Gazete Vatan Logo

Havalar ne zaman ısınıyor? Cemre toprağa düştü mü? Kar yağacak mı?

Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava ile birlikte havaların ne zaman ısınacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Halk takviminde yer alan ilkbaharın müjdecisi cemrelerin ne zaman düşeceği de merak ediliyor. Kışın bitişini simgeleyen cemrelerin düşmesiyle birlikte havaların ısınacağına inanılıyor. Peki, Havalar ne zaman ısınıyor? Cemre toprağa düştü mü? Kar yağacak mı? İşte detaylar…

Havalar ne zaman ısınıyor? Cemre toprağa düştü mü? Kar yağacak mı?

Türkiye’de soğuk hava etkili oluyor. Havaların ne zaman ısınıcağı ve baharın müjdecisi cemrelerin ne zaman düşeceği merak ediliyor.  Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen "Cemre"nin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Peki, Havalar ne zaman ısınıyor? Cemre toprağa düştü mü? Kar yağacak mı?  İşte detaylar…

ÜÇÜNCÜ CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Baharın müjdecisi olan cemrenin birincisi 19-20 Şubat tarihinde havaya ve ikincisi 26-27 Şubat tarihinde suya düştü. Üçüncü cemre ise 5-6 Mart tarihinde toprağa düştü.

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Arapça kökenli bir kelime olan "cemre"'nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları da başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye’ denilmektedir.

Haberin Devamı

HAVALAR NE ZAMAN ISINACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Batı kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Marmara, Ege (Afyonkarahisar hariç), Akdeniz, İç Anadolu’nun güneyi, Doğu Anadolu’nun güneyi, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu, Doğu Karadeniz’in doğusu ile Ankara, Eskişehir ve Düzce çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Akdeniz’in Toroslar kesimi, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Hakkari ve Bitlis çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların; Kıyı Ege ile Edirne Manisa çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Haberin Devamı