Gazete Vatan Logo

Hidrokarbon nedir? Hidrokarbon ne işe yarar? Hidrokarbon nerelerde kullanılır?

Türkiye’nin 4'üncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, hidrokarbon arama çalışmaları için görevine başlıyor. Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arayacak Abdülhamid Han gemisi özellikle Yunan basını tarafından dikkatle takip ediliyor. Pek çok kişi de hidrokarbonun ne olduğunu ve nerelerde kullanıldığını merak ediyor. Peki, Hidrokarbon nedir? Hidrokarbon ne işe yarar? Hidrokarbon nerelerde kullanılır? İşte Hidrokarbonun kullanım alanları

Hidrokarbon nedir? Hidrokarbon ne işe yarar? Hidrokarbon nerelerde kullanılır?

Abdülhamid Han gemisi görevine başlıyor! Türkiye’nin 4'üncü sondaj gemisi olan Abdülhamid Han gemisi gelişmiş teknik özellikleriyle dikkat çekiyor. İlk görev yeri Doğu Akdeniz olacak Abdülhamid Han gemisi hidrokarbon arayacak. Peki, Hidrokarbon nedir? Hidrokarbon ne işe yarar? Hidrokarbon nerelerde kullanılır? İşte Hidrokarbonun kullanım alanları

HİDROKARBON NEDİR?

Hidrokarbon içeriğinde Hidrojen ve Karbon elementleri bulunan organik bir bileşimdir. Hidrokarbonlar; katı, sıvı veya gaz halinde bulunabilmektedir. Hidrokarbon, pek çok kişinin yabancı olmadığı petrol ve türevlerini de içerisine alan elementleri ifade etmektedir. Hidrokarbon denilince akla gelen ilk şey yakıtlardır. Çünkü araçlarda kullanılan benzin, motorin ve LPG; evlerde kullanılan doğal gaz, kömür, tüp gaz ve fuel oil gibi yakıtların hepsi birer hidrokarbon karışımıdır.

HİDROKARBON NE İŞE YARAR, NEREDE KULLANILIR?

Hidrokarbonlardan bazıları doğada bulunur. Terpen, petrol, yer gazı ve doğal kauçuk gibi ürünler tamamen doğal olanlardır. Buna karşın bazı hidrokarbonlar ise yapay yollarla elde edilebilir. Bu tür hidrokarbonların önemli bir kısmı maden kömürünün damıtılmasıyla elde edilirken, diğer bir kısmı ise kalsiyum karbür gibi maddelerin su ile birleşmesiyle elde edilir. Ancak hidrokarbonların çok büyük bir kısmı kömür veya petrol gibi ürünlerden elde edilen katran sayesinde üretilir.

Haberin Devamı

Peki hidrokarbon nerede kullanılır? Hidrokarbonların büyük bir bölümü kimya endüstrisinin pek çok alanında kullanılır. Endüstrinin tamamı için önemli olan hidrokarbon türler çok önemli bir hammadde kaynağıdır. Özellikle doğal gazların temel maddesi olarak da tanımlanabilen metal gazı son derece önemlidir. Günümüzde dünya üzerinde çıkarılan bütün yer altı doğal gazların ve kaynakların temel bileşenini oluşturan doğal yapının bir parçası olarak metan gazı örnek gösterilebilir. Kimyasal formülü CH4 olarak ifade edilen metan gazı son derece yanıcı bir forma sahip hidrokarbondur. Bu açıdan bakıldığında, ısıya ihtiyaç duyulan kaynak endüstrisinde sıklıkla hidrokarbonlardan yararlanıldığı görülür.

Haberin Devamı

Pratik açıdan organik bileşiklerin sınıflandırılmasının sistematik olarak yapılması, hidrokarbonların isimlendirilmesine göre yapılır. Esterler, alkoller, aldehitler ve karboksilik asitlerin hepsi birer hidrokarbon türevidir.

Hidrokarbonların bir diğer benzeri olan fuel oil, gazolin ve doğal gaz gibi maddeler oldukça önemli enerji kaynakları arasındadır. Ayrıca hidrokarbonlar polimerizasyon sürecine tabi tutularak polipropilen, polietilen, polistiren, lastik, sentetik ve reçine gibi maddeler elde edilebilir.

Doğada bulunan pek çok hidrokarbon karışımı görülebilir. Bunlar grizu adı verilen maden gazı, bitkisel yağlar ve oluştukları yere göre adlandırılan petrol türevleridir. Örnek vermek gerekirse, Bakü'den çıkarılan petroller siklanlı hidrokarbon, Borneo petrolleri birer aromatik hidrokarbon ve Pensilvanya'dan çıkarılanlar ise parafinli hidrokarbonlar arasında sayılır.