Gazete Vatan Logo

İhracat ödüllü firmalar hayalici çıktı

İstanbul ve dört ilde yapılan operasyonda, aralarında memurların da olduğu hayali ihracat çetesi çökertildi. 800 milyon liralık vurgunda firmaların Antalya ve İzmir’de yılın en iyi ihracatçısı seçildiği ortaya çıktı

İhracat ödüllü firmalar hayalici çıktı

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne yapılan 5 ayrı ihbarı değerlendiren ekipler, bir yıl boyunca fiziki ve teknik takip yaptı. İstanbul merkezli dört ayrı ilde yapılan operasyonda da hayali ihracat çetesini çökertti.

58 yakalama kararı

Çetenin, kurduğu kargo firması üzerinden gelen malları düzenledikleri sahte belgelerle farklı 37 şirkete fatura ederek ihraç edilen ürünmüş gibi gösterdikleri ortaya çıktı. Çetenin bu yolla 800 milyon TL lik hayali ihracat yaptığı tespit edildi. Çetenin faaliyetleri sonucu devleti de 110 milyon TL zarara uğrattıkları belirlendi. Yapılan tespitlerin ardından İstanbul’da 10, İzmir’de 2 firmaya baskın düzenlendi. Soruşturma kapsamında 58 kişi hakkında yakalama kararı alındı. Operasyonlarda çete liderleri Arif Y., Ömer U., Necmi K. ve Serhat Ö. ile dördü kadın 40 kişi yakalandı. Operasyonda çetenin gümrük ve maliyedeki işlerini rüşvet karşığında halleden 6 memur gözaltına alındı. Memurların, 5 bin ile 20 bin TL arasında rüşvet aldıkları ileri sürüldü. Çetenin, İstanbul’un Fatih, Şişli ve Kartal’da kargo firması şubeleri üzerinden trafiği yönettikleri de belirlendi. Çetenin hayali ihracat için kendi tekstil ve deri firmalarını üretim yapıyormuş gibi gösterdikleri de ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Gümrük ve Vergi Müfettişlerince yapılan incelemelerde, çete liderlerinin haksız olarak elde ettikleri paraları, inşaat, turizm ve oto kiralama şirketlerine aktardıkları belirlendi. Çete üyelerinden gümrük müşaviri İ.D.’nin Çatalca’da 2 milyon değerinde arsa aldığı ortaya çıktı. Çete üyesi diğer bir gümrük memurunun da aldığı 2 milyonluk rüşvetle taksi plakası aldıktan sonra memuriyetten istifa ettiği de ortaya çıktı. Bir başka çete üyesi mali müşavirin de ise Fatih Çemberlitaş’ta otel inşaatına başladığı belirlendi.

Ödül bile almışlar

Hayali ihracat çetesinin kurduğu 37 firma arasında yer alan Antalya ve İzmir’deki iki firmanın ‘ihracat şampiyonu’ olarak ödül aldıkları da belirlendi. Büyük bir firmanın da yılın en çok kargo taşıyan firması olarak çetenin kurduğu bir firmaya ödüllendirdiği de tespit edildi.

Haberin Devamı