Gazete Vatan Logo

Hot Spot Nedir, Ne İşe Yarar? Hotspot Nasıl Kullanılır?

Hayatımızın büyük bölümünü sarmış olan internet erişimi hayatımızı yönlendirmede ve kolaylaştırmadı büyük rol oynamaktadır. Hotspot kamuya müsait yerlerde, WİFİ aracılığı ile hizmet sunan internet sunucusudur. Hotspot, bulunduğunuz her ortamda cep telefonunuz ve taşınabilir cihazlarınızın olduğu her yerde kullanıma uygun olmaktadır. 

Hot Spot Nedir, Ne İşe Yarar? Hotspot Nasıl Kullanılır?

Hot Spot Nedir, Ne İşe Yarar?

Hotspot bağlantıları kablosuz modem ve UTM gibi araçlar ile sağlanmaktadır. Bir lokasyonda internet hizmeti sağlayan, "WİFİ noktasıdır" görüntüsü gelirse ekranınıza orada internet hizmeti sağlanmaktadır. Bu hizmeti günümüzde kafeler, restoranlar, oteller gibi kamuya açık yerlerde kablosuz ağ dağıtımı olarak yapılmaktadır.

İnternet bağlantısı radyo frekansları sayesinde mobil cihazlara dağıtılır. Sinyalin yakınlığına göre kaliteli değişiklik gösterir. Hotspot ücretsiz ve hayatı pratikleştiren hizmet olsa bile, güvenlik konusunda tam anlamıyla güvenilir olmayabilir. Bu nedenle kullanıcılar bulundukları yerde internet bağlantısından faydalanırken sadece güvenli ağlara ve güvendikleri yerlere bağlanmaları önerilmektedir. 

Hotspot Nasıl Kullanılır?

Cihazınızın mobil verisini başka bir cihazla bağlama işlemine Hotspot denmektedir. İlk olarak kullandığınız cihazdaki Hot spot bağlantısı açmanız gerekir. Bağlayacağınız diğer cihazında kablosuz bağlantı ayarlarını açın. Cihazınızda olan Hot spot kullanıcı adını seçmeniz gerekir. Hotspot şifresini seçin.

Haberin Devamı

Bağlan seçeceğine tıklayarak kullanıma açabilirsiniz. Eğer şifre istemesini istemiyorsanız, Hotspot seçeceğine dokunduktan hemen sonra güvenlik yerinde " yok " seçeneğine dokunarak kaldırabilirsiniz. Android ve iOS işlemcili telefonlarda Hotspot açmak modellerine göre değişiklik gösterir. 

Hotspot Kullanım Alanları Nelerdir?

Evlerinizde ve ofisleriniz dışında, kamuya açık alanlarda, alış veriş merkezlerinde, kafelerde, otellerde, hastane gibi yerlerde Wİ-Fİ bağlanma seçeceği ile Hotspota bağlanabilirsiniz. Hotspota kullanım yerleri içerisinde bağlantı oluştuğu anda güvenlik açığı fazlalaşmaktadır.

Bilgisayarlar için bu bağlantı fazlasıyla risk taşımakta. Bu nedenle her yerde bağlanmak yerine sadece güvenli yerlerde bağlanmanız riski azaltacaktır. Bazı şirketler çalışanları için Hot spot ağ sistemleri yaptırır. Bu ağlar sadece izinli ve erişimi olan çalışanlara açık halinde ayarlanır. 

Hotspot Türleri Nelerdir?

Haberin Devamı

İnternet erişimi Hotspot gurubunda ikiye ayrılır. Bunlar ücretli ve ücretsiz olarak ayrılır. Ücretsiz olarak kullanılan ağlar bazı durumlarda ücretli olarak da kullanılmaktadır. Ortak açık ağlara hiçbir ücret ödenmez. Kamu ağları da bu guruba dahildir. 

Ücretli hot spot ağları ise, giriş ekranlarından sonra kullanıcı adı ve ön ödemem talebinde bulunur. Ödeme yapıldıktan sonra kullanıma açılır. Bazı oteller ve havaalanları da ücretli şekilde kullanılmaktadır. Ücretli Hot spot ticari noktalarda kullanılır. Dünyada en fazla Hot spot noktası Avrupa ülkelerinde bulunmaktadır. Kuzey Amerika ve Asya ülkeleri olarak sıralanır.