Gazete Vatan Logo

GSS Borç Sorgulama Ve Online SGK Prim Borcu Ödeme İşlemleri

GSS borç sorgulama bağlantısından GSS prim borcunuzu öğrenebilir ve SGK prim borcunuzu ödeyebilirsiniz. GSS borç sorgulama ilgili işlemleri nasıl yapacağınızı haberin detaylarında bulabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası olarak yürürlüğe giren ve kısa bir süre içerisinde milyonlarca kişiye hizmet veren uygulama sonucunda, vatandaşların yüklü miktarlarda prim borçları oluşmuş durumdadır. Vatandaşların yeni yeni öğrendiği sağlık alanındaki GSS düzenlemesi, sisteme dahil olan vatandaşların düzenli olarak prim ödemesini yapmasını gerektirmektedir. Bu nedenle de zamanında ya da hiçbir zaman ödenmeyen primler nedeniyle kişilerin borçları artmaktadır. Artan bu borçlar karşısında vatandaşların tek yapması gereken zamanında borçlarını ödemesidir. Bu konuda herhangi bir şekilde borç sildirme işlemi yapılamadığı gibi gelir testine girmemiş olanlar için borcun azaltılması mümkündür.

GSS BORÇ SORGULAMA

SGK BORÇ SORGULAMA

GELİR TESTİ SONUCU SORGULAMA

GSS’de primler, vatandaşların primlerine göre ayarlanmaktadır. Gelir testi yaptırmayan kişiler en yüksek prim üzerinden ödeme yapmaktadır. Gelir testine girdikten sonra ise, kişinin geliri daha düşük olduğu görülürse, SGK üzerinden yapılan düzenlemeler ile birlikte borç yeni prim miktarına göre düzenlenmektedir. Düzenlemenin ardından ise GSS borcu daha da azalmaktadır.

Haberin Devamı

GSS borç sorgulama ve borç ödemek isteyenlerin SGK tarafından oluşturulan web tahsilat servisinden yararlanması gerekmektedir. Web tahsilat servisinde kişilerin sigortaya olabilecek tüm borçları için sorgulama yapabilmesi mümkündür. Genel Sağlık Sigortası için web tahsilat sayfasına girdikten sonra formun doldurulması gerekmektedir. Sorgu türü olarak ilk önce diğer ödemeler seçilmelidir. Sorgu tipi bölümünden ise GSS prim seçeneği seçilmelidir. Seçimlerinizi bu şekilde yaptıktan sonra son alana T.C. kimlik numaranızı girmeniz ile birlikte, sigorta durumunuz sistem tarafından çıkartılacaktır.

Hiç borcu olmayan kişilerin yapması gereken herhangi bir işlem yoktur. Borcu olanlar ise Sorgulama Başarılı şeklinde bir mesaj alacak ve borç ile ilgili detayları görecektir. Toplam ana borç tutarının yanında borcunuza ne kadar faiz geldiğini de görebileceğiniz bu bölüm üzerinden borç durumunuzu görebilirsiniz. Borcunu ödemek isteyenler sağ alt köşede yer alan ödeme yap seçeneğine tıklayarak ödeme adımlarını takip etmesi yeterli olacaktır.

Haberin Devamı