Gazete Vatan Logo

Hocam bizi Einstein mı sandınız?

Liselere Giriş Sınav' nda tam 689 bin öğrenci kıyasıya yarıştı. Çocukları yine en çok matematik soruları terletti. Sınavdan ağlayarak çıkan öğrenciler sitemli: 13 yaşında çocuğuz, bu kadar zor sorulur mu?

Uluslararası araştırmalar da kanıtladı ki Türkiye matematikte başarısız. Maalesef bu hesap, kitap işinde bazı çok yoksul üçüncü dünya ülkelerinden bile gerideyiz. Hal böyle olunca da sınavlarda çocuklarımız en çok matematik sorularında dökülüyor. Fen, Anadolu ve bazı meslek liseleri ile Sosyal Bilimler Lisesi'ne öğrenci yerleştirmek amacıyla düzenlenen Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı da (LGS) istisnayı bozmadı. Dün tüm yurtta yapılan iki saatlik bu kader sınavından çıkan öğrencilerin çoğunun suratlarından düşen bin parçaydı. Hatta bazıları hüngür hüngür ağladı. Öğrencilerin hemen hepsi aynı dertten mustarip: Soruların dili çok zor, anlayamıyoruz. Anlamaya çalışana kadar zaman kaybediyoruz. İşlem yapmaya vakit kalmıyor. İşte sınav çıkışı görüşünü aldığımız çocukların şikayetleri:

Tuzak sorular vardı
* Kadir TUNÇ: Sınav öncesi çok çalıştım. Ancak fen ve bazı matematik soruları çok zordu. Tuzak sorular vardı. Soruları tüm dikkatimle çözmeye çalıştım. Kazanamazsam çok üzülürüm. Aylardır bu sınava hazırlanıyorum.

Matematik zorladı
* Yağmur TÜRKMEN: Sadece matematik sorularında biraz zorlandım. İnsanı yanılgıda bırakan ve kafa karıştıran sorular vardı. Aslında sınav sisteminin değişmesi lazım. Yılların emeğini iki saatlik bir sınava sığdırmayı doğru bulmuyorum.

Korktuğumuz oldu
* Aslıhan KILIÇ: Matematik sorularında çok zorlandım. Diğerleri o kadar zor değildi. Özel okullar sınavına giren bazı arkadaşlarımdan matematik sorularının zor olduğuna dair bilgiler almıştım. Korktuğumuz başımıza geldi. Umarım istediğim bölümü kazanırım.

Nedir çektiğimiz?
* Taygun ÇETİNKAYA: Bizim bu matematikten çektiğimiz nedir anlamıyorum. İnsanın moralini bozuyor. Çapa Anadolu Öğretmenlik Lisesi'ni kazanmak istiyorum. Sınav iyi geçti diyebilirim. Ancak herşey sonuçlar geldiğinde belli olacak.

Öğrenciler sınavda veliler isyanda
Çocuklarımız 'at' biz 'seyiz' gibiyiz!
Çocuklar sınavda ter dökerken, okul bahçelerinde onlardan çok daha heyecanlı bir güruh vardı: Veliler. Kimi anneler el örgülerini alıp bu iki saati iş yaparak değerlendirdi. Kimi babalar da stresi uykuyla yenmeyi denedi. Heyecanla sınavın bitmesini bekleyen anne ve babalar, bir yandan da sınav sistemine verdi veriştirdi: Biz seyis, çocuklarımız at gibi görülüyor. 8 yıl boyunca çocuklarımızı bu yarışa hazırlıyoruz. Mecbur bırakıldık. Yaşadıklarımızı bir Allah bir de biz biliriz. 8 yılın emeği 2 saatlik sınavdan sonra bitiyor. Artık, bizleri ve çocuklarımızı bu sınav sisteminden kurtarsınlar.

'Sorulardan biri hatalı' iddiası
Final Dergisi Matematik Bölüm Başkanı Orhan Doğukan, A kitapçığındaki 2. sorunun hatalı olduğunu iddia etti. Sorunun doğru yanıtı olarak A şıkkının verildiğini ancak tüm seçeneklerin doğru olduğunu söyleyen Doğukan, "Sınıf mevcudunun bulunması için hangisi yeterli değildir diye soruluyor. Oysa yanıtların hepsi yeterli" dedi. Eğer komisyon sorunun hatalı olduğuna karar verirse matematik puanları 25 değil 24 soru üzerinden değerlendirelecek.

İşte hatalı olduğu iddia edilen soru:
A Kitapçığı Soru 2: Bir sınıftaki öğrencilerin yüzde 30'u matematik dersinden, yüzde 20'si Türkçe dersinden başarılı olmuştur. Sınıfta hem Türkçe hem de matematik dersinden başarılı olan 8 öğrenci bulunmaktadır.

Aşağıdakilerden hangisinin bilinmesi sınıf mevcudunun bulunması için yeterli değildir.

Doğru yanıt olarak A seçeneği verilmiş.
A) Hem matematik hem de Türkçe dersinden başarısız olanların sayısı.

Haberin Devamı