Gazete Vatan Logo

Hırçın dalgalarda ölüm yolculuğu!

Hırçın dalgalarda ölüm yolculuğu!

Yüz binlerce göçmene mezar olan Ege suları, bir kez daha yeni bir yaşam isteyen sığınmacıların tehlikeli yolculuğuna ev sahipliği yaptı. Yunanistan’ın Sakız Adası’na en yakın geçiş noktalarından Çeşme’nin Çiftlikköy Mahallesi’ndeki koylarda dün erken saatlerde toplanan çoğu Afganistan ve Suriye uyruklu, karşı kıyıya geçmek üzere denize açıldı. Havaların soğuması ve denizin dalgalı olmasına rağmen çocuklarıyla umuda yolculuğa çıkmayı göze alan sığınmacılar, yanlarında getirdikleri botları şişirerek motorlarını taktı. Bota biniş sırasında acele ettikleri gözlenen sığınmacılar arasında zaman zaman arbede yaşandı. Kapasitesinin üzerinde dolduğu gözlenen botların denize açılması öncesi, bazı sığınmacılar namaz kılıp dua etti. Ardından da onlarca göçmen lastik bota balık istifi bindi.

Sahil Güvenlik kurtardı

Dün yola çıkanların kaçı Yunan sahillerine ulaşabildi bilinmez ancak aynı maceraya geçen pazartesi atılan 10’u çocuk, 40 kişilik bir ekip ölümden döndü. Çeşme’nin Kara Abdullah Burnu açıklarından Sakız Adası’na gitmek için dalgalara aldırmadan denize açılan kaçaklar, Türk Sahil Güvenlik Ekipleri tarafından son anda kurtarıldı. Bottaki Suriye uyruklu, 21 erkek, 9 kadın, 5 erkek çocuk, 5 kız çocuk olmak üzere toplam 40 kaçak gemiye alınıp kıyıya çıkartıldı. Kurtarma anları da, sahil güvenlik ekiplerince, kaydedildi.

Haberin Devamı

Her geçen gün artıyor

2014 yılında, 529 olayda 12 bin 884 kaçak denizde yakalanırken, bu rakam 2015 yılının ilk 11 aylık bölümünde bin 972 olayda, 69 bin 650 kişiye yükseldi. Bu yıl içerisinde 153 kaçak ölüm yolculuklarında hayatını kaybetti, 96 insan taciri de yakalandı.