Gazete Vatan Logo

Hanuka Bayramı nedir, nasıl kutlanır? Hanuka Bayramı neden kutlanır?

Hannukah ya da Hanuka Bayramı Musevilik inancına mesup kişilerin aralık ayında kutladığı bayramdır. Hanuka Bayramı Işıklar Bayramı olarak da bilinir. Siyasileri Hanuka mesajlarının ardından pek çok kişi Hanuka Bayramı ile ilgili detayları araştırıyor. Peki, Hanuka ne demek? Hanuka Bayramı nedir, nasıl kutlanır? Hanuka Bayramı neden kutlanır? Hanuka Bayramı kimler tarafından kutlanır? İşte detaylar…

Hanuka Bayramı nedir, nasıl kutlanır? Hanuka Bayramı neden kutlanır?

Aralık ayı ile birlikte siyasiler Hannukah ya da Hanuka Bayramı olarak bilinen Işıklar Bayramı ile ilgili kutlama mesajları yayınlıyor. Pek çok kişi de Hannukah Bayramı ile ilgili detayları merak ediyor.

HANUKA NE DEMEK? HANUKKAH NEDİR?

Musevilikte geçen Hanuka sözcüğü İbranice "adama, ithaf etmek" anlamlarına gelir. Yahudi takviminde 9. ay olan Kislev (Kasım-Aralık) ayını 25’inde başlayıp 10. ay olan Tevet (Aralık-Ocak) ayının üçüne kadar devam eden sekiz günlük bir eğitim ve takdis bayramdır. İbranice "Hanukkah" olarak isimlendirilmiştir

HANUKA BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?

Hanuka Bayramı bu yıl 18 Aralık Pazar ile 26 Aralık Pazartesi tarihleri arasında kutlanacak.

HANUKA BAYRAMI NEDİR, NASIL KUTLANIR?

Hanuka veya Işıklar Bayramı, Seleukos İmparatorluğu'nun elindeki Kudüs'ün (Yeruşalim) MÖ 200'lerde Yahudiler tarafından geri alınmasının şerefine 2200 yıldır kutlanan bir Yahudi bayramıdır.

Selevkoslu Kral IV. Antiokhos Epiphanes tarafından kapatılan ve kirletilen Kudüs Mabedi'nin Judas Maccabeus öncülüğünde sekiz gün süren bir ayaklanma sonrası yeniden İsrailoğullarının eline geçmesi, Judas Maccabeus tarafından onarılıp, temizlenmesi ve takdis edilerek yeniden ibâdete açılması anısına kutlanan bir bayramdır. Hanukkah Bayramı, kış gündönümüne yani yılın en uzun gecelerinin olduğu zamana denk gelir.

Haberin Devamı

İbrani takvimine göre Kislev ayının 25. günü başlayan, bir günlük yağın 8 gün "mucize" şekilde yanmasını hatırlamak için kutlanan Hanuka Bayramı 18 Aralık itibariyle başladı. Işıklar Bayramı olarak da bilinen Hanuka, menoraya (yedi kollu şamdan) benzeyip fazladan iki kolu daha olan, 9 kollu şamdanın kollarının yakılmasıyla kutlanıyor. Birinci gün bir tane, ikinci gün iki tane mum yakılıyor ve bayram boyunca her gün bir fazla kolun yanmasıyla devam ediyor.

Hanuka, bazıları ailece ve bazıları topluca yapılan, 8 günlük tatil boyunca her gün süren bir seri ritüelle kutlanır. Günlük ibadete özel eklemeler yapılır ve yemekten sonraki şükrana özel bir kısım eklenir. Dindar insanlar, her zamanki gibi işe giderler ama akşamüstü mumları yakmak için eve erken dönerler. Birçok aile birbirlerine, kitap ya da oyun gibi birçok küçük hediye verirler.

Haberin Devamı