Gazete Vatan Logo

Hâtemü'n Nebiyyîn Nedir, Türkçesi Ne Demek? Hâtemü'n Nebiyyîn Ne Anlama Gelir?

Hâtemü'n Nebiyyîn kavramı, Adem peygamberden itibaren gelen tüm peygamberlerin sonuncusu olan Hz. Muhammed (Sav) 'in, artık gelen son peygamber olduğunu vurgulayan Arapça bir kavramdır. 

Hâtemü'n Nebiyyîn Nedir, Türkçesi Ne Demek? Hâtemü'n Nebiyyîn Ne Anlama Gelir?

Hâtemü'n Nebiyyîn Nedir?

Hâtemü'n Nebiyyîn, Arapça da "Peygamberlerin sonuncusu" anlamına gelen bir terimdir. Bu terim, İslam inancına göre, Allah tarafından insanlığa son kez gönderilen ve Kur'an-ı Kerim'in de kaynak olarak gösterildiği Hz. Muhammed (Sav) peygamberin kastedildiği anlamına gelir.

Hz. Muhammed (Sav) ’e iman etmenin dışarda tutulamayacak bir unsuru da, onun “gelen tüm peygamberlerin sonuncusu (hâtemü’n-nebiyyîn)” olarak geldiğine inanmaktır. Bu hususta Kur’an-ı Kerîm’de şu şekilde buyurulmaktadır: “Muhammed sizlerden herhangi birisinin babası gibi sıradan bir kul değildir. O, Allah’ın elçisi ve tüm peygamberlerin sonuncusudur” (Ahzâb 33/40).

Hadisler incelendiğinde de Hz. Muhammed (Sav) ile peygamberliğin sona erdiği hususu herhangi bir yoruma imkân vermeyecek kesinlikte ifade edilmiştir. İslâm âlimleri de bu konuda icma etmiştir. Bu konu aynı zamanda, Hz. Muhammed (Sav)’den itibaren nübüvvetin ürünü olan hakkın doğru bir şekilde yaşanması ve yaşatılması vazifesinin İslâm ümmetine tevdi edildiğini ve kıyamete değin bu şekilde sürmeye devam edeceği anlamını taşımaktadır.

Haberin Devamı

İslâmiyet’in başlangıcından, günümüze değin gelen tarihî akış, Hz. Muhammed (Sav)'in gelen tüm peygamberlerin en sonuncusu niteliğinde olan peygamber olduğunu gözler önüne sermiştir.

Saadet asrından bugüne değin dünyanın çeşitli coğrafyalarında “peygamber” olduğunu iddia ederek meydana çıkanların hiçbir tanesi ciddiye dahi alınmamış ve bu kimseler kendi sahtekârlıklarıyla baş başa kalmışlardır. Elbette bu durum da Hz. Muhammed (Sav)'in “hâtemü’n-nebiyyîn” olduğu gerçeğinin, kanıt arayanlar adına aynı zamanda sosyolojik olarak da bir kanıtı niteliğindedir.

Hâtemü'n Nebiyyîn Türkçesi Ne Demek?

Hâtemü'n Nebiyyîn terimi Arap dilinde bir terimdir. Arap dilinde, Hz. Muhammed (Sav)'i kastederek, peygamberlerin sonuncusu olduğunu belirtmen amacıyla kullanılır. Türkçeye de "Peygamberlerin sonuncusu" olarak çevrilir. 

Hâtemü'n Nebiyyîn Ne Anlama Gelir?

Hâtemü'n Nebiyyîn, İslam inancına göre, Allah tarafından insanlığa son kez gönderilen ve Kur'an-ı Kerim'in de kaynak olarak gösterildiği Hz. Muhammed (Sav) peygamberin kastedildiği anlamına gelir. Bu terim, peygamberlerin zaman içinde gönderilme sırasına göre sonuncu olarak gönderilen peygamberin kastedildiği anlamına da gelir.

Haberin Devamı

Bu nedenle, Hâtemü'n Nebiyyîn terimi, Hz. Muhammed (Sav) 'in İslam inancında önemli bir yere sahip olduğunu gösterir. Hz. Muhammed (Sav), İslam inancına göre, insanlığa son kez gönderilen ve tüm insanlar için yol gösterici olarak görev yapan peygamberdir. Bu nedenle, Hâtemü'n Nebiyyîn terimi, İslam inancında önemli bir yere sahip olan Hz. Muhammed (Sav) 'in kastedildiği anlamına da gelir.

Nebilerin en sonuncusu olarak da açıklanabilen Hatemü'n Nebiyyin terimi, Hz. Muhammed (Sav) için Nebi, yani emin sıfatı kullanılmaktadır. Hatemü'n Nebiyyin, Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi derslerinde de öğretilmektedir.

Kur'an-ı Kerim'de peygamberliğin Hz. Muhammed (Sav) ile artık sona erdiği ve kendisinin en son peygamber olduğu açıkça aktarılmaktadır. Ayrıca İslam alimlerinin hepsi tarafından da Hz. Muhammed (Sav) en son peygamber olarak kabul edilmektedir ve ilelebet de öyle kalacağı bildirilmektedir. 

Haberin Devamı