Gazete Vatan Logo

Hedef güvenli bölgeden uzaklaştırmak

Türkiye ve AB’nin IŞİD’e yönelik ortak hava operasyonlarında en önemli hedef, terör örgütünü Türkiye’nin Suriye sınırından uzaklaştırmak

Hedef güvenli bölgeden uzaklaştırmak

Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşı tarafında bulunan Halep’e bağlı Cerablus ilçesinden Azez ilçesine uzanan hat, yaklaşık iki buçuk senedir terör örgütü IŞİD’in kontrolünde bulunuyor. Azez - Cerablus hattı aynı zamanda IŞİD’le mücadele edecek uluslararası koalisyonun bölgeyi örgütten temizlemesi sonrasında oluşacak güvenli bölgeye karşılık geliyor. Güvenli bölgede Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve ılımlı muhalefet güçlerinin kontrolü sağlamasını arzu eden Türkiye ve ABD, böylece sahanın korunarak devamlılığının sağlanmasını amaçlıyor.

Azez - Cerablus hattı boyunca oluşturulacak güvenli bölgenin güneye doğru derinliğinin ne kadar olacağı ise sahadaki şartları bağlı olarak güncellenecek askeri planlarla zamanla belli olacak.

Sığınmacılar için

Suriye iç savaşında beşinci yıla girilirken rejimin ve IŞİD’in Suriyelilere yönelik şiddet ve baskısı sürüyor. Halkın, çatışmaların hız kazandığı dönemlerde Türkiye’ye kitlesel göçlerinin süreceği öngörülüyor. Türkiye sınırına mücavir bölgenin terör örgütünden temizlenmesi, ardından kara ve hava korumasına alınması, yeni göç dalgalarında bu bölgeyi yerlerinden olan Suriyeliler için doğal yaşam alanı kılacak.

Haberin Devamı

Azez, PYD için de önemli bir alan. PYD’nin Afrin ve Kobani’yi de birleştirerek bütüncül bir hakimiyet kuşağı oluşturabilmesi için Cerablus üzerinden Fırat’ın batısına geçerek Azez ilçesini de ele geçirmesi gerekiyor. Cerablus’un PYD’nin eline geçmesi halinde bu güçlerin Azez’e ilerleyeceği öngörülüyor. Muhalifler, Türkiye sınırına erişimleri kesileceği için PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesine karşı çıkıyor. Türk yetkililer IŞİD’e karşı operasyonlarda PYD’nin hedef tahtasında olmadığını belirtmekle beraber, özellikle ‘PYD’nin işgal ettiği yerlerde Türkmenler ve diğer grupları yerinden etmemesi gerektiği konusunda’ uyarılarını yinelemişti.