Gazete Vatan Logo

İkinci Yeniciler Kimlerdir? İkinci Yeni Şiir Akımı Özellikleri Nelerdir, Temsilcileri Kmlerdir?

İkinci yeni akımı 1950 senesinden sonra Garip akımına karşılık olarak ortaya çıkmış bir harekettir. En önemli temsilcileri arasında Ülkü Tamer, Edip Cansever ve Cemal Süreya vardır. 

İkinci Yeniciler Kimlerdir? İkinci Yeni Şiir Akımı Özellikleri Nelerdir, Temsilcileri Kmlerdir?

İkinci Yeniciler Kimlerdir?

İkinci yeniciler arasında Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ülkü Tamer, İlhan Berk, Edip Cansever, Ece Ayhan ve Metin Eloğlu vardır. Aklı ön planda tutmak yerine gerçeküstücülüğe odaklanmış olan bu dönem soyut düşünceleri ortaya koymuşlardır. Edebiyatın daha çok sanatsal yönünü ön plana çıkarmışlardır ve halk kültüründen uzaklaşmışlardır.

İkinci Yeni Şiir Akımı Özellikleri Nelerdir, Temsilcileri Kimlerdir?

İkinci yeni şiir akımında içerikten ve anlamdan daha çok üslup ile imgeye önem verilmiştir. Yani ikinci yeni şiir akımını destekleyen yazarlar için ne anlatıldığından daha çok nasıl anlatıldığı önemli görülmüştür. İkinci yeni şiirleri daha sanatlı ve ağır bir dil ile yazılmıştır. Şiirlerde sürrealist ögelere de oldukça fazla rastlanır.

Eserlerde genellikle politik ya da toplumsal olayların yanı sıra var oluş ve yabancılaşma gibi konular ele alınır. İkinci yeni akım en çok Atilla İlhan tarafından eleştirilmiş bir akım olmuştur. İkinci yeni şiir akımının temsilcileri arasında Ülkü Tamer, Cemal Süreya, Edip Cansever, Metin Eloğlu, Turgut Uyar, Ece Ayhan ve İlhan Berk sayılabilir. 

Haberin Devamı

İkinci Yeni Akımı Nedir, Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

İkinci yeni 1950'den sonra Garip hareketine karşı doğmuş olan bir harekettir. Şiirlerinde daha çok hayal gücüne ağırlık vermişlerdir ve bireysel konuları tercih ederek halktan kopmuşlardır. Çağrışımlar ile dolu estetik bir şiir dünyası yaratan şairlerin kendilerine özgü bir dilleri vardır.

Serbest ölçü ile şiirler yazmış ve şiirlerinde hiçbir kurala uymamışlardır. Sözcükleri ilk anlamlarının dışında mecaz anlamları ile de kullanmışlardır. Hiç duyulmamış olan yeni sözcükler oluşturmuş ve bunları da dilimize kazandırmışlardır. 

İkinci Yenici Şiir Akımının Temsilcileri Ve Özellikleri

Ülkü Tamer: İkinci yeni akımının ortaya çıkmasında ve yayılmasında etkili bir yazardır. Şiirlerinde daha çok imgesel anlatım kullanmıştır ve dadaizm akımından etkilenmiştir.

Cemal Süreya: Yalnızca şiir değil düz yazılar da yazmıştır ve dönemin en çok okunan şairleri arasında yer alır. Yayımlanmış eserleri arasında Güvercin Curnatası, Folklor Şiire Düşman ve Sevda Sözleri eserleri vardı.

Haberin Devamı

Edip Cansever: Dönemin en üretken şairlerinden biri olan Edip Cansever'in toplam 17 şiir kitabı yayımlanmıştır. Edip Cansever şiir ile düz yazıyı beraber kullanması bakımından diğer şairlerden ayrılmıştır

Ece Ayhan: Dadaizme yakın olan şairlerden biridir ve genelde çağrışıma dayalı imgeler kullanmıştır.

Metin Eloğlu: Şiirlerinde sıklıkla bilmece, atasözü ve halk deyişlerine yer vermiştir. 

Turgut Uyar: Divan şiiri nazım şekillerini kullanmış olan Turgut Uyar kaside ve gazel türünde birçok eser yazmıştır.

İlhan Berk: Genelde tek ya da iki dizeden oluşan kısa şiirler kaleme almıştır ve şiirini aforizma-perest olarak tanımlamıştır.