Heykellerin üstadı da trafik kurbanı
Trafik terörüne bir değer daha kurban verildi. Ünlü heykeltraş Tankut Öktem feci şekilde can verdi
Dünyanın birçok yerinde eserleri sergilenen ünlü heykeltraş Prof.Dr. Tankut Öktem otoyolda duran kamyona çarpan otomobilde öldü.
Türkiye’nin dört bir köşesinde binden fazla heykele imza atan, uluslararası birçok ödül alan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü kurucusu Prof. Dr. Tankut Öktem, İstanbul Kadıköy’de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.
Prof. Dr. Öktem, eşi Semra Öktem, kızı Pınar Doğan, asistanı Kadir Özyalçın’a ait araçla Suadiye’deki evlerine dönerken D-100 Karayolu Kadıköy-Haydarpaşa yol ayrımında kaza yaptı. Dün gece 00.30 sıralarında meydana gelen kazaya bir kamyon neden oldu. Kamyon şoförü Seyfi Aydoğmuş TEM Otoyolu Çamlıca Gişeleri’ni geçtikten sonra Kadıköy Kozyatağı çıkışını kaçırdı.
Polisler ceza kesti
Boğaziçi Köprüsü yoluna giren kamyon, polisler tarafından Çamlıca katılımında durduruldu. Kamyonların girmesinin yasak olduğu yola girdiği için Aydoğmuş’a 52 YTL’lik para cezası kesildi ve gidebileceği yol tarif edildi. Aydoğmuş, güzergahı takip ederken Haydarpaşa-Harem yol ayrımında yine yanlış yola girdi. Otoyolda duran Aydoğmuş’un kamyonuna önce arkadan gelen bir taksi ardından da başka bir araç kamyona çarptı.
Bu kazaların hemen ardından Prof. Dr. Tankut Öktem, eşi, kızı, asistanı Kadir ve eşi Canan Özyalçın’ın içinde bulunduğu otomobil yol ayrımına geldi. Kadıköy istikametine gitmek isteyen sürücü Özyalçın, sağ şeritteki kamyonu son anda farketti. Özyalçın direksiyonu sola kırdı ancak otomobil önce kamyonun arkasına sonra da bariyerlere çarptı. Kamyonun biçtiği aracın sağ ön koltuğunda oturan Prof. Dr. Öktem, feci şekilde hayatını kaybetti. Eşi Semra Öktem, kızı Pınar Doğan ve otomobili kullanan Özyalçın kazadan yaralı olarak kurtuldu.
Eşinin durumu ağır
Başından darbe alan Semra Öktem, Acıbadem Hastanesi’nde ameliyata alındı. Yaklaşık 4 saat süren ameliyattan sonra yoğun bakıma alınan Öktem’in sağlık durumunun ciddiyeti koruduğu belirtildi. Öktem’in kızı, gazeteci Pınar Öktem Doğan tedavisinin ardından taburcu edildi.
Prof. Dr. Tankut Öktem için bugün Acıbadem’deki Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bir tören düzenlenecek. Öktem, saat 11. 00’de gerçekleşecek olan tören sonrası, Selimiye Camii’ne götürülecek. Camide düzenlenecek olan devlet töreninin ardından Öktem’in cenazesi, öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra toprağa verilmek üzere Gemlik’e gönderilecek.
Gözaltına alınan kamyon şoförü Seyfi Aydoğmuş, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.
Heykel için evini bile satmıştı
1940’TA Konya’da doğan Tankut Öktem, liseden sonra kayıt yaptırdığı Devlet Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda öğrenim görürken Dünya Genç Heykeltraşlar Yarışması’nda birinci olmayı başardı.
Küçük yaşlarda Türkiye’nin ilk kadın veterineri olan annesinin teşvikiyle heykel yapmaya başlayan Öktem, bir röportajında o günleri şöyle anlatmıştı: “Babam benim sanatçı olarak aç kalacağımı düşünerek her zaman bir meslek sahibi olmam konusunda uyardı. Ama hayat beni yine de güzel sanatlara itti. Mimarlık Fakültesi’ne yazılmaya giderken otobüs bozuldu, şu andaki Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi önünde. O zamanlar, Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu idi. Okulun kapısında gençleri gördüm ve oranın sanat eğitimi veren bir kurum olduğunu öğrenince, içimden gelen bir hisle gidip oranın sınavlarına girdim ve kazandım.”
Eserlerinde cumhuriyetin öykülerini yeni nesillere anlatmak istediğini söyleyen Öktem, çok ürün veren bir sanatçı olarak da tanınıyor. Bu kadar eser yapasına rağmen parayı hep ikinci planda tutan sanatçı Manisa’daki Kuvay-ı Milliye Anıtı’nı bitirmek için Valilikten aldığı para 2000’deki krizde eriyince yarım bırakmayı gururuna yedirememiş ve heykeli tamamlamak için evini satmak için bir an bile tereddüt etmemişti.
Tankut Öktem imzası taşıyan bazı eserler şöyle: Kocatepe Şehitliği Atatürk Anıtı, MEB Öğretmen Anıtı, Kara Harp Okulu Atatürk Anıtı, Atlı Süvari Anıtı, Hava Harp Okulu Atatürk Anıtı, İzmir Kültürpark Nazım Hikmet Anıtı.
TIME’a kapak olmuŞtu
Bugüne kadar binin üzerinde esere imza atan ünlü heykeltraş Prof. Dr. Tankut Öktem’in Kara Harp Okulu Anıtı, ünlü TIME dergisine kapak oldu. Üç kıtada eserleri sergilenen Öktem, yurtdışında birçok birincilikler aldı.
Türbetepe’ye anıt mezar yapmak istiyordu
Prof. Dr. Tankut Öktem, AtlasJet uçağının düştüğü Isparta Türbetepe’ye anıt mezar yapmak istiyordu. Türkiye’yi yasa boğan kazanın ardından Isparta İl Genel Meclisi, 57 kişinin öldüğü Türbetepe’ye anıt mezar yapılmasına ilişkin karar almıştı. Bu karar üzerine Öktem, “Ben olsam Türbetepe’ye çok uzaktan görülecek bir uçak kanadı diker, ucuna ışık koyar, üzerine de kazada hayatını kaybedenlerin yüzlerini resmederim” demişti. Öktem kendisine görev verilmesi durumunda anıt mezar için ücret almayacağını da açıklamıştı.
Öktem, son olarak kendisi gibi bir trafik kazasında ölen rockçı ve dizi yıldızı Barış Akarsu’nun heykeli üzerinde çalışıyordu.
Annelerİ İçİn dua edİyorlar
Moda tasarımcısı Oylum Öktem (üstte) ile Pınar Öktem Doğan, babalarının ölüm haberiyle yıkıldı. Öktem kardeşler şimdi yoğun bakımda olan annelerinin bir an önce iyileşmesi için dua ediyor.