Gazete Vatan Logo

GSS borçları silinecek mi? 2023 Genel Sağlık Sigortası affı var mı?

GSS borçlarıyla ilgili araştırmalar hız kazandı. Borç yapılandırma pakeri kapsamında vergi, SGK, emlak vergisi borçlarına yapılandırma ve taksit imkanı sağlanacağı duyurulmuştu. Bu gelişmeden sonra "GSS prim borçları silinecek mi, Genel Sağlık Sigortası affı var mı" soruları merak edildi. İşte detaylar...

GSS borçları silinecek mi? 2023 Genel Sağlık Sigortası affı var mı?

GSS prim borçları silindi mi sorusunun yanıtı merak ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından detayları açıklanan borç yapılandırma paketinin kapsamı belli oldu. Vergi affı, emlak vergisi borçları, SGK prim borçlarının yanısıra trafik ve ehliyet affı da geldi. Öte yandan Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlar da gelişmeleri yakından takip etmeye başladı. Peki GSS prim borcu silindi mi, Genel Sağlık Sigortası affı gelecek mi?

GSS PRİM BORÇLARI SİLİNDİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ocak günü düzenlenen Kabine toplantısı sonrasında borç yapılandırma paketini duyurdu. Erdoğan, ''Şimdi sizlerle Hazine ve Maliye Bakanlığımızca hayata geçirilecek yeni müjdelerimizi paylaşmak istiyorum.

Vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, belediyeler, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları gibi kurumlarımızın kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifi hazırlıyoruz. Bu teklifle vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımıza olan borçlarının cezalarını kaldırıyoruz.

Haberin Devamı

Yapacağımız düzenlemeyle tüm bu borçları belirli bir oranla güncelleme ve taksitle ödeme imkânı getiriyoruz.

Davalı vergi ve prim dosyaları da bu kapsamda olacağı için, taraflara ihtilafları sonlandırma fırsatı veriyoruz.

Teklifle matrah artırımını ve işletme kayıtlarının düzeltilmesini de sağlıyoruz.

Bilindiği gibi yükseköğrenim kredi borçlarının endekse bağlı olarak artışına son vermiştik. Artık gençlerimiz ne kadar kredi aldılarsa sadece o rakamı geri ödüyor. Geçmişte endeksle oluşmuş borçları da silmiştik. Bu düzenlemeyle endeks dışındaki borcun da yeniden yapılandırılarak taksitle ödenmesini mümkün hâle getiriyoruz.

Kapsamlı bir uygulama yapılandırma teklifimizin tüm hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum.'' dedi.

GSS PRİM BORCU NEDİR?

GSS Genel Sağlık Sigortası ile ilgili gelişmeler yakından takip ediiyor. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren konuda Bakan Nebati'den açıklama geldi. Bazı vatandaşlar GSS prim borcunu araştırmaya başladı. GSS prim borcu, aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır ve böylelikle de GSS prim borcu birikmiş olur.

Haberin Devamı