Gazete Vatan Logo

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

Trafiği azaltma çabaları doğrultusunda sürekli gelişen sistemlere eklenen HGS ile trafik akışının daha hızlı olması sağlandı. HGS gişelerini kullanmak ise birtakım şartlara tabi. Bu şartların yerine getirilmediği durumlarda gişelerden kaçak geçiş yapılmış olur ve geçişler sonucunda cezalı duruma düşülür. Cezalı duruma düşmemek için mevcut HGS ürününde yeterli bakiyenin olması şarttır. HGS bakiye ve ceza sorgulama işlemi nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

Sürücülerin cezalı duruma düşmemeleri için HGS gişelerinden geçerken araçlarına uygun HGS ürününe sahip olmaları ve bu ürüne bağlı hesapta da yeterli bakiye olması gerekir. Geçiş ihlali sorunu yaşamamak için anlaşmalı bankalardan hesaba otomatik ödeme talimatı verilebilir. HGS ürünleri etiket ve kart olarak satılır. Aracın tipine göre de ürün seçimi yapılır. HGS ürünleri PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve HGS satış noktalarından temin edilebilir.

HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ HAKKINDAKİ DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

HGS BAKİYE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

HGS bakiye sorgulama birkaç farklı yöntem ile yapılabilir. Bunlar arasında PTT şubelerinden sorgulama, banka ve telefon bankacılığı seçenekleri vardır. Bir başka yöntem ise diğer bütün kamu işlemleri gibi e-devlet portalını kullanmaktır. E-Devlet sistemine girebilmek için e-devlet şifresi, internet bankacılığı, mobil ya da e-imza seçenekleri tercih edilebilir. Sistem içerisindeki PTT işlemleri menüsünde yer alan, ''HGS Bakiye Sorgulama'' alanından, ürünün içerisinde bulunan bakiyenin durumu görüntülenir.

Haberin Devamı

E-devlet sistemine erişim imkanı yoksa 444 1 778 ve 0850 460 60 60 numaralı hatlar kullanılarak sorgulama yapılabilir. Bankaların internet şubelerinden de HGS bakiye görüntülemesi yapmak mümkündür. Ptt.gov.tr adresinde de sorgulama yapmak için ayrılmış bir alan vardır. Bu adresten işlemlerini yapamayanlar https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf adresini de kullanabilirler.

HGS CEZA SORGULAMA NASIL YAPILIR?

HGS gişelerinden geçişlerde cezalı duruma düşüldüğü takdirde, belirlenen süre içerisinde bakiye yüklenmesi veya HGS ürünü satın alınması halinde cezalı geçiş ücreti ödenmez, sadece geçiş tutarı tahsil edilir. Geçiş ihlali sorgulamak için de oluşturulan sistemler mevcuttur. Cezalar e-devlet ve PTT üzerinden sorgulanabilir. Sorgulama için e-devlet sisteminde bulunan PTT işlemleri menüsünde ''HGS Geçiş İhlali Sorgula'' kısmı kullanılır. Https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf bağlantısından ise plaka ile sorgulama yapmak mümkündür. HGS geçiş ihlalleri sisteme, ihlalli geçişin yapılmasının birkaç gün sonrasında girilir. Bu nedenle geçiş yapılır yapılmaz sorgulama yapıldığında cezalar görüntülenemez. Sürücülerin geçiş ihlali yaptıktan sonra gözden kaçırdıkları noktalardan biri de budur. İhlalli geçişin yansımasının ardından, bakiye yüklemesi gerçekleştiğinde geçiş ücreti otomatik olarak düşülür. Sonrası içinse herhangi bir sorun kalmaz. Bu ücretin zamanında ödenmemesi durumundaysa, cezalı geçiş yansımaya devam eder.

Haberin Devamı