Gazete Vatan Logo

Her türlü darbeye karşıyız

CHP Taksim’den sonra ikinci ‘Cumhuriyet ve Demokrasi’ mitingini İzmir’de yaptı, Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet’in kurucu değerleriyle oynamayın. Kışlaya ve camiye siyaset girmemeli” dedi...

Her türlü darbeye karşıyız

CHP İstanbul Taksim’den sonra İzmir’de de ‘Cumhuriyet ve Demokrasi’ mitingi düzenledi. Onbinlerce İzmirli, miting için Türk Bayrakları’yla Gündoğdu Meydanı’na akın etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi ve torunu Duru ile çıktığı kürsüdeki sözlerine ‘Her türlü darbe ve diktaya karşı durduk, karşı durmaya devam edeceğiz’ diyerek başladı. Demokrasi ve laiklik konusunda herkesi uyaran Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet’in kurucu değerleriyle oynamayın” dedi. İşte Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan satır başları:

Bu darbe cumhuriyetimize, parlamenter sisteme ve demokrasimize karşı yapıldı.

Laiklik çimentodur...

Her türlü darbe ve diktaya karşı durduk, karşı durmaya devam edeceğiz.

Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet’in farkında olmalıyız. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.

Cumhuriyetimizi kuranlar sağlam temeller üzerine modern bir ülke kurdular. ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu ayarlarıyla oynamayın’ dedim. Biz Cumhuriyet’in kurucu ayarlarını güçlendirmek zorundayız. Bu yüzden diyorum kimden ve nereden gelirse gelsin tüm darbelere ve dikta anlayışlarına karşı duruyoruz ve karşı çıkmayı sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

Bugün laikliğin ve seküler sistemin ne kadar değerli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Laiklik bizi bir arada tutan çimentodur.

Kışlaya, camiye, adliyeye siyasetin girmesini asla kabul etmiyoruz.

Darbe girişiminin ardından laik bilimsel eğitimin de önemi ortaya çıktı.

Özgür medya önemli...

Devlette yükselmenin yolu bir cemaate, bir partiye üye olmaktan geçmemelidir. Başta iktidar partisi herkesin bu gerçeği tekrar düşünmesi gerekmektedir.

Bu darbe girişimi bize medya özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu da gösterdi. Bu arada size bir sır vereyim, ben de 6 yıl sonra ilk kez TRT’ye çıktım.

FETÖ devlete sızmadı adım adım yerleştirildi. Siyaset kurumu mutlaka özeleştiri yapmak zorunda.

İzmir Gündoğdu Meydanı’nı dolduran on binler dün akşam yine tarihi bir mitinge tanıklık yaptı.

Yıldırım da telefon etti

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak Pazar günü yapılacak mitinge davet eti. Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nun kendisine hitaben yazdığı mektubu aldığını belirterek, “Mektubunuzu ve önerilerinizi gerekli titizlikle inceleyecek ve değerlendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Kararnameler OHAL’i aşıyor’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım’a 669 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile ilgili bilgi notu ve bir mektup gönderdi. Kılıçdaroğlu mektubunda şu uyarılarda bulundu:

‘İleride sorun olur’

“Sizlerin de takdir edeceği üzere, demokrasilerde devletin temel kurumlarının yapılandırılması, ortak akıl ve parlamento iradesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu düzenlemelerin olağanüstü hal psikolojisiyle yapılmasının ilerde daha büyük sorunlara yol açtığı malumunuzdur. Görüldüğü kadarıyla 669 sayılı KHK ile TSK gibi çok önemli bir kurum olağanüstü hal süresini de aşacak şekilde yeniden düzenlenmektedir. Bu yapılandırmanın titiz bir çalışma, ortak akıl ve kanun yoluyla yapılmasının yaşamsal öneme sahip olduğu çok açıktır.” Kılıçdaroğlu’nun 669 sayılı KHK ile ilgili detaylı bilgi notunda, Anayasa Mahkemesi içtihadına göre OHAL’de çıkarılan KHK’lerin yer, süre ve konu bakımından sınırlı olduğu belirtilerek “Olağanüstü halin yürürlük süresini aşan düzenlemeler, olağanüstü KHK ile yapılamaz” denildi. 669 Sayılı KHK’nın bazıkanunları yürürlükten kaldırdığı ve OHAL süresini aşan nitelikte olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

AK Parti’den ziyaret

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ile İzmir milletvekilleri Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Hotar, “teşekkür ziyareti”nde bulunduklarını ifade etti.