelleyecek süs, aksesuar ve eşya bulundurdukları, 218’ine belgesiz araç kullandıkları için cezai işlem uygulandı.

Terörün yeni yöntemi

Emniyet yetkilileri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 131. maddesi ile tescil plakalarının basım ve dağıtım yetkisinin Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna verildiğine dikkati çekerek, yetkisiz kişiler tarafından, “American Pres Plaka (APP)” olarak adlandırılan standart dışı plakaların basımında artış olduğunu belirtti. Araç plakalarının çalınmak ya da kopyalanmak suretiyle aynı marka, model ve renkteki başka araçlarda kullanılmasının son dönemde terör örgütleri tarafından başvurulan yöntemlerden biri haline geldiğine işaret eden yetkililer, ikiz veya standart dışı plaka kullanımının önlenmesi amacıyla denetimlerin süreceğini bildirdi.